matesis
dedas

Aktürkoğlu: Üç aylar manevi eksikliklerin giderilmesi için fırsattır

Üç ayların fazileti ve bu aylarda yapılması gerekenlerle ilgili konuşan İstanbul İl Müftü Yardımcısı Ahmet Aktürkoğlu, üç aylar ve özellikle Ramazan ayının manevi eksikliklerin giderilmesi için bir fırsat olduğunu söyledi.
  • 13.02.2024 13:36
Aktürkoğlu: Üç aylar manevi eksikliklerin giderilmesi için fırsattır

Mübarek üç aylar, rahmet dalgalarının coştuğu manevi huzur ve sükûnun kalplere indiği, ilahi rahmetin taştığı aylardır. İçerisinde Regaip, Miraç, Beraat ve Kadir Gecesi gibi önemli geceleri barındıran üç aylar Müslümanların eksikliklerini gidermesi adına önemli bir fırsat dönemleridir.

İslam alemi için büyük öneme sahip olan üç aylarda yapılması gerekenlerle ilgili muhabirine konuşan İstanbul İl Müftü Yardımcısı Ahmet Aktürkoğlu, bu rahmet ikliminin fırsat bilinerek değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Aktürkoğlu, "İçerisinde bulunduğumuz mübarek mevsim, 3 aylar diye adlandırdığımız, Recep ayı ile başlayan, içerisinde bulunduğumuz Şaban ayı ile devam eden ve hasretle beklediğimiz Ramazan ayıdır. Artık yavaş yavaş Ramazan ayına doğru gidiyoruz. Peygamber Efendimiz (Sallalahu Aleyhi Vesellem), 'Allah'ın Recep ve Şabanı bize mübarek ve bizi ramazana ulaştır' diye dua ederdi. Hatta bir keresinde, 'insanlar Ramazan'ın değerini bilselerdi tüm senenin Ramazan olmasını isterlerdi' diye buyurmuştur. Ramazan ayından tuttuğumuz oruçlarımız, farz ibadetlerimiz ve yerine getirmeye çalıştığımız fitre, sadaka, zekât gibi mali ibadetlerle maneviyatımızı geliştirmeye, var olan eksik ve kusurlarımızı gidermeye çalışırız. Çünkü insan tabiat itibarıyla hem maddi hem de manevi gelişime muhtaçtır. İnsan nasıl ki yaşamının sağlıklı bir şekilde sürdürmek için bedenini koruyup muhafaza etmesi gerekliyse maneviyatını da aynı şekilde kuruyup muhafaza etmesi gerekir. Maneviyatta oluşan kusur ve eksiklikler, insanın hem bedeni hem de sosyal çevresiyle olan ilişkisini bozar. Onun için sürekli maneviyatla, inancımızın gereği olan dua ile tesbihlerle eksikliklerimizi gidermeye çalışıyoruz. Ramazan ayı bunun için bize önemli bir fırsat tanıyor. Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirebilmek müminlerin en önemli vazifelerindendir." dedi.

"Müminler için rahmet, bereket ve fazilet ayı olan Ramazan'da elimizden geleni eksiksiz bir şekilde yapmalıyız"

Bu ibadet mevsiminin en iyi şekilde değerlendirilebilmesi için bir hazırlık yapılması gerektiğini de vurgulayan Aktürkoğlu, "Bu hazırlık içerisinde en önemlisi insanın manevi olarak huzur bulması için iç aleminde bun hazırlık yapmasıdır. Ramazan ayı geliyor, rahmet coşuyor, bu rahmetten ne kadar istifade edebilirim? Diye düşünüp kalbini, gönlünü ramazan ayına açması gerekiyor. Varsa fazlaca bir meşguliyeti onları azaltması ve Ramazan'a odaklanması gerekir. Zira bu ayın rahmeti, bereket, fazileti hiçbir ayda bulunmaz. Peygamber Efendimiz, 'Ramazan ayında yapılan bir nafile ibadet diğer aylarda yapılan farz ibadetler kadar sevaptır. Bu ayda yapılan farz ibadet ise diğer zamanlarda yapılan farzların 70 katı katar sevap kazandırır' diye buyurmuştur. Dolayısıyla, değeri Allah tarafından arttırılmış olan bu ayın müminler için rahmet, bereket ve fazilet ayı olduğunun bilinciyle elimizden geleni eksiksiz bir şekilde yapmalıyız. Ramazan ayının bir özelliği de Kur'an ayı olmasıdır. Kur'an ile fazlaca meşgul olmak, hatim okumak, mukabelelere katılmak, sahura kalktığımızda mutlaka Kur'an'dan bir parça okumak, gece namazı kılmak gibi ibadetlerle Ramazan ayını değerlendirmeye çalışmalıyız." diye konuştu.

İLKHA

Yorum Yaz