matesis
dedas

Altın fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi! Altında rekor üstüne rekor! Bomba yıl sonu tahmini geldi!

Altın fiyatları yükselişe geçti. Altın fiyatlarıyla ilgili bomba bir yıl sonu tahmininde bulunuldu. Altın fiyatları daha yükselecek mi? Bu fiyattan altın alınır mı? soruları ise cevabını buldu. Bugüne 1851 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda hafif primli bir seyir izleyerek 1854 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1849 dolar, en yüksek ise 1856 dolar seviyeleri görüldü. Yeni haftanın ilk işlem gününe 977 liradan başlayan gram altın gece saatlerinde dolar kurundaki sert hareketlerin etkisiyle birlikte 952 liraya kadar geriledikten sonra şu dakikalarda önceki kapanış seviyesine göre yükseliş kaydederek 988 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en yüksek 988 lira seviyesi görüldü.
  • 06.06.2022 14:22
Altın fiyatlarıyla ilgili son dakika gelişmesi! Altında rekor üstüne rekor! Bomba yıl sonu tahmini geldi!

Altın fiyatlarında son dakika! Geçtiğimiz hafta altın fiyatları ABD’den gelen ekonomik gelişmelerle yön buldu. Perşembe günü ABD’de işsizlik maaşı başvuruları açıklandı. İşsizlik maaşına başvuranların sayısı tarihi düşük seviyeye indi.

Cuma günü ise ABD’de tarım dışı istihdam verisi beklentilerden güçlü geldi. Mayıs ayında tarım dışı istihdam 390 bin seviyesinde gerçekleşti ve 328 bin olan piyasa tahminlerini aştı.

İSTİHDAM VERİSİ SONRASI ONS ALTIN DÜŞÜŞE GEÇTİ

ABD’de tarım dışı istihdamın beklentilerin üzerinde gerçekleşmesiyle birlikte ons altın geçtiğimiz hafta cuma günü 1874 dolar seviyesinden 1847 dolara kadar geriledi. Ons altın haftayı 1851 dolardan tamamladı.

Haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığında ise ons altın yüzde 0.13 oranında değer kaybetti.

Bugüne 1851 dolardan başlayan ons altın şu dakikalarda hafif primli bir seyir izleyerek 1854 dolardan işlem görüyor. Ons altında gün içerisinde en düşük 1849 dolar, en yüksek ise 1856 dolar seviyeleri görüldü.

GRAM ALTINA YATIRIM YAPAN KAZANDI

Öte yandan geçtiğimiz hafta gram altına yatırım yapan kazandı. Haftaya 970 liradan başlayan gram altın cuma günü 993 liraya kadar çıktıktan sonra 20 Aralık 2021 tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

ABD’de tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin üzerinde gerçeklemesinin ardından ons altındaki düşüşün etkisiyle gram altın yüzde 1’in üzerinde geriledi.

Zirve seviyeyi gördükten sonra 20 lira birden düşen gram altın 973 liraya indi. Gram altın haftayı 977 liradan tamamladı.

Haftalık bazda fiyat hareketine bakıldığında gram altın yatırımcısına yüzde 1.2 oranında kazandırdı.

GRAM ALTINDA SERT HAREKET

Yeni haftanın ilk işlem gününe 977 liradan başlayan gram altın gece saatlerinde dolar kurundaki sert hareketlerin etkisiyle birlikte 952 liraya kadar geriledikten sonra şu dakikalarda önceki kapanış seviyesine göre yükseliş kaydederek 988 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en yüksek 988 lira seviyesi görüldü.

GRAM ALTIN YIL SONU 1450 LİRA

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise gram altın fiyatındaki pik seviyesini açıkladı. ‘Öngörümde değişiklik yok’ diyen İslam Memiş, gram altının Temmuz ayında 1200 lira seviyelerini, yıl sonuna kadar da 1450 lira seviyesini göreceğini söyledi.

PETROL FİYATLARINDA SON DURUM NE?

"Bu süreçte petrol fiyatları 120 dolar seviyesine kadar yükselince Suudi Arabistan'dan açıklama geldi, devreye gireriz diye. Yine geleceğe dair endişeler artmaya devam ediyor. Ortada bir pasta var ve bu diğer OPEC üyelerinin açıklamalarını da takip etmek gerekiyor.”

“YIL SONUNA KADAR BU SEVİYELERİ GÖRECEK’

“Petrol fiyatlarına karşı yapabilecek çok da bir şey yok. Gıda kalemlerinde yeni zamları destekleyen bir gelişme olarak duruyor.

Petrol fiyatlarının yıl sonuna kadar da 130-140 seviyesine kadar yükselişine devam edeceği beklentileri var.”

“ÜLKELER KENDİ GIDALARINI STOKLUYORLAR”

"Bugün ekranlarda görülen enflasyon bugün İstanbul'da yüzde 87 ise bir ay sonra 97 olacak, sonra yüzde 100'ü geçecek. Sonra mevsimsel etki ile 5-10 puan düşüş olursa tekrar rehavete düşersiniz. Ülkeler kendi gıdalarını stokluyorlar.”

“CİDDİ SIKINTILI SÜREÇ GELİYOR”

"Şu anda ABD'si, Avrupa'sı, Çin'i gıda ile ilgili problem yaşıyor. Enflayona karşı faizle geçiştirmeye çalışıyorlar ama başarısız olacaklar. Ciddi sıkıntılı süreç geliyor. Sonbaharda paranızla bile gıda alamayacağınız ülkeler göreceğiz.”

“GRAM ALTIN FİYATINDA YÜKSELİŞ ÖNGÖRÜM DEVAM EDİYOR”

"Yıl içinde 2 bin 150 dolar olması yönündeki öngörümde bir değişiklik yok. Mart ayında 2068 doları gören altın jeopolitik risklerden beslenirken ama bundan sonraki süreçlerde enflasyon ve resesyon riskinden dolayı yükselişlerin devam etme ihtimali var. Gram altın fiyatında da yükseliş öngörüm devam ediyor.”

İSLAM MEMİŞ GRAM ALTINDA BEKELDİĞİ SEVİYELERİ AÇIKLADI

“Özellikle temmuz ayında 1200 lira seviyesi, yıl sonuna kadar da 1450 lira seviyesi öngörümde de değişiklik yok

Bunu da hem ons altın hem de dolar/TL kurunda yaşanabilecek gelişmelere bağlıyorum.""Yine temmuz aylarında döviz kurlarında yukarı yönlü atakların gelmesi muhtemel bir sonuç olacaktır.”

DEV BANKADAN TEMMUZ UYARISI

Altın fiyatlarına ilişkin yorumlar araştırılırken 4 büyük kurumdan yeni bir analiz geldi. Commerzbank ekonomistlerinin raporuna göre, yüksek enflasyon Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) daha keskin artırım çağrılarına yol açabilir ve sarı metale baskı uygulayabilir.

“Altın, güçlenen ABD doları ve önemli ölçüde artan tahvil faizleri nedeniyle ters rüzgarla karşı karşıya” diyen analistler, “bununla birlikte, bu kadar yüksek bir enflasyon oranı, ECB’nin faiz oranlarını daha hızlı mı yoksa keskin bir şekilde mi artırması gerektiği konusundaki tartışmayı yeniden alevlendirebilir.

Temmuz ayında yapılacak toplantıda 50 baz puanlık artırım çağrıları daha yüksek sesle gelebilir, bu durumda altın fiyatları baskı altına girebilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

KRİTİK VERİ YÖN BELİRLEYİCİ OLACAK

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Hüseyin Uslu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Her ayın ilk haftasında ABD'de tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verisi açıklanır.

Açıklanan veriler Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) izleyeceği para politikası üzerinde etkili olduğu için önem arz etmekte ve piyasa tarafından yakından takip edilmektedir.

Fed, mayıs ayında 50 baz puan faiz artırdı ve Fed üyeleri haziran ve temmuz ayındaki toplantı için de 50'şer baz puan faiz artırımını desteklediklerini açıkladı.

Fed, sıkılaşmanın devam edeceğine yönelik bir mesaj verirken açıklanan ekonomik verilerin de faiz artırımına uygun bir ortam yaratması piyasalarda hareketliliğe neden olabiliyor.

GRAM ALTINDA 1100 LİRA BEKLENTİSİ

Finans Analisti Şevket Apuhan yaptığı değerlendirmesinde gram altın için fiyat tahminini paylaştı. Apuhan gram altın fiyatlarına ilişkin beklentisini şu sözlerle açıkladı:

“Özellikle son günlerde gittikçe artan belirsizlik ve bu belirsizliğin uluslararası gelişmelerle de desteklenmesi sonucu ‘Güvenli liman’ arayışı önem kazanıyor.

Bu arayış ise en çok altın fiyatlarına yansıyor ve bu yansıma sonucu altında rekor üzerine rekor kırılıyor. Kısa vadede herhangi bir rahatlatıcı gelişme de ufukta gözükmemekte.Jeopolitik risklerin artması da paniği tetikliyor. Bununla beraber dünyada artan enflasyon sonucu merkez bankaları faiz silahına sarılmış durumdalar.

Özellikle, Fed faiz artırımında bulundukça dolar güçleniyor ve çekilen faiz kılıcı ons altını da doğrudan etkiliyor ancak faiz artırımlarının getirdiği belirsizlikler ve olumsuz beklentiler altının her defasında yeniden atağa geçmesine yol açıyor.

Şu an için yakın dönemde altının değer kaybedeceğini yorumlamamıza yol açacak bir gelişme de yok. Dolayısıyla bu sene içerisinde gram altını süreli iniş ve çıkışlardan sonra 1100 lira seviyesinin üzerinde görmemiz sürpriz olmayacaktır.”

ÇEYREK ALTIN FİYATI NE KADAR?

Alış 1.576,36 TL, Satış 1.612,36 TT

YARIM ALTIN FİYATI NE KADAR?

Alış 3.142,86 TL, Satış 3.224,72 TL

TAM ALTIN FİYATI NE KADAR?

Alış 6.502,48 TL, Satış 6.666,39 TL

Yorum Yaz