tatlidede

'Bütün yıl oruç tutmuş gibi olmak için' tutulan Şevval orucu ne zaman 2021?

Ramazan ayının sonlarına yaklaşılması nedeniyle vatandaşlar Şevval ayında tutulan altı günlük oruç hakkında sorular sormaya başladı. Hz. Muhammed'in bizzat kendisinin uyguladığı ve hadislerinde övgüyle bahsettiği Şevval orucu 2021'de ne zaman tutulur ?
  • 09.05.2021 14:31
'Bütün yıl oruç tutmuş gibi olmak için' tutulan Şevval orucu ne zaman 2021?

Şevval orucu nedir?

Şevval, Ramazan ayından sonra gelen Hicri onuncu aya verilen isimdir. Hz. Peygamber, bir hadiste "Kim Ramazan orucunu tutar ve tuttuğu bu oruca Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur." demiştir. Bu nedenle pek çok Müslüman bu sevaptan mahrum kalmamak için Şevval ayında altı günlük oruç tutmaya hazırlanıyor. Peki Şevval orucu ne zaman tutulmalıdır?

Şevval orucu ne zaman tutulur?

Şevval orucu, Ramazan Bayramının birinci günü hariç sonraki 29 gün içerisinde tutulabilir. Miladi olarak 13 Mayıs'a karşılık gelen Ramazan Bayramı'nın birinci gününde oruç tutulmaz. 14 Mayıs'tan sonra niyet edilebilir. Bu tarihten Nisan ayının ilk haftasına kadar Şevval orucunun tutulması gerekmektedir.

Şevval orucu niyeti nasıl yapılır?

Şevval ayında tutulan oruç farz değil, nafiledir. Yapılmasında sevap, yapılmamasında günah yoktur. Şevval ayının orucuna niyetlenirken "Niyet ettim Allah rızası için Şevval ayının orucunu tutmaya" denilir. Ardından yeme, içme, cima gibi aktivitelerden kaçınılır ve akşam ezanı okunduktan sonra oruç açılır.

Şevval ayında tutulan altı günlük orucun üst üste olmasına gerek yoktur. Ancak sünnet olan üst üste 6 gün tutulmasıdır. Bunun dışında ayın geneline yayarak altı gün Şevval orucu tutmak mübahtır.

Editör: Muhammed Gülhan

Yorum Yaz