Filistinli direniş hareketi HAMAS, Kolombiya'nın Kudüs'te büyükelçilik açmasını kınadı.
Açıklamada, kararın Filistin halkının haklarını ihlal ettiği ve Kudüs'ün hukuki statüsünü değiştirmeyi reddeden uluslararası kararlarla çeliştiği belirtildi.
HAMAS, Kudüs'ün işgal altındaki Filistin toprağı olduğunu vurgulayarak, Kolombiya hükümetinden büyükelçilik açma kararını derhal geri almasını ve uygulamaya yönelik adımları durdurmasını istedi.
Kolombiya'nın Filistin politikasında değişiklik
Kolombiya'nın çarşamba günü Kudüs'te büyükelçilik açması, önceki Devlet Başkanı Gustavo Petro döneminde izlenen politikadan uzaklaşma olarak değerlendirildi. Petro, Gazze'deki soykırım savaşı nedeniyle işgal rejimiyle ilişkileri kesmişti.
Yeni Devlet Başkanı Abelardo de la Espriella'nın göreve gelmesinin ardından ilişkilerin yeniden kurulması ve işgal rejimiyle serbest ticaret anlaşmasının yeniden yürürlüğe sokulması, Bogota yönetiminin politikasında değişikliğe işaret etti. Kolombiya'nın büyükelçilik açmasıyla Kudüs'te bu adımı atan ülke sayısının 10'a yükseldiği bildirildi.
HAMAS, yeni yönetimin Petro dönemindeki tutumdan geri adım atmasını işgal rejimine taraf olmak şeklinde değerlendirdi. Açıklamada, uluslararası alanda yalnızlaşması arttığı belirtilen işgal rejimine güvenmenin sonuç vermeyeceği ifade edildi.
Hareket ayrıca, Filistin halkının kendi kaderini tayin etme ve başkenti Kudüs olan bağımsız devlet kurma hakkına vurgu yaptı.
Arap Birliği ve Mısır'dan da tepki
Kolombiya'nın kararına Arap dünyasından da tepkiler geldi. Arap Birliği, Kudüs'te büyükelçilik açılmasını kınarken Mısır Dışişleri Bakanlığı, adımın kentin tarihi ve hukuki statüsünü değiştirme girişimi olduğunu belirtti.
Mısır, Kudüs'ün statüsünü değiştirmeyi amaçlayan tek taraflı uygulamaların geçersiz olduğunu vurgulayarak, 4 Haziran 1967 sınırlarında ve başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasına yönelik tutumunu yineledi.
Yorumlar
0 yorum