matesis
dedas

Engelliler duyarlılık bekliyor! Hayata ulaşamakta zorluk çekiyoruz

Engelli vatandaşlar, Mardin'de günlük yaşantılarında hem fiziksel hem de psikolojik olarak birçok engelle karşı karşıya kalıyor. Mardin'de ikamet eden engelli vatandaşların sorunlarının başında şehrin engebelli yapısından kaynaklı güvenli ulaşım ve kaldırımlar geliyor. Engelli vatandaşlar sadece Sakatlar Haftasında değil her gün bu şehirde yaşadıklarını ve yapılan altyapı çalışmalarında kendilerinin de dikkate alınmasını istiyor.
  • 19.10.2022 09:13
Engelliler duyarlılık bekliyor! Hayata ulaşamakta zorluk çekiyoruz

Erişebilirlik, engellilerin toplumdaki diğer bireyler gibi bağımsız yaşayabilmelerini ve yaşamın tüm alanlarına tam ve etkin katılımını sağlamak; fiziki çevreye, ulaşıma, bilgi ve iletişim teknolojileri ve sistemlerine eşit koşullarda sahip olmasını ifade etmektedir.

Mardin'de yaşayan engellilerin en büyük sorunlarının başında erişilebilirlik geliyor.

Engelli vatandaşlar, günlük yaşantılarında hem fiziksel hem de psikolojik olarak birçok engelle karşı karşıya kalıyor. Ağaç, direk, araba gibi engeller olan kaldırımların yanı sıra duyarsız vatandaşlar, yetersiz trafik kuralları engellilerin boğuştuğu problemlerin başında geliyor.

MARDİN'DE YAŞAMAK ENGELLİLER İÇİN DAHA ZOR

Çoğu kaldırımda engelliler için işaret taşlarının olmayışı, kaldırım farklarının yüksek oluşu ve kaldırım ortalarında bulunan elektrik trafoları, engelli vatandaşlar için büyük sorun teşkil ediyor. Kaldırımlara park edilen araçlar ise engellilerin yürüme alanını tamamen yok ediyor.

Engellilerin erişimi noktasında birçok sorun devam ederken kaldırımı işgal eden esnafın duyarısızlığı bu konuyu daha da derinleştiriyor.

DUYARLILIK BEKLİYORLAR

Tüm bu engellere rağmen hayata tutunmaya çalışan engelli vatandaşlar, duyarlılık konusunda yardım bekliyor.

Dert yanan engelliler Mardin'de özellikle kaldırım ve yolların engellilere göre dizayn ediliyor gibi gösterildiğini ancak yeterli duyarlılığın gösterilmediğini öne sürdüler. Yapılan düzenlemelerin kısa vadeli olduğuna vurgu yaptılar.

KALDIRIM TEPKİSİ

Belediye Meclisinde bulunan Sakatlar Derneği Başkanı Hasan Anuk'dan da bu konuya özel bir ilgi ve hassasiyet göstermesini bekleyen engelli vatandaşlardan Naime Gezer "Bir engelli olarak kaldırımlarda ciddi sorunlar yaşıyoruz, kaldırımların teknik anlamda genişliği, inişi, yüksekliği, üstündeki sarı işaretler engellilere uygun değildir. Kaldırımlarda yürürken direkler, ağaçlar, tabelalar oluyor. Sarı işaretler çoğu yerde sıkıntılı. bırakın ara sokakları şehrin en merkezi noktasındaki Vali Ozan Caddesinde yol boyunca hiçbir kaldırım engellilere uygun değil. Ortadaki kaldırımın bir tarafı uçurum gibi duruyor. Hiçbir trabzan ya da korkuluk yok. Evlerin ya da dükkanların zemin katlarının boşluğunda hiçbir güvenlik önlemi alınmıyor. Bu anlamda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Özellikle kaldırımlarda büyük sorun yaşıyoruz. Vatandaş ya bilmediği için ya da hassas olmadığı için kaldırımın birindeki yokuştan giriyoruz öbür tarafa gittiğimizde araba park etmiş, yada esnaf işgal etmiş kaldırım kapalı tekrar geri dönerek aynı yerden geri dönüyoruz. Kaldırımlardaki ağaca takılıp geri dönüyoruz. Belediyelerin ağaçlara dikkat edip hem görme engelliler için hem engelli arabası kullanan kardeşlerimiz için daha hassas davranması lazım. Araçlar zaten iki taraflı park ediyor yani sağa sola bakarak sürekli arabayı öyle kullanıyoruz. Toplu taşımada engellilere gerekli hassasiyet gösterilmiyor."diyerek hem esnafa hem de yöneticilere sitemde bulundu.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz