matesis
dedas

Kırağılaşma Nedir? Nasıl Gerçekleşir? Kırağılaşma İle İlgili Örnekler Nelerdir?

Gaz halinde olan maddenin sıvı hale geçmeden direkt katı hale geçmesi olarak bilinen kırağılaşma nedir, nasıl gerçekleşir? Kırağılaşma ile ilgili örnekler nelerdir? İşte ayrıntılar
  • 14.05.2022 12:27
Kırağılaşma Nedir? Nasıl Gerçekleşir? Kırağılaşma İle İlgili Örnekler Nelerdir?

Kırağılaşma Nedir?

Doğada maddeler üç halde bulunabilmektedir. Bu haller katı, sıvı ve gaz olarak adlandırılmaktadır. Maddelerin ısı alış verişinde bulunması ile birlikte de hal değişimi meydana gelebilmektedir.

Gaz halinde olan bir madde ısı vermesi ile sıvı hale geçmeden hızlı bir şekilde katılaşırsa bu durum kırağılaşma olarak adlandırılır. Kırağılaşma ile süblimleşme birbirine ters hal değişimlerinin isimleridir. Süblimleşme durumunda ise madde katı halden direkt olarak gaz hale geçiş yapmaktadır. Kırağılaşma çoğunlukla süblimleşme hal değişiminin tersi olarak ifade edilmesinden dolayı bu hal değişimi çoğunlukla geri süblimleşme olarak da adlandırılmaktadır.

Kırağılaşma İle İlgili Örnekler Nelerdir?

Kırağılaşma ile ilgili doğada görebileceğimiz pek çok örnek bulunmaktadır. Bu örnekler şu şekilde sıralanabilir;

Havaların soğuk olduğu durumlarda gaz katılaşır ve buzlanma oluşumuna sebep olur

Gaz halinde olan maddelerin direkt soğuğa bırakılması durumunda sıvılaşma olmadan hızlı bir şekilde katılaşma meydana gelmesi de kırağılaşmadır.

Özellikle sabah vakitlerinde hava henüz tam ısınmamışken arabaların camlarında buzlanma meydana gelir. Bunun sebebi de kırağılaşmadır.

Dolu yağması da kırağılaşma olayına örnek verilebilir. Bu olayda atmosferde bulunan su buharları hızlı bir şekilde katılaşır ve dolu oluşumu meydana gelir.

İyot gazının ısıtıldıktan sonra cama değmesi ile katılaşması olayı da kırağılaşmaya örnek verilebilmektedir.

Editör: Meliha Güneş

Yorum Yaz