matesis
dedas

Arı sütü tüketilir mi? Arı sütünün faydaları ve zararları nelerdir?

Arı sütü günümüzde aktarlardan tedarik edilen bir besin maddesidir. Ancak araştırmalara bakıldığında arı sütünün kullanımı ile ilgili kesin bir sonuca varılamadığı görülmektedir.
  • 14.06.2021 20:47
Arı sütü tüketilir mi? Arı sütünün faydaları ve zararları nelerdir?

Arılar çok çeşitli mahsuller veren ve yabani bitkiler için gerekli tozlaşmayı sağlayarak biyoçeşitliliği sürdüren üretici hayvanlardan biridir. Türkiye'de başta Yalova olmak üzere pek çok şehirde arı sütü üretimi yapılmaktadır.

Arı sütünün fiyatları günümüzde kilosu 10 bin TL'den alıcı buluyor. Arı sütü, üretimi oldukça güç bir besin olduğu için pazarda bu fiyatlarda karşılık buluyor. 

Peki son zamanlarda aktarlarda oldukça sık karşılaştığımız ürünlerden biri olan arı sütü nedir? Arı sütü faydalı mıdır? Tüketilmesi sağlıklı mıdır?

Arı sütü Türkiye’de de üretimi yapılan, larva ve ergin ana arıların beslenmesinde kullanılan bir bal arısı salgısıdır. Hemşire arıların hipofarenksindeki bezlerden salgılanır ve kolonideki tüm larvalara cinsiyet ve kast gözetmeksizin beslenir.

Yeni kraliçeler yaratma sürecinde işçiler özel kraliçe hücreleri inşa ederler. Bu hücrelerdeki larvalar bol miktarda arı sütü ile beslenir. Bu tür besleme, yumurta bırakmak için gereken tam gelişmiş yumurtalıklar dahil olmak üzere kraliçe morfolojisinin gelişimini tetikler.

Arı sütünün faydaları nelerdir?

Arı sütü bazen alternatif tıpta apiterapi kategorisi altında kullanılmaktadır. Araştırmalar, arı sütünün kolajen üretimini artırmasının muhtemel olduğunu ileri sürmüştür. Arı sütünün faydaları genel olarak şu başlıklarda toplanmıştır:

  • Kolajen üretimini destekler.
  • Kadınlarda adet öncesi sendromun etkilerini azaltır.
  • Kan damarlarının genişlemesi olarak bilinen vazodilatasyonu destekler.
  • Hayvanlarda Alzheimer hastalığına karşı etkili olur.
  • Menopoz sonrası tedaviye yardımcı olur.
  • Besin takviyesi olarak kullanılır.

Arı sütü tüketilmeli mi?

Arı sütü bugün aktarlarda bolca pazarlanan ve çeşitli yararları olduğu ileri sürülerek satışı hedeflenen bir ürün. Ancak yukarıda faydalarını saydığımız arı sütünün nasıl ve ne şekilde tüketilmesi gerektiği ile ilgili kesin sonuçlar mevcut değildir. Dolayısıyla bu konuda araştırmalar yapılması gerekmektedir.

Ancak şimdiye kadar arı sütü zararları ile ilgili herhangi bir bilimsel açıklama yapılmamıştır. Yalnızca insanları çeşitli iddialar vasıtasıyla kandırarak satışlarını artırmaya çalışan insanlara karşı önlemler alınmaktadır.

Editör: Muhammed Gülhan

Yorum Yaz