tatlidede

Mardin sokakları bomboş, esnaflar böyle yakındı

Son günlerde artış gösteren dolar kurundan kaynaklı bütün ürünlerin sürekli zamlanması esnafları da durma noktasına getirdi. Zamların yanında mevsim normallerinin üzerinde yaşanan aşırı sıcaklar da Mardin esnafını etkiledi.
  • 26.08.2023 14:28
Mardin sokakları bomboş, esnaflar böyle yakındı

Hem zamlardan hem de aşırı sıcaklardan etkilenen Mardin esnaflarından hediyelik eşya satıcısı Nevzat Marık, Mardin'in tarihinde ilk defa esnaf olarak bu kadar zor bir süreci yaşadıklarını söyledi. Mardin'in sahip olduğu jeopolitik ve stratejik konumuna dikkat çeken esnaf Marık, aile geçimini sağlamakla zorunlu olduğu işyerine kimsenin uğramamasından yakındı.

Mardin'in sahip olduğu tarihi ve turistik güzelliklerine değinen Marık, "Geçmişten günümüze turizme yaz kış demeden ev sahipliği yaptı. Kışın daha çok ilgi görüldüğü kadar yazın da ilgi görülen bir şehirdir."dedi.

Bu dönemde hiç görülmemiş bir durgunluk olduğunu belirten Marık, hem güzelim Mardin'in sokakları  bu kadar  boş olmasına mı hem işlerine yansıyan olumsuzluklarına mı değineyim sözlerine vurgu yaptı.

Bir 1 kişi, sakal, vitrin ve yazı görseli olabilir

MEDENİYETLERİN İZİNİ TAŞIYOR

Mardin'de birinci cadde üzerinde hediyelik eşya satışı yapan Marık Mardin'in tarihi güzellikleri hakkında şunları söyledi:

"Türkiye’nin en özel şehirlerinden birisi olan Mardin, birçok dinin ve dilin kültürel olarak zenginliklerini paylaşıyor. Günümüze kadar onlarca farklı medeniyet için yaşam alanı olarak kullanılmış olan Mardin’in sokaklarında ve evlerinde, hala bu medeniyetlerin izlerini solumak mümkündür. Kiliseler, camiler, medreseler, manastırlar bir yana, neredeyse tüm evleri de başlı başına bir tarihi eserdir. Mardin’deki evler, kesme taşlar ile yapıldığı için bozulmadan günümüze kadar ulaşabilmiştir. 

Bir 2 kişi, Santorini, Camogli, Mostar Köprüsü ve yazı görseli olabilir

AÇIK HAVA MÜZESİ

Her ne kadar dev bir bozkır görüntüsü çiziyor olsa da, Mardin ilinin de kendisine has doğal güzellikleri bulunmaktadır. Bunların en başında mesire alanları, mağaralar ve şelaleler gelmektedir. Şehre gelen turistlerin büyük bölümü tarihi dokuyu görmek için geliyor olsa da, Mardin doğal güzellikleri bölge halkı, şehir dışından gelenler, hata ülke dışından gelenler tarafından yoğun ilgi görülüyor. Dev bir açık hava müzesini andıran Mardin, birçok din ve mezhep için kutsal sayılan topraklara sahiptir. " 

MARDİN'İ BOŞ GÖRME ALIŞIK DEĞİLİZ

"Güzelim Mardin'i bu kadar boş görmeye alışmadık"diyen Marık Mardin'imizin eski güzelliğni yitirmesini istemediğini kültürel mirasımıza sahip çıkmamız gerktiğini ifade etti. 

Bir 2 kişi, sokak, Camogli ve yazı görseli olabilir

Özellikle satış durumlarında fiyat pahlılığından dolayı  müşterinin alım gücünün düşmesine vurgu yapan Marık, satışların normalin çok altında olduğunu ve esnaf arkadaşlarının da aynı konuda muzdarip olduğunu sözlerine ekledi.

MARDİN'E YATIRIM İSTEDİ

Nevzat Marık, "Bu durama karşı bir çözüm var mı?" sorusuna da şöyle yanıt verdi:

"Her türlü, her şeyin bir çözümü var.  Mardin'e daha güzel yatırımlar yapılmalı artık" 

Bir 2 kişi, yol, sokak ve yazı görseli olabilir

 

 Mardin Life / Gülten Akgül 

Editör: Gülten Akgül

Yorum Yaz