tatlidede

Cengiz Holding sahibi Mehmet Cengiz kimdir? Mehmet Cengiz nereli, kaç yaşında? Cengiz Holding ne işler yapıyor?

Son zamanlarda kazandığı ihaleler ile gücüne güç katmaya devam eden Cengiz Holding gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Birden fazla alanda aktif olarak çalışan Cengiz Holding, Sedat Peker'in akıl almaz; bir o kadar da vahim iddialarında yer alması ile çoğu kişi tarafından daha fazla merak edilmeye başlandı. Özellikle ana muhalefet partisi CHP'nin de uzun süredir hedefinde olan "beşli çete"ye dahil olmakla suçlanan Cengiz Holding ve sahibi Mehmet Cengiz, hakkında her gün başka bir iddia ortaya atılıyor. Pek çok kişinin duymuş olduğu Cengiz Holding'in kime ait olduğu ve faaliyetleri merak içerisinde araştırılmaya devam ediyor.
  • 06.06.2021 21:27
Cengiz Holding sahibi Mehmet Cengiz kimdir? Mehmet Cengiz nereli, kaç yaşında? Cengiz Holding ne işler yapıyor?

MEHMET CENGİZ KİMDİR?

Cengiz, Rize'nin Kalkandere ilçesinde 1961 yılında dünyaya geldi. Ekrem Cengiz ve Asım Cengiz adında kardeşi vardır. Çaykur Rizesporun Onursal Başkanıdır.

1980 yılında kardeşi Ekrem Cengiz ile birlikte Cengiz İnşaat'ı kuran Mehmet Cengiz; otoyol, köprü, tünel, enerji, maden, turizm ve baraj, liman, metro, demiryolu, havalimanı, boru hatları ve telekomünikasyon işleri ile turizm tesisleri ve konut yapımında faaliyetlerini sürdürmektedir. 1980'de altyapı, taahhüt işleriyle başladığı kariyerini 1990'larda turizm yatırımlarıyla devam ettirdi.1995 yılında Le Jardin Resort Hotel, Sungate Port Royal Resort Hotel işletmelerini açtı. Cengiz Holding ile inşaat, turizm, madencilik, enerji, sigorta ve havacılık sektörlerinde faaliyetlerini sürdürüyor.

2004 yılında da Eti Bakır A.Ş.'yi bünyesine kattı. 2005'te de Eti Alüminyum'u da dahil etti. Mehmet Cengiz, Limak ve Kolin ortaklığı ile Akdeniz, Uludağ ve Çamlıbel elektrik dağıtım şirketinin de sahibidir. Limak ve Kolin'in yanı sıra Kanyon ve MaPa ile birlikte 3. Havalimanı ihalesini de kazandı.

Hem yurtiçi hem de yurtdışında, inşaat, enerji, turizm, madencilik, liman ve havalimanı işletmeciliği gibi farklı sektörlerde faaliyetleri bulunan Cengiz-MAPA-Limak-Kolin-Kalyon Ortak Girişim Grubu'nun, havalimanı inşaatı tecrübeleri arasında sekiz havalimanı bulunuyor.

Mehmet Cengiz ile eşi Fatma Cengiz, 2019 yılında boşanma davası açmışlardı.

Cengiz Holding 1980 yılında inşaat amacıyla Mehmet Cengiz tarafından kurulmuş bir şirketler grubudur. Günümüzde inşaat sektörüne ek olarak enerji, maden, turizm, altyapı, havalimanı, ve sigorta sektörlerinde de hizmet vermektedir.

Holding bünyesinde yer alan Cengiz İnşaat A.Ş, Engineering News Record Dergisi’nin 2013 yılı sıralamasına göre dünyanın en büyük 127. firmasıdır.

19 Temmuz 2013 tarihinde TMSF'nin ihaleye çıkarttığı Akşam Gazetesi, Skyturk, Alem FM ve Alem Dergi'sini pek çok ihalede beraber hareket eden Cengiz Holding, Limak Holding ve Kolin İnşaat eşit olarak satın aldı.

Bugün 12 şirketten oluşan Cengiz Holding inşaat, turizm, madencilik, enerji, sigorta ve havacılık alanlarında faaliyetlerine aktif olarak devam ettirmektedir.

Türkiye'nin ilk yedi yıldızlı otelini yapmışlardır.

2004 tarihinde EtiBakır A.Ş.'yi, 2005 tarihinde ise Eti Alüminyum'u satın aldı.

Mehmet Cengiz aynı zamanda Limak ve Kolin'in ortağı olup Akdeniz, Uludağ ve Çamlıbel Elektrik Dağıtım Şirketlerinin sahibi konumundadır.

Kanyon ve MaPa ile Limak ve Kolin ile birlikte üçüncü havalimanı ihalesini kazanmışlardır.

Sektörel faaliyetleri

İnşaat

  • Cengiz İnşaat (1987- )

Enerji

  • Cengiz Enerji (2000- )
  • Cengiz Elektrik Toptan Satış
  • Samgaz Doğalgaz
  • SelçukGaz Doğalgaz
  • Boğaziçi Elektrik Dağıtım
  • Meram Elektrik Dağıtım
  • Çamlıbel Elektrik Dağıtım
  • Akdeniz Elektrik Dağıtım
  • Kalehan Enerji
  • Cenal Elektrik

Maden

  • Eti Bakır Küre Tesisleri (2004- )
  • Eti Bakır Samsun Tesisleri (2004- )
  • Eti Alüminyum Tesisleri (2005- )
  • Murgul Bakır Tesisleri (2006- )
  • Halıköy Antimuan Tesisleri (2007- )
  • Eti Bakır Mazıdağı Tesisleri (2013- )
  • Şirvan madenköy bakır tesisleri (2017- )

Turizm

  • Bodrumbir Turizm Yatırım

Havacılık

  • Cengiz Havacılık (2006- )

Sigorta

  • Cengizler Sigorta Aracılık Hizmetleri (1998- )

İşletme

  • Ankara Hızlı Tren Garı işletmesi (2016- )
  • İstanbul Yeni Havalimanı işletmesi

Medya

  • Akşam Gazetesi (Kolin ve Limak Holding ortaklığıyla)
  • Skytürk 360 (Kolin ve Limak Holding ortaklığıyla)

Cengiz Holding hakkındaki iddialar

Girdiği ve aldığı ihaleler ile sık sık gündeme gelen Cengiz Holding, en son Sedat Peker'in Türkiye siyasetini karıştıran videolu ifşaatlarında isminin geçmesiyle tekrar gündeme geldi.

İşte o iddialar ve suçlamalardan bazıları:

Cengiz İnşaat’ın Sahili Doldurarak 5 Yıldızlı Otel Yaptığı İddiası

Bir Facebook kullanıcısının 18 Ağustos 2020 tarihinde paylaştığı gönderide Rize sahilinde Cengiz İnşaat’ın sahili doldurarak ve arazi bedeli ödemeyerek 5 yıldızlı otel yaptığı ve devletin bu otel için Cengiz İnşaat’a 49 milyon 630 bin TL teşvik verdiği iddia edildi. Gönderi 2,2 milyon görüntülenme ve 5 bini aşkın paylaşım aldı.

Paylaşımdaki metin şu şekilde: 

“Burası Rize sahili.; Cengiz İnşaat, sahili doldurarak, 5 yıldızlı bir otel yaptı. Yani arazi bedeli vermedi. Devlet, Mehmet Cengiz'e bu otel için 49 milyon 630 bin TL teşvik verdi. Arazi tapusuzsa, parayı da biz ödüyorsak, otel niye Mehmet Cengiz'in?”

Görsel Rize Sahilinde Cengiz İnşaat Tarafından Yapılan Otele Mi Ait?

18 Ekim 2018 yılında Rize İl Özel İdaresi’nin Facebook sayfasında ilgili fotoğrafın da kullanıldığı paylaşımda, görseldeki otel inşaatının Cengiz İnşaat tarafından yapıldığı bilgisine ulaşmak mümkün.

Cengiz Holding ve Rize halkı karşı karşıya geldi

Rize’nin İkizdere ilçesi İşkencedere Vadisi’nde açılmak istenen taş ocağına karşı köylülerin direnişi sürüyor.

Köylüler her gün sabahın köründen akşamın karanlığına kadar, jandarmanın barikatlarına karşın, ocağı açan dozerlerin jandarma korumasında çalışmasını ‘Göz altında tutmaya’ çalışarak, ağaçlara bayrak asarak, olmadı ağaçlara çıkarak seslerini tüm ülkeye duyurmaya çalışıyorlar. 

Mehmet Cengiz’in vergi borcu silinmesi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda MHP’li Mehmet Günal’ın “Cengiz’in parasını açıkla, takdir edelim” sözleri üzerine, Bakan Ağbal, iddianın ispat edilmesini istedi. Bunun üzerine CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal 24 Aralık 2010 tarih ve 21 Eylül 2010 tarihli belgeyi göstererek bakandan halka doğru bilgi vermesini talep etti.

‘Belge devlet kayıtlarında mevcut’

Tanal’ın sözlerine yanıt veren Ağbal, “Bu belge devletin kayıtlarında mevcut, her türlü denetime tabi tutulmuş resmi bir belgedir. Hukuka aykırı bir işlem yapılmamıştır” diyerek Cengiz’in vergi borcunun silinmesi olayını doğruladı.

Tanal’ın olayın Cengiz ve bakanlık arasındaki uzlaşma sonucu gerçekleştiğini iddia etmesi üzerine Ağbal, “Maliye bakanlığında, uzlaşmada hiç kimsenin haksız bir yere 1 kuruş vergisi indirilmez, indirilmesi de mümkün değil” diyerek bu iddiayı da kabul etmiş oldu.

Ne olmuştu?

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesindeki Merkezi Uzlaşma Komisyonu, Cengiz İnşaat’ın 2005-2009 yıllarına ait 424.4 milyon TL’lik vergi cezasını sıfırlamıştı.

Cengiz Holding, geçmişte vergi borcundan silinen 524 milyon lirayla ilgili tartışmanın, vergi incelemesi yapan denetçinin hatasından kaynaklandığını iddia etti.

Mehmet Cengiz’in uçak aldığı yönündeki iddialar

Cengiz Holding’in patronu Mehmet Cengiz’in uçak aldığı yönündeki iddialar birçok haber sitesinde ve gazetede yer aldı. İddiaya göre, Fransız Dassault şirketi, iş jeti projesi olan 6X’i dünyaya tanıtmış, ardından da bu uçağın ilk siparişini Türkiye’den Mehmet Cengiz vermişti.

Bunun üzerine Odatv iddiaları Mehmet Cengiz’e sordu.

Mehmet Cengiz bu haberlerin yalan olduğunu söyledi. 7 yıl önce söz konusu şirkete uçak almak için başvuru yaptığını ve uçağını aldığını belirten Mehmet Cengiz, ancak uçağın testlerde başarısız olduğu için iade ettiğini belirtti.

Cengiz, “Eğer bugün böyle bir uçağım varsa, böyle bir sipariş verdimse, bunu ispatlayana bu uçağı hibe etmeye hazırım. Birileri benimle uğraşıyor, lütfen doğru haberler yapın” dedi.

Odatv 7 yıl önce gerçeği yazmış ve Mehmet Cengiz'in aldığı uçağı gündeme getirmişti. Cengiz bugün Odatv'ye yaptığı "7 yıl önce aldım" şeklindeki açıklamasıyla da, Odatv'nin haberini tekrar teyit etti.

Editör: Mustafa Kardaş

Yorum Yaz