matesis
dedas

Her Şey Sağlık İçin: Üç Dilde İkna Ekibi Kuruldu!

Mardin İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde aşı ikna ekipleri, sırası gelen aşıyı yaptırmaları için vatandaşlarla üç dilde görüşme gerçekleştiriyor.
  • 10.05.2021 12:44
Her Şey Sağlık İçin: Üç Dilde İkna Ekibi Kuruldu!

İl Sağlık Müdürlüğünce oluşturulan 33 kişilik özel ekip, günde ortalama 500 kişiyle telefonda görüşme yapıyor. Türkçe bilmeyen yaşlı vatandaşlar için de Arapça ve Kürtçe görüşme gerçekleştiriliyor.

Vatandaşlara aşının önemi, koruyuculuğu ve etkinliği hakkında bilgilendirme yapılıyor.

Görüşmeler sonucu ikna edilen vatandaşların aşı yaptırmaları sağlanıyor.

Mardin´de bu kapsamda bugüne kadar 70 Binin üzerinde insana ulaşılıp çoğunluğu aşı olmaya ikna edildi.

Aşı yapmaya ikna olan vatandaşlar MHRS üzerinden aşı randevusunu alırken, Yaşlı ve hastaneye gidemeyen vatandaşlar içinde ekipler evlerine giderek aşılarını gerçekleştiriyor.

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Cihat Adın, Aşı yaş sınırlaması içerisinde olan ve aşı yaptırma konusunda kafasında soru işareti olup yaptırmak istemeyen vatandaşlara yönelik ikna faaliyetlerini aralıksız olarak sürdürdüklerini söyledi.

Adın, konuşmasında şu ifadelere değindi:

"Aşılamalarımız içerisinde bazen aşıdan çekinen, reddeden vatandaşlarımız olmakta. bu vatandaşlarımızı ikna etmeye yönelik 33 kişiden oluşan İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde bir ekip oluşturduk. Bu arkadaşlarımız normal işlerinin yanı sıra aşıdan çekinen, tereddüdü olan, bu konuda soru işaretleri olan kişilerin sorularına cevap vermekte. Aşı olmaya ikna etmekte çaba sarf etmekteler. Şuana kadar yaklaşık 70 bin kişiyi aradık ve bu arkadaşlarımızın arasından bir kısmının aşıya ikna edilmiş olmasını sağladık. bu yöndeki çalışmalarımız devam edecek."

Özellikle Türkçe bilmeyen yaşlı vatandaşar için Arapça ve Kürtçe bilen personellerinin kendileri ile görüşme yaptıklarını söyleyen Adın, "Bildiğiniz üzere Mardin, bir Kültürler mozaği. Bu mozağinin bir gereği de özellikle 55 yaş üstü vatandaşlarımızın zaman zaman Türkçe bilmemekte. biz bunlara 3 dilden hizmet vermekteyiz. Kürtçe ve Arapça da olmak üzere. Bu konuda aşı ile ilgili tereddütler, hem Ramazan ayı olması münasebeti ile bazı çekinceler yaşanabilmektedir. Diyanetimizin fetvasını bu noktada vatandaşlarımıza haıtrlatıyoruz. onun haricinde aşı ile ilgili yan etki, etkinlik konusunda bilgi eksikliği olan vatandaşlarımızı bilgilendirererek aşıya ikna etmeye çalışıyoruz." dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü personellerinden Gülistan Aydoğan, da yaptığı çalışmaları şu sözlerle anlattı:

"Aşı ikna ekibinde günlük olarak insanları arıyoruz. Aşı konusunda hem bilgilendiriyoruz, aşının ne olduğunu onlara anlatıyoruz. Mesela onlar, ´oruçluysam aşı yapabilirmiyim?´ gibi sorular da bize yöneltilmekte. Bu soruları cevaplandırmaktayız. Bunun yanı sırada günlük olarak vakalarımız var, Covid arama ekibi olarak ta bu aramaları da gerçekleştiriyoruz. Temaslılarını bulmaya çalışıyoruz, izole olup olmadıklarını sorguluyoruz. Evdemi?, değiller mi? onun da araştırmasını yapmış oluyoruz."

Hemşire Mine Çakar ise, Türkçe bilmeyen Arapça bilen vatandaşlar ile kendisi görüşme yaptığını belirterek kafalarındaki soru işaretlerine cevap vererek kendilerini aşı yaptırma konusunda bilgilendirdiklerini söyledi.
Kürtçe bilen vatandaşlarla da görüşme yapan Resul Akkurt, "Aşı ikna ekibinde çalışıyoruz. 60 yaş üzeri vatandaşlarımızın Türkçe bilmeyen vatandaşları ikna etmek için onları arıyoruz. ikna etmeye çalışıyoruz. Onlar kafalarında olan soruları çözüme yönelik dile getiriyoruz. Aile hekimlerine yönlendiriyoruz onları. Aşıda tereddüt edenleri işte bi sinovac aşısı var, bi binontec aşısı var. Binontec aşısı devlet hastanesinde yapılıyor, yapmak isteyenleri oraya yönlendiriyoruz. Sinovac aşısını da yapmak isteyenlere de aile hekimlerine randevu almak şartı ile onları oraya yönlendiriyoruz." şeklinde konuştu.

Aşı ikna ekiplerinin çabaları sonucunda ikna olup aşısını yaptıran Mehmet Siraç Balina, ise şunları söyledi:
"Basından, sosyal medyadan takip ettiğimiz kadarı ile aşılar hakkında bazı çekinceler vardı, o çekinceler ister istemez bize de yansıdı. Ama sağlık çalışanlarının özverisi bizi ikna etti. Gerçekten de bizimle ilgilendiler. Bizi aşı için ikna ettiler. Bil hassa Mardin sağlık çalışanlarına, Başta doktor Saffet Yavuz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum."

Editör: Aydın

Yorum Yaz