matesis
dedas

Belediye Başkanı Gökkan 5 yılını değerlendirdi

Nusaybin’de 5 yıldır Belediye Başkanlığını yapan Ayşe Gökkan yaptıkları, yapmak istedikleri ve yapamadıkları çalışmalar konusunda değerlendirmelerde bulundu.
  • 28.03.2014 18:51
Belediye Başkanı Gökkan 5 yılını değerlendirdi
Nusaybin’de 5 yıldır Belediye Başkanlığını yapan Ayşe Gökkan yaptıkları, yapmak istedikleri ve yapamadıkları çalışmalar konusunda değerlendirmelerde bulundu.
Gazetecilerle bir araya gelen Başkan Gökkan, 29 Mart 2009 Yerel seçimlerinde Nusaybin’in bir irade göstererek sandıkta Yüzde 83 gibi bir iradeyle BDP’ye oy verdiği söyledi.
Görev yaptığı 5 yıllık sürecin ilk yılında KCK adı altında operasyonlarla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Başkan Gökkan: “iki yıla yakın bir süreyi Adliye önlerinde geçirdik. Bir ayağımız Nusaybin’de diğer ayağımız Mardin ve Diyarbakır Adliyeleri önündeydi. O dönemde seçimlerde bizle çalışan arkadaşlarımız hala cezaevindeler. Bu çok üzücü bir şeydir.” dedi.
Daha sonraki süreçlerde Çözü çadırları kurulduğunu kaydeden Gökkan, belli bir dönemi de Kürt sorunun çözümü için Demokratik çözüm çadırları, Sivil Cumalar, cezaevlerindeki tutsakların ölüm ve açlık grevleriyle geçirdiklerini kaydetti.

-“REFERANDUMLA HALKIN MEMNUNİYETİNİ GÖRDÜK”
Beş yıllık çalışmaları süresince belediye çalışanları ve halkın hizmete büyük destek verdiğini bildiren Gökkan: “Bu beş yıl içinde belediye çalışanları ve halk hizmetlere büyük destek veriyordu. Bunun için yapılan hizmetler sizlerin de bildiği gibi biz Demokratik, Ekolojik ve kadın özgürlüğü çalışmalarla birlikte karar vermek istedik. Bunun için iki defa referandum yaptık. İki buçuk yılımız tamamlandığında halkımıza dedik ki eğer bizden memnun değillerse rahatlıkla gidebiliriz dedik. Bunun için tüm mahallelerde referandum yaptık. Referandum sonucunda halkın hem belediyeden hem de hizmetlerden memnun kaldığını gördük” şeklinde konuştu.

-“ POLİTİKA VE HİZMETLERİMİZDEN DOLAYI BÜYÜK BASKI ALTINDAYDIK”
Nusaybin’in hem Sınır hem Bagok dağı hem de Faili Meçhuller kenti olduğunu ifade eden Gökkan, zor zamanlar geçirdiklerini söyledi. Hizmetlerde halkın desteği ve güzüyle ayakta kaldıklarını kaydeden Gökkan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Biz hizmet yaptık demiyoruz. Hizmeti halk yaptı biz bir nevi koordinatör görevi yaptık. Şehir devamlı politik bir durumdaydı. Hizmet politikalarında bize yönelik bir saldırı vardı. Tüm saldırılara rağmen halkın isteklerine cevap veriyorduk. Bunu için belediye binamız basıldı, Moryakup üzerine yazılar yazıldı ve meclis üyesi arkadaşlarımız tutuklandı. Tüm bu olanlara rağmen halk ve belediye bir birinden kopmadı.
-İlçede yine de bir talan yaşandı. Nasıl ki Bagok dağındaki ağaçlar yanıyor ve havadan bunu söndürecek bir helikopter bile gönderilmiyordu. Halk kendi inisiyatifiyle söndürüyordu.

-Kürt halkı duvar ve sınırları istemediğini belirtti. Sınır ve duvarlar Nusaybin’de sadece Kürtleri parçalamamış, Müslüman, Arap, Süryani, Ezidi ve kadınları da parçalamış. Sınırlarda yılda 2 milyon kadın devletlerarasında satılıyor. Bu bir sektör haline gelmiş. Duvar utançtır, yüz karasıdır, düşmanlıktır. “
-Biz Söderhamn kentiyle kardeş şehir olduk.
-Mezopotamya Tarihinde Nusaybin Sempozyumlarını düzenledik. Bütün yayınlarımızı çok dilli olarak yaptık.
-Nusaybin tarihine çok önem verdik. Nusaybin’de 17 tarihi eseri tescilledik.
-Van Depremi ve Rojava için Nusaybin halkı, tüm Sivil Kurumlarıyla seferber oldu. Çok iyi bir sınav verdik. Halkımız gerek maddi gerekse de manevi olarak hem Van hem de Rojava için kendi imkanlarını zorladı.
-Nusaybin’in Uluslararası tanıtımına çok önem verdik. Bunun için Uluslararası çapta çalışmalarımız oldu.
-Kültür ve sanat için her mahallede bir folklor ekibi kurduk. Mitanni Kültür Merkezi bünyesinde Sinema, tiyatro çalışmaları yapıldı. Kürtler için önemli aydın, yazar, sanatçıları unutmadık. Mihamed Şexo Apê Musa Ayşe Şan, Ahmet Kaya gibi değerleri andık.
-Sportif faaliyetlere önem verdik. Spor Kulübü kurduk. Kadın ve Erkek Sporcular için altyapı çalışması yaptık.
-Kadınlar için önemli projeler yaptık. İlk defa kadın İmar kentini düzenledik. Kadınlar için önemli günleri büyük coşkuyla kutladık. Biz İmarda kadın bölümünü kurduk. Kadın kamusal alanda dünyada ilk defa kadınlar için yer ayırdık. Hiçbir ülkenin imar alanında bu yoktu. Biz bir projeyle kadın imar şehrini ilan etmiştik.
-Çocuklar çok önemlidir. Berfin Akın babasıyla birlikte katledilmişti. Onun için özel bir ilan ederek Berfin Akın Çocuk şenliği düzenledik.
-Yeşil bir şehir için çok çaba gösterdik. Belediye Fidanlığımız tarafından 85 bin adet fidan dağıtıldı.
-Çağ çağ projemiz çok önemliydi. Şehirdeki bütün kanalizasyonlar çağ çağ deresine akıyordu. Kokudan mahalleli evinde oturamıyordu. Bu proje belediyenin imkânlarıyla oldu. Bize yardım edenlere teşekkür ediyoruz. Orayı trafiğe kapattık. Şehir merkezinde 5 derece sıcaklıklar düştü.
-Şehirdeki imar sistemini ada sistemi kuralını getirdik. Meclisimiz şehrin bütün ana arterlerindeki evlerin dış görüntüsünü tarihi dokuya uygun taş kaplamayla yapma kararı aldı.
-Belediyemize 22 araç alındı. En büyük sorunlarımızdan biri de teknik destekti Bu konuda Belediyemizin teknik ve araç problemini çözdük.
-Mezbahanemiz yeni bitti. Hal binamızı daha önce faaliyete açtık.
-15 tane çocuk parkı yaptık. Parklarımızda da spor malzemeleri koyarak halkımızın rahat bir şekilde spor yapması imkanı sunduk.
- 3 Halk evi, 1 taziye evi ve Kültürümüzü sergileyeceğimiz bir Kent Müzesi yapımını tamamladık.
-Üzüntümün bir tanesi de Bagok dağındaki mezarlıktı. Çünkü halkın kendi eliyle yaptığı mezarlık tahrip edildi. Biz belediye olarak Bagok Mezarlığının resmiyete girmesi için Nusaybin Belediyesi olarak başvuru yaptık. Çalışmalarımız sürüyor.
-İlçe merkezinde yapmak istediğimiz çevre yolunu, Mayınlı alanda Savunma Bakanlığıyla anlaşamadığımız için yapamadık. Bu konuda asker büyük sorunlar çıkardı."

-“HAVUZU YETİŞTİREMEDİĞİM İÇİN ÇOCUKLARDAN ÖZÜR DİLİYORUM”
Başkan Gökkan, çocuklar için havuz yapamadığı için tüm Nusaybinli çocuklardan özür dileğini söyledi.
2009 yerel seçimlerde çocukların kendisinden bir yüzme havuzu istediğini kaydeden Başkan Gökkan, bunun için çok çaba gösterdiğini kaydetti. İfraz ve tahsisi için çalıştıklarını kaydeden Gökkan: “Çocuklar için yapılacak havuz yerini tespit ettik. Şuanda ifrazları ve çalışmalar tamamlandı. Yeri belirlendi. Havuz için önümüzdeki günlerde çalışma yapılacaktır” diye konuştu

-“MAL VARLIĞIM 12 BİN 835 TL 13 KR”
Yaşamı boyunca hep sadece ve gösterişten uzak yaşamayı tercih ettiğini, içinde yaşadığı toplumdaki insanlar gibi yaşadığını belirten Başkan Gökkan, Nusaybin’de de halkın ortalamasının yaşadığı düzeyde yaşadığını kaydetti.
Halka layık olmanın ödüllerin en büyüğü olduğunu belirten Gökkan: “Tabi ki bu halka layık olmak ödüllerin en büyüğüdür. Bunu insan kendisi için söyleyemez. Hesap vermeyeceğim hiçbir şey yok. 5 yıl önce başlarken de mal varlığı beyanında bulunmuştum. Bugün giderken de aynı şekilde mal varlığı beyanında bulunuyorum.
2002 yılındaki Kürtçe konuştuğum için ceza aldığım bir davayı AİHM’e taşımıştım. Oradan aldığım paradan vergiler ve tüm düşümler yapıldıktan sonra şuanda tüm mal varlığım 12 bin 835 lira 13 kr. Banka hesabım bellidir. Bunun dışında herhangi bir mal varlığım da yoktur. Biz şeffaf belediyecilik diye öyle çıktık ve öyle devam ediyoruz. Benim veya Belediye hakkında isteyen herkes inceleme yapabilir, merak eden herkese arşivlerimiz açıktır.”
Başkan Gökkan olarak son olarak görev yaptığı süre boyunca birlikte çalıştığı kişilere, gazetecilere ve tüm Nusaybin Halkına desteklerinden dolayı teşekkür etti.
Gökkan toplantının sonunda 5 yıllık görev süresince yaptıkları tüm ihale, ihaleyi alan firmaları ve ihalenin bedelleri dökümünü kalem kalem basın mensuplarıyla paylaştı.

ARİF ALTUNKAYNAK / MARDİNLİFE.COM

Yorum Yaz