tatlidede

Coronavirüs Nasıl Ortaya Çıktı? Coronavirüs'ün Ortaya Çıkış Sebebi Biliniyor mu?

2019 yılında Çin'de ortaya çıkan coronavirüsün kökeni konusunda araştırmalar sürüyor. Peki ama coronavirüsün ortaya çıkış sebebi biliniyor mu? Hayvandan insana bulaştı? Araştırmalar ne durumda? Dünya Sağlık Örgütü nasıl çalışmalar yürütüyor?
  • 06.04.2021 15:09
Coronavirüs Nasıl Ortaya Çıktı? Coronavirüs'ün Ortaya Çıkış Sebebi Biliniyor mu?

Coronavirüsün nasıl ortaya çıktığı oldukça önemli bir konu. Çünkü uzmanlar, virüsün hayvanlardan insanlara nasıl sıçradığını anlamanın gelecekteki salgınları önlemek için gerekli olduğunu söylüyor.

Peki coronavirüsün ortaya çıkış sebebi, kökeni bulunabildi mi? Bu konuda araştırmalar yapılıyor mu?

Araştırmacılar, COVID-19'a neden olan virüsün kökenini ve hayvanlardan insanlara sıçrayıp tüm dünyayı kasıp kavuran, 129 milyondan fazla insanı enfekte eden ve 2,8 milyondan fazla insanı öldüren virüsün kökenlerini araştırmaya devam ediyor.
 
 
Bu haftanın başlarında, Dünya Sağlık Örgütü, SARS-CoV-2 virüsünün ilk salgına neden olabileceği dört olası senaryoyu araştırmak için Çin'e seyahat eden uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekiple ilgili rapor yayınladı.
 
Ancak o zamandan bu yana geçen günlerde dünya hükümetleri, araştırmacıların eksiksiz verilere erişimden yoksun olduklarına dair endişelerini dile getirirken, bilim adamları raporun virüsün nasıl yeniden başladığına çok az ışık tuttuğunu söylüyor.

Olası Senaryolar Neler?

Coronavirüsün yayılmasıyla ilgili oluşturulan dört senaryo var. Bunlardan ilki;

1. Senaryo

Virüsün, bir insanla temas eden bir hayvanda - muhtemelen bir yarasada - başladığını öne sürüyor. Hayvana dokunduğunuzda enfekte oluyorsunuz. Bu noktada virüs hemen diğer insanlara yayılmaya başlıyor.
 

2. Senaryo

Bilim adamları, yarasaların virüsü doğrudan insanlara geçtiğini gösteren bir tüten silahın yokluğunda, daha olası teorinin virüsün ilk önce bir vizon veya pangolin gibi başka bir hayvandan geçtiğine inanıyor. Yarasaların aksine, bu hayvanların insanlarla düzenli teması vardır - özellikle de bir çiftlikte büyütülüyorlarsa veya yasadışı yaban hayatı ticaretinde kaçakçılığı yapılıyorsa.

3. Senaryo

Bu senaryoda, virüsün insanlara soğuk zincir olarak bilinen, dondurulmuş ve soğutulmuş gıdaları dağıtmak için tedarik hattı yoluyla gelmiş olabileceğini savunuyor. Bu senaryoda, virüs aslında Çin dışında ortaya çıkmış olabilir, ancak ya gıda ambalajının yüzeyinde ya da gıdanın kendisinde ithal edilmiş olabilir.
 

4. Senaryo

SARS-CoV-2'nin kökenine ilişkin en tartışmalı hipotez, aynı zamanda çoğu bilim insanının kabul ettiği en düşük olasılıktır: virüsün, araştırmacıların yarasa koronavirüsleri üzerinde çalıştığı Wuhan'daki bir laboratuvardan bir şekilde sızmış olması. Başlangıçta eski Başkan Donald Trump ve yönetimi tarafından ilan edilen bu teori, belki de bir araştırmacının laboratuvarda - kazara veya başka bir şekilde - enfekte olduğunu veya SARS-CoV-2 oluşturmak için bir koronavirüs suşunu manipüle ettiğini öne sürüyor.

Editör: Muhammed Gülhan

Yorum Yaz