tatlidede

Harezmşahlar ne zaman, nerede ve hangi tarihte kuruldu? Harezmşahlar kurucusu kimdir?

Harezmşahlar veya Harzemşahlar tarihte ne zaman, nerede kuruldu? Harezmşahların kurucusu kimdir? Bozkır Arslanı Celaleddin dizisinin yayın hayatına başlamasıyla vatandaşlar Harezmşahlar Devleti hakkında araştırmalar yapmaya başladı.
  • 31.05.2021 16:39
Harezmşahlar ne zaman, nerede ve hangi tarihte kuruldu? Harezmşahlar kurucusu kimdir?

Harezmşahlar Orta Asya'da hüküm süren bir Türk hanedan devletidir. Coğrafi olarak Harezm bölgesine hüküm sürmüşlerdir. Daha önce Afrigiler, Memuniler ve Selçukluların hüküm sürdüğü bu bölge 11. yüzyılın sonlarında Harezmşahların kontrolüne geçmiştir. Harezmşah, Harezm ülkesine hakim olan, bölgeyi yöneten kimselere verilen bir ünvandır. Seleflerinin aksine Harezmşahlar, yaşadıkları bölgenin adıyla anılmış Müslüman bir Türk devletidir.

Harezmşahlar ne zaman kuruldu?

Harezm ülkesi 9. yüzyılın sonlarından 11. yüzyılın sonlarına kadar yaklaşık 200 yıl Afrigiler, Memuniler ve Selçukluların yönetiminde kaldı. 1097 yılından sonra ise Harezmşahların bölgedeki hakimiyet dönemi başladı. Dolayısıyla günümüzde yapılan araştırmalar Harzemşahların 1097 yılında kurulduğuna işaret etmektedir.

Harezmşahlar hanedanı kim tarafından, nasıl kuruldu?

Harezmşahlar Devleti'nin kurucusu Kutbüddin Muhammed'dir. Kutbüddin Muhammed, Selçuklu Sultanı Berkyaruk tarafından 1097 yılında Harezm ülkesine vali olarak tayin edilmiştir. Bu tayinle birlikte Harezmşahlar Devleti kurulmuştur.

Kutbüddin Muhammed, Harezm gelirlerinin tasarruf yetkisini elinde bulunduran Anuş Tegin Garçei'nin oğludur. Anuş Tegin, Selçuklu Sultanı Melikşah'ın emri altındaydı. Ancak Anuş Tegin vali sıfatına haiz olduğu halde Harezm ülkesi fiili olarak Kıpçak Türklerinden Ekinci b. Koçkar (İlkinci) tarafından yönetiliyordu.

Taht kavgaları sırasında Sultan Berkyaruk'un yardıma çağırdığı Ekinci, 300 seçkin atlısıyla Merv'deki bir eğlence sırasında Kodan ve Yaruktaş isimli güçlü emirler tarafından öldürüldü. Bu iki emir, Harezm'e giderek Sultan'ın kendilerini Harezm ülkesine vali olarak tayin ettiğini söyleyip bölgeyi yönetmeye başladılar. Hadiseleri işiten Sultan Berkyaruk, Horasan valisi olan kardeşi Habeşi b. Altuntak'ı söz konusu emirleri cezalandırmakla görevlendirdi. Habeşi b. Altuntak bölgeye intikal ederek emirleri öldürdü ve Harezm ülkesine Anuş Tegin'in oğlu Kutbüddin Muhammed'i tayin etti. Böylece Harezmşahlar Devleti kuruldu.

Harezmşahlar hanedanı Anuş Tegin'in oğlu Kutbüddin Muhammed'in soyundan gelen kimselerdir ve 1231 yılına kadar Harezm ülkesinde bu hanedan hüküm sürmüştür.

Editör: Muhammed Gülhan

Yorum Yaz