İzmir Balık Hali Dernek Başkanı Çakan: Yeni sezonda beklentimiz çok yüksek
İzmir'de yaklaşık 4,5 aylık av yasağının 1 Eylül itibarıyla sona ermesiyle balıkçılar yeni av sezonuna başladı. İzmir Balık Hali Dernek Başkanı Mehmet Şahin Çakan, sezonun ilk iki gününde beklentilerinin karşılandığını belirterek, bu yıl denizlerde balık bolluğu yaşandığını ve vatandaşlara ucuz ve kaliteli balık sunmayı hedeflediklerini söyledi.
İzmir'de balıkçıların yaklaşık 4,5 aylık av yasağının ardından 1 Eylül itibarıyla yeni av sezonu başladı. Sezon öncesinde balıkçı gemilerinin ağ ve ekipmanlarının bakımlarının yapıldığını belirten İzmir Balık Hali Dernek Başkanı Mehmet Şahin Çakan, yeni sezona ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Aynı zamanda İzmir Ticaret Odası'nda balıkçı ve su ürünleri yönetim kurulu üyeliği yaptığını belirten Çakan, yaklaşık 4,5 aylık ara sürecinde balıkçı gemilerinin ağlarının onarıldığını ve ekipmanların düzenlendiğini ifade etti.
"Bu sene beklentimiz çok yüksek"
Mehmet Şahin Çakan
Yeni sezonun ilk iki gününde beklentilerinin karşılandığını belirten Çakan, "4,5 aylık uzun bir ara verdik. Bu süre içerisinde kendi balıkçı gemilerimizin ağlarını onardık, ekipmanlarımızı düzelttik ve 4,5 aydan sonra sezona başladık. Bu sene beklentimiz çok yüksek, deniz de onu gösteriyor. Bunun ilk iki günü olmasına rağmen beklentimizi karşıladı. İnanılmaz derecede bir balıkçılık var şu anda." dedi.
"Halkımıza ucuz ve kaliteli balık yedireceğiz"
Balık fiyatlarının şu anda ucuz olduğunu belirten Çakan, vatandaşların sağlıklı proteine ulaşmasının zor olduğu bir dönemde balığın önemli bir protein kaynağı olduğunu ifade ederek, "Şu anda balık fiyatları ucuz. Biliyorsunuz sağlıklı proteine ulaşmak çok zor. Ama bundan sonraki süreçte balıklarla ilgili hem halkımıza ucuz hem de kaliteli balık yedireceğiz." diye konuştu.
Denizlerdeki balık bolluğuna da değinen Çakan, "Şu anda Karadeniz'de inanılmaz palamutçuluk başladı. Palamut bu sene gerçekten çok. Ege'de, Marmara'da bir hamsicilik var. Ege'de rutin kolyoz, istavrit, hamsi, sardalya gibi balıklar çıkmaya başladı. Şimdi balık halinde de gördüğünüz gibi her tarafta balık var." ifadelerini kullandı.
"Çocuklarımızın geleceği için sürdürülebilir bir balıkçılık bırakmak önemli"
Balığın her zaman ulaşılabilir ve sağlıklı bir protein kaynağı olduğunu belirten Çakan, "Balık her zaman ulaşılabilir en sağlıklı protein kaynağı. Balık fiyatları diğer ürünlere nazaran, ete ve tavuğa göre hem daha ucuz hem daha kaliteli." dedi.
Balık halinde günlük olarak balık geldiğini ve tüketildiğini belirten Çakan, soğuk zincirin korunmasının kendileri için önemli olduğunu ifade ederek, "Bizim hallerde biliyorsunuz günlük balık gelir, günlük balık tüketilir. Biz bu soğuk zinciri zaten koruyoruz. Bizim için önemli olan hem bu balıkçılıkta halkımıza ucuz balık, kaliteli balık yedirmek hem de yarın çocuklarımızın geleceği için sürdürülebilir bir balıkçılık bırakmak." diye konuştu.
İLKHA