tatlidede

Güvenlik Soruşturması Teklifi Ne Zaman Oylanacak? Karar Ne Zaman Nasıl Açıklanacak?

Güvenlik Soruşturması Teklifi Ne Zaman Oylanacak? Karar Nasıl Alınacak Nasıl Açıklanacak? Geçtiğimiz günlerde Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi'nin maddelerine geçilmesi kabul edilmemiş ve itiraz yapılmıştı. Peki bundan sonra ne olacak?
  • 04.04.2021 14:31
Güvenlik Soruşturması Teklifi Ne Zaman Oylanacak? Karar Ne Zaman Nasıl Açıklanacak?

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi meclisin gündeminde. Genel Kuruldaki görüşmelerde, teklifin maddelerine geçilmesinin kabul edilmemesinin ardından itiraz yapılmıştı. Bu nedenle Meclis Başkanlık Divanı toplandı.

TBMM Başkanı Şentop, toplantının ardından gazetecilerin sorusu üzerine açıklama yaptı. Şentop, açıklamada bu yöndeki itirazın ilk olmadığını, 1997, 2015 ve daha önce de benzer durumların yaşandığını hatırlattı.

İçtüzüğün 13. maddesine göre, Başkanlık Divanı'na bir itiraz yapma hakkı var. Bu itiraz üzerine, Başkanlık Divanı toplanıyor. Bu konuda bir karar alıyor. Bu karar, Genel Kurulun oyuna sunuluyor. Genel Kurul, bunun üzerine yeniden karar sonucuna göre oylama yapabiliyor. Mustafa Şentop konuyla ilgili şunları söyledi:

"Peki, toplantı hemen mi yapılır? Evet, aynı gün içerisinde de yapılmış. 3 Mart 2015'te HDP'li arkadaşların talebi üzerine, Meclis Başkanı, Başkanlık Divanı'nı aynı gün içerisinde toplamış, bir karar verilmiş. Daha öncekilerde de talep üzerine, kısa zaman içerisinde toplandığı vaki."

TBMM Genel Kurulu'nda reddedilen güvenlik soruşturması teklifinin yeniden oylanması için karar verildi. Kamuya ilk kez atanacaklar için güvenlik soruşturması öngören kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu'nda dün yapılan oylamada reddedilmişti.

Teklif Ne Zaman Oylanacak? Karar Ne Zaman Açıklanacak?

Güvenlik soruşturması teklifi 6 Nisan'da oylanacak. Karar, Başkanlık tezkeresiyle açıklanacak. Karar oy çokluğuyla. Oylamayla ilgili İçtüzük 13. maddesine göre önemli bir yanlışlık olduğu tespiti yönünde ve bunun Genel Kurulun oyuna sunulması, oradan çıkacak karara göre, oylamanın yenilenmesine yönelik.

Şentop konuyla ilgili "Genel Kurul, tekrarlanması yönünde bir irade ortaya koyarsa tekrarlanacak. Başkanlık Divanının kararı, Başkanlık Tezkeresi olarak Genel Kurula gidecek ve Başkanlığın sunuşları kısmında okunacak. Sonra bununla ilgili oylama yapılacak. Ona göre karar verilecek." ifadelerini kullandı.

Danıştay Ne Diyor?

Danıştay, TBMM’nin de gündeminde bulunan ‘Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması’ konusunda aldığı kararda, yasal düzenlemeye dayanılmadan sadece yönetmelikle yapılan "güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının" hukuka aykırı olduğunu belirtmişti. Kararda, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasının ‘özel hayatın gizliliği’ ilkesi kapsamında bulunduğu, ‘uygulamanın sınırlarını, usul ve esaslarını’ gösteren bir yasal dayanağın şart olduğu ifade edildi.

Editör: Muhammed Gülhan

Yorum Yaz