matesis
dedas

Kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk yarın başlıyor

Artış gösteren ev kiralarında ev sahibin fahiş fiyatlarda evin kiraya vermesi durumunda arabulucuya başvurulabilir. Bu durumun da mağdur ev sahibi için kiracıya yönelik arabuluculuğa başvurabilir. Kanunla yapılan düzenlemeye göre kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk dönemi yarın başlayacak.
  • 31.08.2023 12:32
Kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk yarın başlıyor

Artış gösteren ev kiralarında ev sahibin fahiş fiyatlarda evin kiraya vermesi durumunda arabulucuya başvurulabilir. Bu durumun da mağdur ev sahibi için kiracıya yönelik arabuluculuğa başvurabilir.
Kanunla yapılan düzenlemeye göre kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk dönemi yarın başlayacak.

Ara bulucuya gidildikten sonra taraflar en geç 4 hafta içinde karar verecek. Anlaşma sağlanamaması halinde taraflar mahkemeye başvurabilecek.

İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, nisan ayında Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına alındı.

Ticari davalar ve iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar bakımından, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davaları zorunlu arabuluculuk kapsamında düzenlendi.

Taşınmazın devrine veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin uyuşmazlıklar, ihtiyari arabuluculuğa elverişli hale getirildi.

Arabuluculuğa ilişkin Türkiye'nin taraf olduğu Singapur Sözleşmesi'nin, iç hukukla uyumunun sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapıldı.

 

Singapur Sözleşmesi nedir ?

Uyuşmazlığın asıl tarafının arabuluculuk süreci ile arabuluculuk faaliyeti sonunda düzenlenen son tutanak hakkında bilgilendirilmesi konusunda arabulucuya yükümlülük getirildi.12 Eylül 2020'de yürürlüğe giren konvansiyon, Aralık 2022 itibarıyla 55 devlet tarafından imzalanmış ve 8 ülke tarafından onaylanmıştır .

Arabuluculuk Sonucunda Yapılan Milletlerarası Sulh Anlaşmaları Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyonu, bilinen adıyla Singapur Konvansiyonu, arabuluculuk anlaşmalarının tanınması amacıyla 20 Aralık 2018'de kabul edilen ve 7 Ağustos 2019'da Singapur'da imzaya açılan Birleşmiş Milletler anlaşmasıdır.  

 

Türkiye Singapur Sözleşmesi yürürlükte mi ?

 

Böylelikle, ticari bir uyuşmazlığın çözümü için arabuluculuk sonucunda taraflarca yazılı olarak akdedilen ve anlaşmanın kurulması anında uluslararası nitelikte olan sulh sözleşmeleri bakımından uygulama alanı bulan Singapur Konvansiyonu, Türkiye'de 11 Nisan 2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

 

Avukat yoluyla icraya başvurulabilir 

Ticari uyuşmazlıklar bakımından, taraf avukatları ve arabulucunun birlikte imzaladığı anlaşma belgesinin, -icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın- ilam niteliğinde belge sayılacağı kabul edildi.

Kanunla yapılan düzenlemeye göre kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk dönemi yarın başlayacak.

Ara bulucuya gidildikten sonra taraflar en geç dört hafta içinde bir karar verecek. Anlaşamazlarsa, bu defa hem kiracıya hem ev sahibine mahkemeye başvuru yolu açılacak.

Zorunlu ara buluculuk uygulamasının, özellikle ev sahiplerinin fahiş kira artışının önüne geçilmesi konusunda katkı sağlaması bekleniyor. 

 

Editör: Gülten Akgül

Yorum Yaz