tatlidede

İl Müftüsü Çelik'ten Bayram Mesajı

Mardin İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, Kurban Bayramı Dolayısı ile mesaj yayınladı.
  • 20.07.2021 20:48
İl Müftüsü Çelik'ten Bayram Mesajı

Çelik, mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Bayramlar İslam’a olan aidiyetimizi güçlendiren, Allah’a olan imanımızı diri tutan, birlik beraberlik ve kardeşlik duygularımızı pekiştiren, yeni yetişen nesillerimize kadim değerlerimizin aktarıldığı müstesna rahmet ve bereket günleridir.

Kurban ibadeti dostun dostuna dostluğunu ispat etme günüdür. Hz İbrahim Yüce Yaratıcının dost edindiği büyük peygamberdir. Kurban ibadeti bize İbrahim’in dostluk sınavından ateşler içerisinde denenip sadakatini gösterdiği ağır bir imtihanın hatırasıdır. Bu imtihan Nemrut’un putlarını yere serdiği için bu uğurda atıldığı ateşten daha ağır bir sınanmaydı. Bir Allah dostunun nasıl olması gerektiği hususu, bize İbrahim fedakarlığı ve teslimiyeti ile takdim edilmiştir.

İhtiyarlığında Rabbinden salihlerden bir evlat isteyen İbrahim’e Allah Teala dünyalar tatlısı İsmail’i hediye etmişti. İsmail’ini kucağına alan İbrahim Allah’a bağlılığındaki samimiyetle ölçülecekti. Allah dostu İbrahim’i deneyerek bu olayı nesiller boyu insanlık ailesine örnek olarak göstermek istiyordu. Ciğerparesi İsmail’i feda edebilmesi isteniyordu. Çünkü sevginin ölçüsü fedakarlıktır. Allah’ın emri karşısında en çok sevdiği İsmail’inden vazgeçebilmenin sadakatini gösteren İbrahim bu teslimiyeti, fadakarlığı ile Allah sevgisinin önüne hiçbir sevginin geçemeyeceğini ispat etmişti. Bizler de bugün kestiğimiz her kurbanla aslında en çok sevdiğimiz İsmail’leri feda edebilme azmini yüreğimizde yaşamayı bize Rabbimiz öğretiyor. 

Modern hayatın insanı bireyselleştirdiği, dini duygu ve düşünceden uzaklaştırdığı, ruhları maddenin tutku ve ihtiraslarına kurban ettiği bir dönemde Kurban ibadeti bize gerçek yaratıcımızı bulmayı, teslimiyet ve fedakarlığın kime karşı nasıl yapılacağını bize anlatmaktadır. Rabbimizin “Kurbanların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşır, Ancak sizin takvanız ulaşır” ayetiyle kurbanın sadece şekil itibariyle hayvan boğazlayıp kan dökmek olmadığını dolayısıyla her ibadetin bir ruhunun olduğunu, insanın samimiyet, Allah korkusu, ihlas, içtenlik gibi Rabbine yakınlaştıran duyguların kurbanla iç içe olduğunu görmekteyiz. Kurbanı feda eden insanın yeri geldiği zaman kendi canını, evladını, servetini, zamanını, ömrünü, sahip olduğu tüm emanetleri Allah yolunda feda edebileceğinin bir nişanesidir. 

Bu günler kurban ibadetiyle birlikte aynı zamanda Hacc ibadetini yerine getirebilmek, İbrahim’in bu destansı aziz hatıralarını yüreğinde hissetmek için renkleri, ırkları, coğrafyaları farklı ama İbrahim milletinden olan Müslümanların Allah’ın evinin etrafında pervane olup, dünyalık tüm sevgilerden vazgeçip İbrahim misali varlıklarını Allah’a arz ettikleri günlerdir. Bu yıl ibrahimi duruşu Mekke’de yaşayamamanın üzüntüsü ve Hacc yapamamanın hüznünü yaşarken harem topraklarında bulunan kardeşlerimizin dualarını yüreklerimizde hissederek teselli bulacağız.

Kurban Bayramı salgın hastalığın yaşandığı kısıtlı günlerde ruhlarımızda yeni bir arınmanın, dirilişin ve uyanışın mevsimini yaşarken; toplumsal olarak birlik, beraberliğimiz ve kardeşliğimizi pekiştiren infak ve ikram günlerine dönüştürmeliyiz. Bayramlar küskünlüklerin muhabbete çevrildiği, ayrılıkların ve gurbetten sılaya hasretin sona erdiği, anne babaların evlatların yolunu gözlediği günlerdir. Bayramlar dini değerlerimizin, İslam inancımızın yeni nesillere aktarıldığı rahmet günleridir. Baba ve dedelerin çocukların ellerinde tutularak bayram namazına getirildiği günlerdir. Açların doyurulduğu, öksüz ve yetimlerin sevindirildiği çocukların mutlu edildiği günlerdir. 

Bu vesile ile tüm Mardin’li hemşehrilerimizin Kurban Bayramlarını tebrik ediyorum. Rabbim sağlık sıhhat afiyet içerisinde salgın hastalığın ortadan kalktığı, Müslümanların birbiriyle kucaklaştığı, Müslüman coğrafyalarda zulüm ve gözyaşının kalktığı bayramlara eriştirsin. Kurbanlarınız Rabbimize kurbiyetimiz olsun. Bayramımız mübarek olsun.

Editör: Aydın

Yorum Yaz