matesis
dedas

"Baraj İstanbul'dan yıkılacak"

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 1. Olağan İstanbul İl Kongresi’nde HDP Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ve Selahahttin Demirtaş önemli açıklamalarda bulundu.
  • 04.01.2015 17:11
"Baraj İstanbul'dan yıkılacak"
Kürsüye ilk önce çıkan Yüksekdağ, kadınların en büyük gücünün, en büyük kariyerinin direnişçi duruşu olduğunu söyledi.

Yüksekdağ'ın konuşmaları şu şekilde:

‘Gezi’den Kobani’ye kadar…’

“İstanbul’un en güzel resmi bugün burada. Bu güzel kentin güzelliklerinden birini daha siz yarattınız.

Bütün Türkiye halklarının geleceğe açılan kapısını oluşturuyorsunuz.

Kobani‘den İstanbul’a kadar bütün ezilenlerin eşitlik ve özgürlük mücadelesinde şekillendi. Artık yeni bir geleceğe doğru yol alıyoruz. Gezi’den Kobani’ye kadar halklarımızın güçlenen gelişen gelecek mücadelesi var.

‘Saray değil, karargah yapsa halkın öfkesinden kurtulamaz’

“Bütün ezilenlerin, hak ve adalet arayışı içinde olanların sesi ve iradesi olmak için yola çıktık. Bu zamana kadar bu sesi kısacaklarını, bu sesin kendisini gösteremeyeceğini sanıyorlardı. Ancak geride bıraktığımız bir yıl, HDP ve barış mücadelesinin büyüdüğü bir yıl oldu.

“Kurdukları karanlıkla halklarımızın üzerinde iktidar kuracaklarını sanıyorlar. Baskıdan ve diktatörlükten medet uman siyasi iktidar, değil sarayları, en büyük karargahları yapsa halkın öfkesinden kurtulamaz. Halklarımızın barış ve özgürlük mücadelesi, onlarca iktidarı yıkıp gitti. Tiranlar o sevdikleri iktidarlarından oldu.

‘Halkların ihtiyaç duyduğu denge HDP’dedir’

“Bugüne kadar bize güçsüzlük olarak dayatılan ezilmişliğimizin büyük bir güç olduğunu keşfettik. Bugün artık ezilenlerin sesi konuşacak siyasette. HDP ezilenlerin siyasetini yaparak buralara geldi. Cumhurbaşkanı seçimlerinde, kurdukları denklemler istedikleri gibi yaşamda karşılığını bulacak, sandılar. Ama o seçimlerde, sizler, bu diktatörlük heveslilerine çok iyi bir yanıt verdiniz. Çumhurbaşkanlığı seçimlerinde onların denklemini bozduk. Bugün ise seçimlerde halkların denklerini kuracağız. Halktan, adaletten, barıştan yana denge olacak bu. Türkiye halklarının ihtiyaç duyduğu yeni demokratik denge de HDP’dedir.

‘Yeni yaşama can vereceğiz’

“Kadınlar annelikle bir çocuğa can verirler. Ama kadınlar, bugün Kobani’de, Şengal’de bütün direniş alanlarında bu köleleştirilmeye çalışılan topraklara ve halklara, yeni yaşama can veriyorlar. Bizler, bütün kadınlar, direnişle yeni yaşama can vereceğiz. Bizim en büyük gücümüz, en büyük kariyerimiz budur, direnişçi duruşumuzdur.

Seçim barajı

“Altında kalalım diye baraj yaptılar. Ancak bilmiyorlar ki, barajın altında onlar kalacak. Biz o barajı yıkacağız ve yıkıntıların altında siz kalacaksınız. O darbe artığı barajı da aşmasını bileceğiz.

“Onların fıtratında demokratikleşme ve insani bir anlayışı geliştirmek yok. Biz çekirdekten demokrasi ve özgürlük mücadelesinde büyümüş bir gelenek olarak, Türkiye’yi demokrasiye götüreceğiz.

‘Barajı biz kaldıracağız’

“Barajı da biz kaldıracağız, bu faşist Anayasa’yı da biz kaldıracağız. Barışı da biz getireceğiz. Alevi sorununu da biz çözeceğiz. Biz iddialıyız. Çünkü bize sunulan icazet alanlarında değil, dişimizle tırnağımızla siyaset yaptık.

“Bütün Türkiye halklarına verilmeyeni almak için yeniden yola çıkıyoruz.

“Yeni yaşamı, barışı ve özgürlüğü alacağız.”

Yüksekdağ'ın konuşmasından sonra kürsüye çıkan Demirtaş ise Cizre ve Silopi'de yaşamını yitiren Muza Azma ve Zeki Alar'ı anarak konuşmasına başladı. Gündemdeki konulara değinen Demirtaş; seçimde barajı aşacaklarını ifade etti.

'BARAJ İSTANBUL'DAN YIKILACAK'

Demirtaş şöyle konuştu: "Uzattığımız barış ve kardeşlik elini tutan elbette insanlar olacak. Yolsuzluk, rüşvet onlarda. Bir elleri kanda. ama yüzde 50 alacağız, diyorlar. Hırsızda bu kadar özgüven varsa, biz hayli hayli bu barajı tarumar ereceğiz. Yüreğimiz bütün halklar için atarken yüzde 10 barajı bizim için bir şey değil. Onlar için panik başladı. Bu baraj yıkılırsa, hangileri altında kalacak, onun hesabını yapıyorlar. Bunlar barajı kaldırmayacaklar, biz yıkana kadar kaldırmayacaklar. İstanbul bu kongreden başlayarak, eline kazma küreği almalı barajın duvarını yavaş yavaş yıkmaya başlamalı. Baraj İstanbul’dan yıkılacaktır."

"Bütün ezilenlerin gözü umudu bizde" diyen Demirtaş, "HDP ile birlikte ilk defa ezilenler sarayı sultana dar etmek için yürüyor" dedi.

Hükümetin medyadaki kalemşörleri eliyle HDP'nin seçimlere bağımsız olarak girmesi için baskı kurmaya çalıştığına dikkat çeken Demirtaş, şöyle konuştu: "Bu mücadele parlamento ile başlamadı. Milletvekili olmayınca da kıyamet kopmaz. Bağımsız olarak bizi seçime zorlayanlara aldırmayın. Onlar da sonucu görüyor. Anket sonuçlarına göre, HDP'nin baraj sorunu yok. Barajı aşmamız durumunda, onlardan bizden çaldıkları milletvekilliğini geri alacağız, sahte milletvekilliğine son vereceğiz. Bu seçimden sonra Türkiye'nin baraj diye bir derdi olmayacak. Anayasayı da biz değiştireceğiz. Biz devleti, yargıyı, medyayı ele geçirmek için seçime girmiyoruz. Ele geçirilen devleti, halka teslim edeceğiz. Baskı altına alınan medyayı özgür kılmak için iktidara yürüyoruz. Bu devleti değiştirip dönüştürüp yeni yaşamın, sizlerin hizmetkarı haline getirmek için iktidara yürüyoruz."

TÜRK HALKINA SESLENDİ: BU DEVLET SİZİN DE DEĞİL

Türk halkına da seslenen Demirtaş, "Siz zannediyorsunuz ki Ankara'da bir Türk devleti var. Kusura bakmayın, ne Türk'ün ne de Kürt'ün devleti var Ankara'da. Sarayda yaşamayı kendine hak görmüş bir avuç zenginin devleti var Ankara'da... Bu devlet anlayışını yıkmaya geliyoruz. Kutsal devlet anlayışını inkar ederek, devleti bir baskı, zor ve katliam aracı olmaktan çıkarmaya gidiyoruz" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, şöyle konuştu: "AKP zorba bir devleti devralıp üzerine kendi zorbalığını da katarak, AKP devletine biat etmemizi istiyorlar. Erdoğan, sarayında en küçük bir eleştiriye dahi tahammül göstermeyerek nasıl bir devlet istediğini gösterdi. Biz buna teslim olmayan tek alternatifidir. CHP ile AKP arasındaki yarış, 'devlet senin değil, benimdir" yarışıdır. Ortaya konulan tek farklı çizgi, HDP'nin çizgisidir."

Kobanê savunmasını hatırlatan Demirtaş, "Kobane iki anlayışın savaşıdır. Ya IŞİD galip gelecek. İnsanların köle pazarında satıldığı, IŞİD'e biat etmediği için kellerinin uçurulduğu bir toplum olacağız ya da kadınların öncülüğünde yeni yaşamı inşa edeceğiz. Bu nedenle Kobanê'deki yeni yaşam mücadelesidir" dedi.

Ortadoğu'daki gelişmeleri hatırlatan Demirtaş, "HDP'yi küçümseyenler Ortadoğu'daki yangını görmeyenlerdir. Kapımızdaki yangının her yerini sarmasını istemiyorsak, HDP'ye sarılacağız. Çünkü HDP, tüm Ortadoğu'nun özgürlük garantisidir" diye konuştu.

Demirtaş'ın konuşmasının ardından seçim gündemine geçildi.

Yorum Yaz