Derik ilçesine yaklaşık 4 kilometre mesafede, Türkiye’nin 223’üncü GAP Şelalesi Tabiat Parkı’nın güneydoğusunda yer alan bin 350 rakımlı Turcel Dağı, etkili kar yağışına rağmen solo bir tırmanışa ev sahipliği yaptı.
Türkiye Dağcılık Federasyonu lisanslı sporcusu 51 yaşındaki Mehmet Fatih Aktürk, yoğun kar yağışı ve zorlu arazi koşullarına rağmen Turcel Dağı’na tek başına tırmanış gerçekleştirdi. Karlı arazide yürüyüşünü sürdüren Aktürk, başarılı bir şekilde zirveye ulaştı.
Zirvede açıklamalarda bulunan Aktürk, Turcel Dağı’nı uzun süredir merak ettiğini belirterek, “Turcel Dağı’nın zirvesindeyim. Buraya tek başıma, solo tırmanış gerçekleştirdim ve zirveye ulaşmış bulunuyorum. Karlı havada burayı görmek istiyordum. Ağaçların üzerindeki kar örtüsü muhteşem bir manzara oluşturuyor. Burada olmaktan çok mutluyum,” dedi.
Turcel Dağı’nın Derik ilçesine bağlı en yüksek nokta olduğunu vurgulayan Aktürk, zirveye bir tabela konulması gerektiğini ifade ederek, doğasever ve dağcı arkadaşlarını bölgeye davet etti. Sisli hava nedeniyle Derik Ovası’nın net görülemediğini belirten Aktürk, “Hava açık olsaydı, Derik Ovası ve dünyaca ünlü Derik zeytinleri çok net bir şekilde görülebilirdi. Ancak yoğun sis buna izin vermiyor,” diye konuştu.
Tırmanışın ardından güvenli inişe de dikkat çeken Aktürk, “Karlı ve sisli havalarda iniş yaparken en güvenli yöntem, çıkışta bıraktığımız ayak izlerini takip etmektir,” ifadelerini kullandı.
Bin 350 rakımlı Turcel Dağı tırmanışını başarıyla tamamlayan Aktürk, zirveden tüm doğaseverlere selam gönderdi.




Yorumlar
0 yorum