tatlidede

Akkuş: Varlıklarınızın % 10’unu Mardin'de yatırıma dönüştürün!

Türkiye’nin 22’nci ihracatçı şehri olan Mardin’in göç veren değil, göç alan bir kent konumunda olduğunu belirten Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, bölgede istihdamı karşılamak üzere yatırımların arttırılması gerektiğini söyledi.
  • 09.05.2023 17:21
Akkuş: Varlıklarınızın % 10’unu Mardin'de yatırıma dönüştürün!

Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, Mardinli iş adamlarına varlıklarının yüzde 10’unu Mardin’e yatırım yapmak üzere ayırmaları çağrısında bulundu.

Türkiye’de İş Dünyası Dergisi’nin Mardin Kaya Ninova Otel'de düzenlediği Mardin Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Abdülkadir Akkuş, Türkiye’nin 22’nci ihracatçı şehri olan Mardin’in göç veren değil, göç alan bir kent konumunda olduğunu bu nedenle de istihdamı karşılamak üzere yatırımların arttırılması gerektiğini ifade etti.

"Kadim şehrin, Türkiye ekonomisindeki rolü büyüyor"

Mardinli tanınmış İş İnsanlarının GEN-PA, Yenigün Holding, DEKİNSAN Grup, AKKUŞ Grup gibi yurt içinde ve yurt dışında ciddi ticari faaliyetleri bulunan İş İnsanların ve kuruluşlarının da aralarında katılımcı olarak bulunduğu buluşmada; Mardin'de yatırım imkan ve olanakları masaya yatırıldı. Toplantıda konuşan Türkiye'de İş Dünyası dergisinin genel yayın yönetmeni olarak öncülük ettiği programın açılış konuşmasını gerçekleştirenCelal Toprak, gerçekleştirdikleri bu programla Mardin ekonomisine dikkat çektiklerini belirterek; "Mardin'de Ekonomi Zirvesi gerçekleştirmek amacıyla bir araya geldik. Bu sayede kadim şehrin, Türkiye ekonomisinde rolünün büyümesi için ufak çaplı da olsa bir farkındalık çalışması oluşturmuş oluyoruz. Aynı zamanda Mardin'i, dergimizin son sayısında ayrıntılı olarak işlemiş bulunuyoruz. Çok değerli Mardinli iş insanları, sevgili Mardin Belediye Başkanı ve Sayın Kaymakamımız başta olmak üzere burada bulunan herkese 'hoş geldiniz' diyorum. Online olarak da katılıma açılan bu program, hem TGRT hem de İhlas Medya Grubu tarafından yayınlanacaktır" ifadelerini kullandı.

"Güneydoğu'nun önemli turizm şehirleri arasında"

Celal Toprak'tan sonra katılımcılara teşekkürlerini sunarak söze başlayan Mardinliler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Kaya: "Beni bilenler bilir her ne kadar İstanbul'da olursam olayım aklım fikrim her zaman Mardin'de olmuştur. Çünkü nerede olursak olalım Mardinliler olarak bir yanımız her zaman bu topraklardadır" diye konuştu.

11 ilde gerçekleşen depremlere hatırlatma yapan Nedim Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bildiğimiz gibi Mardin, Güneydoğu'nun önemli turizm şehirleri arasında yer alıyor. Türkiye ekonomisinde büyük payı olan turizm sektörünün Mardin'e katkısının artırılmasını ve bu sayede şehrimizin layık olduğu konuma gelmesini istiyoruz. Bakanlıklarımız, Valimiz, Belediye Başkanımız ve iş insanları başta olmak üzere tüm yetkililerle beraber Mardin'in gelişimine katkı sağlamalıyız. Mardin'e özellikle yatırım yapılmasını rica ediyorum."

"Lojistik sektöründe de lider konumundayız"

Mardin Belediye Başkanı Mahmut Demirtaş ise söz konusu Ekonomi Zirvesi'nin anlam ve önemine dair şöyle konuştu: "Sizleri tarihin en eski yerleşim yerlerinden birinde ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum. Yapısı itibarıyla üretken olan Mardin, gelişmeye açık bir şehirdir. Bu nedenle tarım, sanayi, lojistik ve turizm alanlarındaki proje önerilerinin ülkemize faydalı olacağını düşünüyorum. Mardinimiz Türkiye'nin en önemli buğday, kırmızı mercimek ve üzüm üretim merkezlerine sahiptir. Bilhassa GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) sulama kanallarının tamamlanmasıyla tarımsal faaliyetlerin daha da artacağına inanıyoruz. Çünkü şehrin ekonomisi tarıma dayalı bir sisteme dönüştü. Bununla birlikte lojistik sektöründe de lider konumundayız. Turizm sektöründe ise yaklaşık 100 bin kişiyi istihdam sağlıyoruz. Çünkü Mardin denince akla turizm gelir."

Akkuş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, Mardinli iş adamlarına varlıklarının yüzde 10’unu Mardin’e yatırım yapmak üzere ayırmaları çağrısında bulundu. Türkiye’de İş Dünyası Dergisi’nin Mardin Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Abdülkadir Akkuş, Türkiye’nin 22’nci ihracatçı şehri olan Mardin’in göç veren değil, göç alan bir kent konumunda olduğunu bu nedenle de istihdamı karşılamak üzere yatırımların arttırılması gerektiğini ifade etti.

Abdülkadir Akkuş “Üretimin, mimarinin, sanatın, lojistiğin merkezi konumunda olan 13 bin yıllık bu kadim topraklar göç veren değil göç alan bir şehirdir. Mardin, yatırım, üretim ve istihdam alanlarında da Türkiye ekonomisine yüksek katma değer sağlıyor. Mardin’in, 2022 yılındaki ihracatı 1 milyar 143 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2023 yılı ilk çeyreğindeki ihracatı ise 223,8 milyon dolar oldu. Amacımız; bu rakamları daha yukarılara taşımaktır. Bu bilinçteki firmalarımız, yatırımlarını, üretimlerini bu yönde hayata geçiriyor.

Bölgemiz, turizmde de yükselen cazibesi, sosyal dokusu, zengin gastronomisi, el sanatları, tarihi ve kültürel zenginliğiyle uzun yıllar ziyaretçi akınına uğrayacaktır. Tüm değerleriyle göç veren değil, göç alan bir şehir olan Mardinimiz’in yakın gelecekte büyük ve gelişmiş iller arasında yerini alacağına şüphemiz yoktur. Bizler de göç alan şehrimizde oluşabilecek iş ve konut ihtiyacına yanıt verecek yatırımlar gerçekleştirmeliyiz. Bu nedenle Mardinli iş adamlarımızı, yatırımcılarımızı varlıklarının yüzde 10’unu Mardin’de yatırım yapmaya ayırmaya davet ediyorum” diye konuştu.

Mardin’in istihdam açısından önemli bir görev üstlendiğinin altını çizen Abdülkadir Akkuş, özellikle OSB’lerin ihracat ve sektörel çeşitlilik açısından büyük katkı sağladığını söyledi.

Akkuş “Hepimizin bildiği gibi son yıllarda ihracat faaliyetlerinde yarattığı katma değerle dikkatleri üzerinde çeken Mardin, Türkiye’de bölgesel kalkınmada açık ara liderliği elinde bulunduruyor. Bu bölgede genç ve kadın istihdamının ihracat üzerindeki çarpan etkisinden söz edebiliriz. Hedeflerimizi kadın ve genç istihdamını arttıracak şekilde belirlemeliyiz” dedi.

Resimİş dünyasından Mardin ekonomisine farkındalıkResimİş dünyasından Mardin ekonomisine farkındalık

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz