matesis
dedas

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay kimdir? Kaç yaşında? Ne zaman görev yaptı?

"Bugünkü yönetim sistemi 1946 öncesi tek parti dönemidir." ifadelerini kullanan eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay kimdir? Kaç yaşındadır? Ertuğrul Günay ne zaman Kültür ve Turizm bakanı olarak görev yapmıştır?
  • 14.04.2021 21:15
Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay kimdir? Kaç yaşında? Ne zaman görev yaptı?

ERTUĞRUL GÜNAY KİMDİR?

Ertuğrul Günay 1 Ekim 1948 yılında Ordu'da dünyaya gelmiştir. Eski siyasetçi ve hukukçu olan Ertuğrul Günay, bir dönem Kültür ve Turizm bakanı olarak da görev yapmıştır. 73 yaşındaki Ertuğrul Günay parlamenter sistemle ilgili tartışmaların ardından araştırılmaya başlandı.

1948 yılında Ordu'da dünyaya geldi. 1965 yılında Ordu Lisesi'ni,[2], 1969 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'’ni bitirdi. Öğrencilik yıllarında Fikir Kulüpleri Federasyonu içerisinde çalıştı. Üniversiteden mezun olduktan sonra Ordu'da avukatlığa başladı.

ERTUĞRUL GÜNAY SİYASİ HAYATI

1977 seçimlerinde en genç milletvekili olarak meclise girdi; 1977-1980 döneminde Ordu Milletvekilliği yaptı. CHP'nin en solundaki milletvekillerinden biri olarak kabul edilen Günay, 12 Eylül Darbesi'nden sonra, Dev-Yol ile ilişkisi olduğu iddiasıyla tutuklandı. 1 yıl kadar tutuklu kaldıktan sonra 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. 1980'den sonra siyasete Sosyaldemokrat Halkçı Parti'de devam etti. SHP Ankara İl Başkanlığı (1986-1987) ve Genel Sekreter Yardımcılığı (1990-1991) görevlerinde bulundu.

2004 seçimlerinde Ordu'da DSP'li adayı desteklediği gerekçesiyle CHP'den ihraç edildi.

ERTUĞRUL GÜNAY HANGİ PARTİLİ?

Ertuğrul Günay Sosyaldemokrat Halkçı Parti, Cumhuriyet Halk Partisi ve AK Parti'de siyaset yaptı. CHP'den ihracından sonraki süreçte Saadet Partisi eski milletvekili ve insan hakları savunucusu Mehmet Bekaroğlu ile birlikte Müslüman-Sol perspektifli bir siyasi oluşum çalışması başlattı.

Recep Tayyip Erdoğan'dan gelen davet üzerine 2007 Türkiye genel seçimleri öncesi Adalet ve Kalkınma Partisi'ne geçti. Seçimlerde İstanbul milletvekili seçildi. 60. Hükûmet'in başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulan atama teklifi ile 31 Ağustos 2007'de Kültür ve Turizm Bakanı olarak atandı.

PARLAMENTER SİSTEMLE İLGİLİ NE SÖYLEDİ?

Ertuğrul Günay Habertürk kanalında parlamenter sistemle ilgili yapılan tartışmalarda görüşlerini dile getirdi. "Bugünkü yönetim sistemi 1946 öncesi tek parti dönemidir." ifadelerini kullanan Günay aynı zamanda Cumhurbaşkanı'nın partili olmasını eleştirdi.

Editör: Muhammed Gülhan

Yorum Yaz