matesis
dedas

Emlak Danışmanı Nasıl Çalışır? Emlakçı Nedir?

  • 15.05.2022 15:18
Emlak Danışmanı Nasıl Çalışır? Emlakçı Nedir?

Emlakçı olabilmek için öncelikle emlak danışmanı sertifikasına sahip olmanız gerekmektedir. Bunu alabilmek için ilçenizde bulunan özel eğitim kurumları veya belediyelere başvurabilirsiniz. Birkaç ay sürecek eğitim sonrasında gireceğiniz sınavda başarılı olduğunuz takdirde emlak danışmanlığı sertifikasını alabilirsiniz.

Emlak danışmanları genellikle kendi ofislerini açarak serbest zamanlı olarak çalışmaktadırlar. Zamanlarının en büyük kısmını insanlarla iletişim ve belediyelerin tapu ve kadastro olarak adlandırdığımız bölümlerinde geçirmektedirler. Emlakçılargenellikle gayrimenkul olarak nitelendirdiğimiz emlak alım ve satımları ile ilgilenmektedirler.

Emlakçı Nedir?

Emlakçı, ev, arsa, daire, dükkân ve iş merkezi gibi çeşitli gayrimenkulleri satarken başvurduğumuz bu gayrimenkulleri alacak kişileri bulmaya ve satış işlemi sırasında gerçekleşen süreçte bize yardımcı olarak rehberlik eden kişidir diyebiliriz. Gayrimenkul danışmanı veya emlakçılar genellikle alım ve satım konusunda tecrübeli ve gerekli belgeler ile yapılacak işlemler konusunda bilgi sahibidirler.

Bu sebeple ülkemizde birçok vatandaş bir gayrimenkul alacağı veya satacağı zaman bu kişilere başvurmaktadırlar. Emlakçılıkyapabilmenin en büyük şartlarından birisi de güzel bir iletişim ağına sahip olmak ve insanlar tarafından bilinmenizi sağlamaktır. Ülkemizde genellikle gayrimenkul satışları bireysel olarak yapılmaz. Bu sebeple emlakçı hizmet sektöründe yer alır. Aynı zamanda insanların alım ve satım konusundaki tecrübe ve bilgi eksikliğini gidermek ve sürecin kolaylaşmasını sağlamak için emlak danışmanları büyük bir görev ve sorumluluk üstlenmektedirler.

Emlak Danışmanı Ücreti

Her meslekte olduğu gibi emlak danışmanlığı mesleği yapan kişiler yaptıkları hizmet karşılığında genellikle %2-4 arasında değişen komisyon oranları ile çalışmaktadırlar. Aslında emlak danışmanlığı yapıyor ve düzgün bağlantılara sahip bir kişi iseniz, çok yüksek miktarlarda paralar kazanmanız mümkün olabiliyor. Emlak danışmanlığı yapan kişiler genellikle insanlar ile iletişim becerileri yüksek ve satış konusunda tecrübeli insanlardan oluşmaktadır.

Diğer Önemli Notlar…

İnsanlar ile iletişimin en önemli noktalardan biri olduğunu söylemeliyiz çünkü Emlak danışmanlığı mesleği yapan kişiler günlerinin büyük bölümlerini insanlarla konuşarak geçirmektedirler. Bu sebeple, eğer bu mesleği yapmayı düşünüyor iseniz, kesinlikle özgüveniniz ve iletişim becerileriniz yüksek olmalı. Aynı zamanda kişisel görünümünüze önem vermelisiniz. Yaptıkları işin büyüklüğüne bağlı olarak komisyon oranları değişiklik gösterebilmektedir.

Editör: Aydın

Yorum Yaz