matesis
dedas

Cep Telefonuyla Ürün Çekimi Yapmanız İçin 10 Yol

  • 29.03.2023 12:47
Cep Telefonuyla Ürün Çekimi Yapmanız İçin 10 Yol

Bir ürünün profesyonelce fotoğrafını çekmek için fotoğraf makinesi kullananlar kadar cep telefonuyla ürün çekimi yapan ve telefon ile kaliteli fotoğrafın sınırlarını zorlamak isteyenler de var. Ürün fotoğrafçılığını daha kolay ve ulaşılabilir kılan cep telefonlarıyla profesyonel ürün çekimi yapmanın 10 yolunu bildikten sonra sorunsuz bir şekilde profesyonel bir çekim yapılabilmekte. Bu yazıda da işte o 10 yol ve bu 10 yolun nasıl uygulanacağı anlatılacaktır.

Güzel Kameralı Bir Cep Telefonu

İyi bir ürün çekimi yapmanın temel yolu ister DSLR (el kamerası) olsun ister cep telefonu olsun sağlam bir kameradan geçer. Bunun için profesyonel bir şekilde ürün çekimi yapmak isteyenlerin elinde en az 15-20 megapiksel kapasiteli bir kamera olması gereklidir. Bunun için DSLR kamera almak istemeyen ürün fotoğrafçısı adayları üst model telefonlarla bu işi gerçekleştirebilir. Üst model telefonlardan bazıları sırayla şunlardır:

  • Yakın zamanda çıkmış iPhone modelleri (11 ve üstü)
  • Yakın zamanda çıkmış SamsungGalaxy S modelleri (9 ve üstü)
  • Huawei’nin farklı orta ve üst modelleri (Mate Pro, Honor ve benzeri)
  • OppoReno serisi telefonlar

Bu telefonlardan herhangi birine (ya da benzeri kalitede kamerası olan muadil bir telefona) sahip iseniz profesyonel bir ürün çekimi yapmak için ilk aşamayı tamamladınız demektir.

Mümkün Olduğunca Uygun Ürün Yerleştirmesi

Fotoğrafını çekeceğiniz ürünü, farklı açılardan da mümkün olduğunca güzel çıkabilecek bir yere konumlandırmanız gerekmektedir. Bunun için farklı açılar, farklı konumlandırmalar hatta farklı arka planlar denemeniz gerekebilir. Bu tarz denemelerle o ürünün en güzel nasıl çıkacağı hakkında fikir sahibi olursunuz. Alan derinliği hakkında bilgi edinerek de bu işlemlerinizi kolaylaştırabilirsiniz.

Arka Plan

Arka plan ayarlaması yaparken kullanabileceğiniz birkaç yöntem mevcuttur. Bunlardan birincisi ve belki de en önemlisi ürünün renklerini yansıtacak bir arka plan seçmektir. Ürünle çok alakasız ve ürünü ön plana çıkarmayan bir arka plan rengi ürünü boğacak, ürünün imajını yanlış belirleyecek ve fotoğraf güzel çıkmayacaktır. Ancak ürünü biraz daha klas gösterebilecek, ürünle daha uyumlu arka planlar ürünü daha da belirginleştirecek, fotoğrafı daha da güzelleştirecek ve elde ettiğiniz sonuç genel anlamda daha kaliteli ve profesyonel olacaktır.

Ayrıca ürünün etrafına odak noktasında olmayacak şekilde birkaç aksesuar yerleştirmesi ve arka planda hafif ton geçişleri de ürün fotoğrafınızı birkaç adım öne çıkaracaktır.

Flaşı Kapatın

Bulunduğunuz ortam loş olsa dahi telefonunuzdaki flaşı açmamanız fotoğrafın kalitesi açısından büyük önem taşır. Flaş oldukça fazla miktarda ışık saçar, bu da fotoğrafın göze güzel gelmesini ve ürünün alıcı bulmasını engelleyebilir. O yüzden mümkün olduğunca ortamdaki ışıklardan yararlanıp fotoğrafınızı o ışığı kullanarak çekmeye çalışın. Peki ışıkları nasıl kullanacaksınız? Hadi bir sonraki yolumuzda da onu anlatalım.

Işıkları İyi Ayarlayın

Flaş gereksinimini sıfıra indirmenin ikinci temel şartı ışıkların iyi ayarlanmış olmasıdır. Işıkları iyi ayarlamanın birkaç yöntemi mevcuttur, bu yöntemler sırayla aşağıdaki gibidir ve üründen ürüne, fotoğrafla verilmek istenen mesaja göre değişkenlik gösterir:

  • Yumuşak ışık: Yumuşak ışık vermek için ışık kaynağının büyük ve/veya uzak olması gerekir. Kameranın difüzörüyle daha iyi süzülür ve ışığa bağlı ton değişimlerini daha hafif kılar.
  • Sert ışık: Yakın bir ışık kaynağıyla yapılır. Belirgin gölgeler elde etmek için tercih edilebilir.
  • Tekil/çoğul ışık: Ürün fotoğrafı çekerken 1 veya 2 ışık kaynağını 45 derecelik açıyla konumlandırarak ışık sağlayabilirsiniz. Tek bir ışık kaynağına sahipseniz reflektör kullanmanız gerekebilir.

Bu yollar kullanılarak senaryoya, ürüne ve arka plana göre gerekli ışıklandırma yapılabilir.

Telefonunuzu Sabitleyin

Fotoğraf çekimi yaparken çekilecek fotoğrafın ve fotoğrafta bulunacak olan nesnelerin stabil durması, fotoğrafın bulanık olmaması tercih edilir. Bu yüzden bir fotoğraf makinesiyle ya da cep telefonuyla olsun fotoğrafı çekecek olan aygıtın sabitlenmesi tercih edilir. Cep telefonları için telefonlara uygun tripodlar kullanılmaktadır. Bu şekilde el titremelerinin önüne geçilir, fotoğrafta maksimum netlik ve detay yakalanır ve ortaya daha güzel ürün fotoğrafları çıkarılır.

Yakınlaştırma Yapmayın

Normal durumlarda cep telefonlarıyla fotoğraf çekerken duruma göre yakınlaştırma (zoom) özelliğini kullanabilir ve bu şekilde çekmek istediğimiz nesneyi daha yakından çekebiliriz. Ancak bu durum -eğer yakınlaştırılmış fotoğraf çekme tecrübeniz var ise fark edeceğiniz üzere- fotoğrafın kalitesinde kayba neden olacaktır, çünkü fotoğrafta bulunan her şey (yani hem nesneler hem arka plan) daha bulanık görülecektir ve bulanık bir fotoğraf profesyonel ürün çekimi yapacak olanların isteyebileceği en son şeydir.

O yüzden tıpkı fotoğraf makinelerinde yakınlaştırma özelliği olmayan prime lenslerin kullanılması gibi cep telefonlarıyla ürün fotoğrafı çekimi yapılırken net bir fotoğraf elde edilmek isteniyorsa yakınlaştırma özelliği kullanılmamalıdır. Yakınlaştırma oranı 1.0x’te stabil olarak bırakılmalı; nesne, (varsa) aksesuarlar ve arka plan olduğu gibi alınmalıdır.

Çözünürlüğü Yüksek Tutun

Yazıda bahsedilen birinci yolla bağlantılı olarak kamera çözünürlüğünün mümkün olduğunca yüksek tutulması gerekmektedir. İlk yolda belirtilen 15-20 megapiksel sayısı alt sınır olmakla beraber cihazın kamerasını maksimum kapasitede kullanmak gerekmektedir. Unutmayın ki megapikselin yüksek olması fotoğrafın daha net çıkması anlamına gelecektir ve fotoğraftaki her bir detay daha iyi ortaya çıkacak, duruma göre fotoğraf daha güzel görünecektir. Bunun tek olumsuz yanı da fotoğraf boyutunun artmasıdır (10 megabaytı geçen birkaç fotoğraf üzerinde uğraşmak durumunda kalabilirsiniz), ancak bunun kullanacağınız programların işlem yükünü arttırması dışında hiçbir yan etkisi olmayacaktır.

Arka Plan Bulanıklığı Kullanın

Fotoğrafını çektiğiniz ürünü öne çıkarmanın en temel yolu arka plan bulanıklığı kullanmaktır. Bunu doğal olarak fotoğraf çekimi esnasında yapmak için cep telefonunuzun ilgili ayarı ile oynayabilirsiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken şey orta ayarı yakalamaktır; bu orta ayar ürüne, arka plana ve arka planda mevcut olan aksesuarlara göre değişkenlik gösterebilir ve eğer bu ayarı fazla kaçırırsanız ürünün bazı detaylarını kaybetme riskiniz bulunmaktadır. O yüzden gerekirse farklı arka plan bulanıklığı ayarlarıyla deneme yapın ve hangi ayarın o ürüne ve o arka plana uygulandığı takdirde en iyi sonucu verdiğini bulun. Bu alanda denemeler yaptıkça arka plan bulanıklığı konusunu daha iyi kavramaya başlayacak ve ilerideki fotoğraf çekimlerinizi daha hızlı ve profesyonel şekilde gerçekleştirebileceksiniz.

Fotoğraflarınızı Düzenleyin

Çoğu zaman fotoğraftaki detayları biraz daha açığa çıkarmak için çektiğiniz fotoğraflar üstünde biraz oynama yapmanız gerekebilir, yani bu iş fotoğrafı çektiğiniz an bitmemekte. Fotoğrafın ton ayarlarını, keskinlik ayarlarını, fotoğraf içerisinde gerçekleşen yansımaları ve ekstra rötuşları yapmak için farklı programlar kullanmanız gerekebilir. Bunun için GIMP ve Photoshop gibi fotoğraf düzenleme araçları yaygın olarak kullanılmaktadır.

Alternatif olarak telefonunuzda çekimi yaptıktan sonra da telefonunuzda yerleşik olan (veya üçüncü parti olarak indirebileceğiniz) fotoğraf düzenleme uygulamasını kullanarak da fotoğrafınızda oynama yapabilirsiniz, ancak telefonunuzdaki uygulamalar Photoshop gibi daha profesyonel uygulamalara nazaran daha basit kalacaktır.

Yukarıda saydığımız 10 yöntem kullanılarak cep telefonu ile profesyonel ürün fotoğrafı çekimi yapılabilmekte, hatta bazı durumlarda standart fotoğraf makineleriyle çekilen fotoğraflarla kalite olarak yarışılabilmektedir. O yüzden bir ürün fotoğrafçısının DSLR kamera yerine cep telefonu kullanarak fotoğraf çekimi yapması, fotoğrafçı veya çektiği fotoğraflar için kesinlikle bir dezavantaj değildir.

 

Kaynak :ürün çekimi istanbul

 

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz