Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Mardin'de Olgunlaşma Enstitüsü'nün açılışını gerçekleştirdi. Emine Erdoğan, "Mardin, tarihiyle, eşsiz mimarisiyle, farklı renklerin, farklı inançların kaynaştığı hoşgörü atmosferiyle dünyanın en güzel şehirlerinden bir tanesidir." dedi. Emine Erdoğan ve Nimet Çubukçu'yu, Kız Teknik Meslek Lisesi ve Olgunlaşma Enstitüsü önünde yöresel kıyafetli bayanlar karşıladı. Çeşme başında su içen Emine Erdoğan, çeşme yanında görevli kızlarla sohbet etti ve Mardin Güvercini eline alıp sevdi. Ardından eski kız meslek lisesi olan Olgunlaşma Enstitüsü'ne geçildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başlayan programda, Emine Erdoğan 'Kültür-El' geleneksel el sanatları projesi tanıtımı ile Mardin Olgunlaşma Enstitüsü'nün açılışına katıldı. Kültür-El projesini yürüten MEB ve Kız Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ile Turizm Bakanlığı ve katkıda bulunanlara teşekkür ederek sözlerine başlayan Emine Erdoğan, "Binlerce yıl içinde dünyanın çok az şehrine nasip olmuş bir zenginlik renkli bir kültür biriktirdi. Mimari eserleriyle öne çıkmış şehir çoktur. Mutfağıyla ün yapmış nice şehirler vardır. Yetiştirdiği insanlarla, ürettikleriyle, el sanatlarıyla şöhret olmuş, dünyanın tanınmış nice şehir vardır. Bütün samimiyetimle ifade etmeliyim ki Mardin tüm bu özelliklerin tamamına sahip olan bir dünya şehridir. Mimarisiyle, mutfağıyla, el sanatları, yetiştirdiği insanlarla Mardin, adeta insanlığın bütün hikâyesini anlatan bir medeniyet şehridir." diye konuştu.
KÜLTÜR-EL PROJESİ
Sadece Mardin değil, 81 vilayetin birbirinden güzel ürünleriyle, eserleriyle dünya pazarlarına hitap edebileceğine işaret eden Erdoğan, "Erzurum'un Oltu Taşı, Eskişehir'in Lüle Taşı, Isparta'nın halısı gibi 81 vilayetimiz birbirinden güzel zenginlikler ihtiva ediyor. Bizim desenlerimizin, nakışlarımızın, süslemelerimizin, oyalarımızın her biri bir insanlık hikâyesi anlatıyor. İşte 'Kültür-El' projesi, şehirlerimizin bu potansiyelini açığa çıkaracak, kaybolmaya yüz tutmuş değerlerimiz, sanatlarımız, el işlerimiz bu proje sayesinde yeniden hayata dönecek, karşılığını bulunacak." diye konuştu. Projenin her aşamasının takipçisi olacağını vurgulayan Erdoğan, projenin olgunlaşması ve yaygınlaşması için her türlü katkıyı sağlayacağını sözlerine ekledi.
PİLOT BÖLGE MARDİN
Mardin'in pilot bölge olduğunu belirten Emine Erdoğan, projenin Mardin'de başladığını; ardından Adana, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Manisa, Siirt, Trabzon'da da proje uygulanmaya başlayacağını belirtti. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ise yaptığı konuşmada, şöyle dedi: "Nasıl ki taş ustaları, mimarlar ve sanatçılar Mardin'i taş üstüne taş koyarak emek, sevgi, sabır ve tutkuyla var etmişse bizler de geçmişimize geleceğimize aynı inanç ve heyecanla sahip çıkmalıyız. Sabrın ve zarafetin insanı insan kılan güzel ve iyi değerleri el ve göz nuruyla ifade edildiği el sanatlarımız aynı zamanda ekonomik değere dönüşmesi gereken bir alandır. El sanatlarımızın gün geçtikçe yok olmasına neden olmasının yanı sıra ahilik geleneği içerisinden gelmiş zanaatkarlarımızda bilgi ve becerilerini yeni nesillere aktaramadan aramızdan ayrılıyorlar."
Projenin, asıl gücünü Emine Erdoğan'dan aldığını vurgulayan Çubukçu, hedef kitlesi olarak, "Sabır, emek ve ustalık ürünü geleneksel el sanatlarına ilgi duyan tüm bireysel ve kurumsal katılımcılardır. Dolayısıyla proje el sanatlarına gönül vermiş amatörler ve üretim ve ticari yaklaşımla da bu proje içinde yer almak isteyen herkese açıktır. Mardin'den sonra yine bu programı yine sektörle iş birliği içerisinde ustalarımızın ve sanatçılarımızın iş birliği içerisinde yürüteceklerini belirtti.
"MARDİN ÇÖPLÜK İÇERİSİNDE BİR MÜCEVHER"
Vali Hasan Duruer de "Mardin, milattan önce on binli yıllara dayanan, çok sayıda medeniyetin geçtiği bir hoşgörü beldesidir. Yaklaşık 27 ay önce göreve başladığımda sordular 'Mardin'i nasıl buldun' diye Mardin çöplük içerisinde bir mücevher dedim. Evet, Mardin çöplük içerisinde bir mücevherdi. ve Mardin'e geldiğimiz zaman bir vizyon çizdik. Dedik ki Mardin'i 2023 yılına hazırlamamız lazım, bunun için de bir takım hedefler koymamız gerekiyordu. Bunlardan bir tanesi UNESCO'nun tarihi miras olması gerektiğini, ikincisi kültür, sanat ve turizm şehri olması gerektiğini üçüncüsü de aynı İstanbul gibi Avrupa Kültür Şehri, dünya kültür bahçelerinden bir tanesi olması gerekir hedefi çizmiştik." diye konuştu. Mardin'de atölyeleri gezen heyet, buradaki ustalardan bilgi aldı. Heyet, daha sonra Mardin Sabancı Müzesi ve Kasımiye Medresesi ve Deyrulzafaran Manastırı'nı gezdi. Heyet, bu akşam Mardin'den ayrılacak.

Yorumlar
5 yorum..........<br><br> bir brokrat gelcek km lerce asker polis diktirecek ... tabi onun zihninde yabazız ya hırsısız ya .. Vali bey onemli olan insanların gonlun de hakimiyet kurmak ole birsuru askerimizi polisimizi eziyet cektirircesine diktirerek birseyler korunmaz gonullerde korumayı saglayın ilk once....
bir açılış için cadde 5-6 saat kapatıldı.nasıl olsa mardinde kimse sesini çıkarmıyor diyemi bu eziyet. hastamız vardı diyarbakırkapıdan cumhuriyet meydanına kadar bırakıp dönmek istedik ters istikamet araba gelmesine rağmen polis elinde telefon mesajlaşıyor. geçebilirmiyiz diyince mesajlaşmayı böldük diyemi bilmiyorum ters ters konuştu. artık protokol için halka yapılan eziyete bir son verilsin.
dün emine erdoğan olgunlaşma enstitüyü actı ama orda onca öğrencinin sokakta okuduklarını görmedi gösterecektik ama izin vermediler sizden ricam kız meslekğin orda ne halde okuduklarını yayınlayınız. 15dakikalık acılış icin dönem başından beri adam akıllı bir ders görmedik . gerekirse gelin kız meslekle reportaj yapın ama bizim halimizi anlatacak ne olur bir haber yayınlayın size coook güveniyoruz
Dün bunlar yaşanırken 3 tane ambulans beklemedeydi. Allah korusun acil bi durum olsa ölecektik.. Caddelerin keyfi uygulamalar ile kapanmasına bir son verilsin. Çarşı polis asker güvenlikçilerden geçilmiyordu kendimi bir an tekrar askerde hissetim.bu kadar önlem niye? bu kadar koruma niye ? bu kadar halktan soyutlanmak niye ?<br>3,5 kilometrelik yol boyu her metreye bir polis bir asker bir bodyguard dikmek niye ? AKP sevmek isterim ama bu AKPciler yüzüden soğumamak elde değil
Bu olgunlaşma Enstitüsü iyi ki açıldı. Olmasaydı ne yapardık acaba? Artık herkes olgunlaşacak, hiç kimse ham kalmayacak ve hamlık yapmayacak. YGS, LGS ve SBS'de gelsin birincilikler... Ha sahi bu "olgunlaşma enstitüsü" ne demek ti?