matesis
dedas

Evergreen Gemisi Kimin? Evergreen Gemisi Hangi Ülkenin?

Süveyş Kanalı'na oturan ve dünya ticaretinin neredeyse durmasına sebep olan Evergreen gemisi kimin? Evergreen gemisi hangi ülkenin? Evergreen gemisi ile ilgili son durum ne?
  • 26.03.2021 11:13
Evergreen Gemisi Kimin? Evergreen Gemisi Hangi Ülkenin?

Panama bandıralı konteyner gemisi Evergreen'in şiddetli rüzgâr ve kum fırtınası sebebiyle Süveyş Kanalı'nda kontrolden çıkarak sürüklenmesi ve kanala oturması sonucu kanalın her iki yönde kapanmasıyla başlayan kriz büyüyor.

EVERGREEN GEMİSİ KİMİN? EVERGREEN GEMİSİ HANGİ ÜLKENİN? SAHİBİ KİM?

  • Süveyş Kanalı'nda deniz trafiğinin durmasına neden olan yük gemisinin sahibi Japon firma, geminin yeniden yüzdürülmesine yönelik "güçlüklerle karşılaşıldığını" bildirdi. Shoe Kisen'in sahibi olduğu ve Tayvanlı "Evergreen" firmasınca işletilen 400 metre uzunluğundaki "The Ever Given" isimli yük gemisi 24 Mart'ta kanal yolunda yakalandığı kum fırtınası sonrası rotadan çıkıp, kıyıya çarparak kanalda sıkışıp kalmıştı.

Shoei Kisen Kaisha, Ltd. gemi kiralama işi yürütmektedir. Şirket, konteyner gemisi kiralama, petrol gemisi kiralama, kargo gemisi kiralama ve diğer hizmetleri sunmaktadır. Shoei Kisen Kaisha ayrıca ilgili gemi onarım ve bakım hizmetleri sunmaktadır.

NE YAPILACAK? EVERGREEN GEMİSİ SÜVEYŞ KANALI’NDAN KARAYA OTURDU

Onlarca gemi yaşanan sıkışıklık nedeniyle yoluna devam edemezken, petrol taşıyan tankerlerin yollarına devam edememesi nedeniyle meydana gelen zarar gittikçe büyüyor, uzmanlar geminin ikiye bölünmesini öneriyor.

Süveyş Kanalı Otoritesi (SCA), karaya oturan Evergreen'i kurtarmak için çabaladıklarını belirterek, şu an 150 geminin sıkışıklık sebebiyle yoluna devam edemediğini açıkladı. Süveyş Kanalı, uluslararası deniz ticaretinin yaklaşık yüzde 10'unu gerçekleştiriyor.

Süveyş Kanalı, dünyanın en yoğun su yollarından biri olup Atlantik Okyanusu ile Pasifik Okyanusu arasında petrol, doğal gaz ve kargo taşımacılığı için çok önemli bir bağlantı sağlıyor.

GEMİNİN SAHİBİ ÖZÜR DİLEDİ

Yük gemisinin sahibi Shoei Kisen, geminin Mısır'daki Süveyş Kanalı'nda karaya oturması sonucu, seyrüseferin aksamasından doğrudan etkilenen gemilerin operatörlerinden özür diledi.

Geminin yeniden yüzdürülmesine yönelik girişimlerin "zorluklarla karşılaştığını" kabul eden Japon firma, yerel otoriteler ile geminin operatörü firmanın iş birliği halinde tüm çabanın gösterileceğini bildirdi.

ÇOK SAYIDA HAFRİYAT MAKİNESİ ÇABA GÖSTERİYOR

Kamu yayıncısı NHK'nın haberine göre çok sayıda çekici römorkör ile hafriyat makinesı, geminin oturduğu bölgeden hareket ettirilerek yeniden seyrine dönmesi için çaba gösteriyor.

Japonya'nın en büyük tersanelerinden kabul edilen Ehime eyaletindeki Imabari Shipbuilding tarafından 2018'de üretilen "The Ever Given" gemisinin Çin'den yola çıkarak Hollanda'ya gitmekte olduğu öğrenilmişti.

Her yıl yaklaşık 18 bin geminin geçtiği, Asya ve Avrupa arasında ticari gemilerin en önemli güzergahlarından Süveyş Kanalı, dünyanın en önemli su yollarından biri olarak gösteriliyor.

150 GEMİ SIKIŞIKLIK NEDENİYLE YOLUNA DEVAM EDEMİYOR

193 kilometre uzunluğundaki kanalda her iki yönde trafiği tıkayan devasa gemi, yıllardır görülen en kötü nakliye sıkışıklığından birini oluşturdu. Süveyş Kanalı Otoritesi (SCA), karaya oturan Evergreen'i kurtarmak için çabaladıklarını belirterek, şu an 150 geminin sıkışıklık sebebiyle yoluna devam edemediğini açıkladı. Bu arada, Mısır'ın Süveyş Kanalı, uluslararası deniz ticaretinin yaklaşık yüzde 10'unu gerçekleştiriyor.

KÜRESEL GEMİCİLİK İÇİN BÜYÜK TEHLİKE

Dünyanın en yoğun su yollarından biri olup Atlantik Okyanusu ile Pasifik Okyanusu arasında petrol, doğalgaz ve kargo taşımacılığı için çok önemli bir bağlantı sağlıyor. Afrika'nın güney ucundaki rotaya alternatif olan kanal, gemicilerin yolunu kabaca yarı yarıya azaltıyor. Yaşanılan bu tıkanıklığın Akdeniz ile Kızıldeniz arasında hareket eden küresel gemicilik için büyük bir zincirleme etkisi olabileceği konuşuluyor.

Yorum Yaz