matesis
dedas

Dünya Göçebe Oyunları nedir? Ne zaman düzenlendi? Göçebe oyunlarına kimler katılıyor?

Sosyal medyada #GöçebeOyunları etiketinin gündem olmasının ardından merak konusu oldu. Peki, Dünya Göçebe Oyunları nedir? Dünya Göçebe Oyunları ne zaman düzenlendi? Dünya Göçebe Oyunları kimler katılıyor? Dünya Göçebe Oyunları nerede düzenleniyor? İşte Dünya Göçebe Oyunları hakkında merak edilen detaylar...
  • 22.09.2022 13:19
Dünya Göçebe Oyunları nedir? Ne zaman düzenlendi? Göçebe oyunlarına kimler katılıyor?

Sosyal medyada #GöçebeOyunları etiketinin gündem olmasının ardından merak konusu oldu.

Peki, Dünya Göçebe Oyunları nedir? Dünya Göçebe Oyunları ne zaman düzenlendi? Dünya Göçebe Oyunları kimler katılıyor? Dünya Göçebe Oyunları nerede düzenleniyor?

İşte Dünya Göçebe Oyunları hakkında merak edilen detaylar...

Dünya Göçebe Oyunları

Dünya Göçebe Oyunları
Başlangıcı 2014
Önceki festival 2018
Sonraki festival 2021
Resmî site https://www.worldnomadgames2022.com

Dünya Göçebe Oyunları (İngilizce: World Nomad Games, Rusça: Всемирный игры кочевников), Orta Asya'daki geleneksel sporların ve Türk kültürü'nün yaşatılması amacıyla düzenlenen uluslararası yarışmadır.

Dünya Etnospor Konfederasyonu'nun ana paydaş olarak katkıda bulunduğu organizasyon; 2012'de Bişkek'te gerçekleşen 2. Türk Keneşi Zirvesi’nde Kırgızistan'ın önerisiyle ilk kez 2014'te gerçekleşmiştir.

Katılan ülkeler: Kazakistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Tacikistan ve Rusya (Yakutistan, Buryatya, Altay, Kalmukya, Başkurdistan vb.), Afganistan, Filipinler ve Amerika Birleşik Devletleri.

Dünyanın en önemli spor ve kültür festivallerinden biri olan ve daha önce üç kez Kırgızistan'da düzenlenen ve dördüncüsünün 2020'de Bursa'da yapılması planlanan etkinlik COVID-19 pandemisi nedeniyle 2021'e ertelenmiştir.

Sporlar ve dallar (2014)

  • Alysh (bir tür güreş),
  • Salburun,
  • Shagai,
  • At Sürme (At Chabysh),
  • Er Enish,
  • Toguz korgool,
  • Kurash,
  • Gökbörü (Kok-boru)

Geçmiş ve gelecek oyunlar listesi

No Yıl Ev sahibi Şehir Not
1 2014 Kırgızistan Çolpon-Ata  
2 2016 Kırgızistan Çolpon-Ata  
3 2018 Kırgızistan Çolpon-Ata  
4 2020 Türkiye Bursa COVID-19 pandemisi nedeniyle 2022'e ertelendi. 29 Eylül-2 Ekim 2022 tarihlerinde İznik'te düzenlenecek.
5 2022 Azerbaycan TBA  

Not: 9-14 Eylül 2014, Çolpon-Ata oyunların düzenlendiği ilk yıldır. Kırgız hükûmeti oyunlar için 3 milyon dolar harcamıştır.

Yorum Yaz