tatlidede

Mardin STK Platformundan 'Mülteci' Açıklaması

Mardin'de Sivil Toplum Kuruluşu Platformu üyeleri bir araya gelerek toplantı gerçekleştirildi.
  • 30.08.2021 13:00
Mardin STK Platformundan 'Mülteci' Açıklaması

55 Dernek, Vakıf, Sendika ve Cemiyet Başkan ve Temsilcisinin Bir araya geldiği toplantının ana gündemi 'Yabancı düşmanlığı ve Mülteciler' oldu.

Yerel sorunların da gündeme geldiği toplantı sonrası dönem sözcüsü Mehmet Timurağaoğlu tarafından basın açıklaması yapıldı.

Timurağaoğlu, açıklamasında, Mülteciler ve yabancı düşmanlığı, özellikle Suriyeli ve Afganlılar üzerinden gittikçe provake edildiğine dikkat çekti.

Nefret, düşmanlaştırma ve ırkçılık kışkırtıldığını vurgulayan, Timurağaoğlu: Faşist ve şoven duygular kabarıyor ve Türkiye’ye bedel ödetmeye çalışıyorlar. İnsan hakları, evrensel hukuk ve vicdan çiğneniyor.
Ülkemizin ümmet coğrafyasına ve mazlum halklara hamilik yapması bizler için Onur ve övünç duymamız gereken büyük bir meziyettir. Esad’ın ve baas rejiminin ayakta kalmasına ve mazlum halkının evini barkını bırakarak muhacir durumuna düşmesine sebep olanları kınamayan ve Tunus’ta, Mısır’da, Libya’da, Cezayir’de, Yemen’de, Türkistan’da ve Yemen’de iç savaşı kışkırtarak dış müdahaleye ve darbelere yol açanları biliyoruz. İslam coğrafyasını kan ve barut fıçısı haline getiren emperyalist güçler ve yerli işbirlikçilerinin bizi birbirine kırdıran ve düşmanlaştıran politikalarına alet olmamalıyız. Avrupa’da yükselen faşist zihniyet; İslamofobi, yabancı düşmanlığı ve nefret söylemi ile Türklere, Araplara, Kürtlere, Latin Amerikalılara, Zencilere, Hintlilere ve Afganlılara karşı saldırgan bir politika izliyorlar. Aynı hastalıklı zihnin ülkemizde de hortlaması kabul edilemez." dedi.

"Irkçılık, nefret ve şiddet, göç dahil hiçbir sorunun çözümü değildir"

Timurağaoğlu, açıklaması şu ifadelerle sürdürdü:

"Ülkemize sığınan Suriyeliler kardeşimizdir. Iraklılar kardeşimizdir. Mısırlılar kardeşimizdir. Afganlılar kardeşimizdir. Kürtler kardeşimizdir. Türkmenler kardeşimizdir. Can havliyle ülkesinden kaçarak ülkemize sığınan bütün coğrafyaların mazlumları kardeşimizdir. Bu mazlumlara karşı nefret ve düşmanlık yapmak faşizmdir. Ülkemize sığınan bu insanları linç girişimi insanlık dışıdır. Bu mazlumların canları, evlatları ve namusları bizim için birer emanettir. Bu emanete sahip çıkmak bizim için bir mesuliyettir. Türkiye Cumhuriyeti kimsesiz ve mecalsiz insanlara hamilik yapması bizleri asla fakirleştirmez. Suriyeli ve Afganlı muhacirler hakkında yalan, yanlış ve abartılı söylemler yayan siyasetçiler ve basın yayın kuruluşlarını buradan uyarıyoruz; Sığınmacılara yönelik her bir saldırı ve linç girişiminde hukuki ve vicdani olarak vebal altında olursunuz. İnancımız ve evrensel hukuk ilkeleri gereği bu konuda merhametli ve insaflı olmak zorundayız. Mültecileri suç, kriz, kaos ve işsizlik nedeni göstererek onları kriminizale etmek hem yalan, hem de provokasyonculuktur. Biz, Mardin Sivil Toplum kuruluşları Platformu olarak ilimizde ve ülkemizde bulunan muhacirlere karşı inancımızın ve hukukun gereği olarak en iyi şekilde davranmaya devam edeceğiz. Onları bizim için sıkıntı değil, bereket olarak görüyoruz. Yabancı düşmanlığı ve sığınmacı nefreti üzerinden seçim malzemesi devşirmek isteyenleri bu yanlış ve tehlikeli yoldan vazgeçmeye davet ediyoruz.
Bize yapılmasını istemediğimiz muameleyi başkasına reva görmemeliyiz. Yaşasın kardeşlik, Yaşasın Özgürlük, Yaşasın mazlumlarla dayanışma. Bu duygu ve düşüncelerle hepinizi selamlıyor ve katılımınız için teşekkür ediyorum. Bir insani dram olan göç sorununu konuşmak, tartışmak ve çözümler bulmak yerine sığınmacı Suriyelileri, Afganlıları, Afrikalıları ve diğer toplum kesimlerini ırkçılığın, linçin, saldırganlığın, şiddetin ve nefretin hedefi haline getirmek, çözüm değil, çözümsüzlük getirir. Irkçılık, nefret ve şiddet, göç dahil hiçbir sorunun çözümü değildir. Afganistan ve Suriye'den gelen kitlesel insan göçlerinin kaynağı, bu ülkelerde yaşayan halklar değildir. Yıllardır bu ülkeleri yıkmak ve yağmalamak için çıkartılan savaşlardan, şiddetten ve yıkımdan canlarını kurtarmak için insanlar, ülkemize sığınmakta, Ege ve Akdeniz'in sularında boğulmaktadır. Bu bir insanlık testidir. Maalesef Batı ve batıcılar bu testte sınıfta kalmaktadır. İslam coğrafyasında bir merkez ülke haline gelen ülkemizin, bu ağır sınavı yüzünün akıyla geçmesi halinde bir çok sorunu aşabileceğiz inşaallah."

Açıklama sonrasında STK temsilcileri kentteki yerel sorunların raporlaştırılarak gündeme getirilmesini istedi.

Şehir hastanesinden ulaşıma, eğitimden doktor ihtiyacına, trafikten tarıma, fahiş elektrik faturalarından su sıkıntısına kadar bir çok konu hakkında görüşlerini dile getirilen Mardin STK platformu Toplantısında her ay farklı bir sorun gündemi ile toplanılması kararı alındı.

Editör: Aydın

Yorumlar

Image
Emre Doğan
01.09.2021 / 07:32

Mardin STK Platformunun her üyesine en az 1 Suriyeli ve 1 Afgan aileyi misafir etmek yakışır.

Yorum Yaz