matesis
dedas

Mardin ZMO: Tarımsal ilaçların satış ve kullanımı Ziraat Mühendislerinin yetkisinde kalmalı!

ZMO Mardin Şube Başkanı Vedat Durak, Bitki koruma ilaçlarının zehir olarak tüketilmemesi için ziraat mühendisleri dışında ilgisiz farklı mesleklere satış ve uygulama yetkisi verildiğini kaydederek, konuyla ilgili yapılan düzenlemenin olası tehlikeleri de beraberinde getirdiğine vurgu yaparak tepkisini dile getirdi.
  • 23.07.2020 12:24
Mardin ZMO: Tarımsal ilaçların satış ve kullanımı Ziraat Mühendislerinin yetkisinde kalmalı!

18 Temmuz 2020 tarihli ve 31189 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Bitki Koruma Ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklikle; bitki koruma ürünlerinin toptan veya perakende satışını yapmak amacıyla bitki koruma ürünleri bayi veya toptancı izin belgesi almak için Bakanlığa müracaatta bulunabilecek meslekler arasına orman mühendisi/orman endüstri mühendisinin eklendiğini belirten Durak, ‘’bitki koruma ilaçlarının zehir olarak tüketilmemesi için Ziraat Mühendisleri dışında ilgisiz farklı mesleklere satış ve uygulama yetkisi verilmemesi gerektiğini ifade etti.’’

Durak,’’Ziraat Mühendisleri dışında siyasi çıkar ilişkileri sonucu önüne gelene Tarımsal İlaç satma yetkisi verilirse, yaşanacak sağlık sorunlarından, bitkisel üretimdeki üretim kayıplarından, dışsatımdaki zirai ilaç kalıntıları sorunlarından Ziraat Mühendisleri sorumlu değildir. Salgın döneminde bir kez daha görüldüğü gibi en az sağlıkçılar kadar güvenli gıda erişiminde hayati derecede Ziraat Mühendisi önem arz etmektedir.

Pandemi sürecinde dünyada ve ülkemizde öne çıkan temel iki sektörden, biri tarım sektörüdür. Tarım sektörünün devamlılığı sağlanamazsa yaşanacak gıda krizinin ve açlığın boyutları bugün tüm dünyanın gündemine oturmuş ve gelişmiş ülkeler dâhil pek çok ülkede ciddi kalıcı yeni çözüm önerileri geliştirmeye zorlamıştır. Salgın döneminde gündeme gelen başlıca temel hak ve kavramlar, sağlık hakkı kadar, gıda egemenliği, gıda güvencesi ve gıda güvenliğidir.

Bitki koruma uygulamaları sadece tarım ilaçlarının kullanıldığı kimyasal mücadele uygulamaları ile sınırlı değildir. Tarımsal üretimin artırılması ve devamlılığının sağlanması için üretim, işleme, depolama ve tüketim aşamalarında bitki koruma önlemleri olmazsa olmaz koşuldur. Bitki koruma ürünlerinin üretimi, toptan ve perakende satışı, tanıtımı ve fiili uygulanmasının bu konuda eğitim almış Ziraat Mühendislerince yapılması bir zorunluluktur.

Yayınlanan son Yönetmelik değişikliği, yalnızca istihdam alanını kendince ve keyfince düzenleme sorunu değil, doğrudan gıda güvencesi, gıda güvenliği ve halk sağlığını ilgilendiren çok ciddi bir sorundur

Ziraat Mühendislerinin Yasa, Tüzük ve Yönetmelikle düzenlenmiş hak ve hükümleri yok sayılarak, keyfi Yönetmelik değişikliği ile mesleki alandaki hakların ilgisiz bir kesime istihdam yaratma her açıdan yanlıştır ve hukuka aykırıdır.

Ziraat Mühendisliği dışındaki mesleklerin doğrudan ilgili olmadığı zirai ilaç bayiliği, çiftçiye uygulamalı eğitim dâhil olmak üzere yeniden değerlendirilmeli ve dolaylı bağ aramaksızın diğer meslek disiplinlerine verilen mevcut yetki belgeleri iptal edilmelidir. Ziraat Mühendisleri için sınav zorunluluğu derhal kaldırılmalıdır.

Ziraat Mühendisleri olarak, farklı meslek gruplarının çalışma alanlarına saygılı olduğumuz kadar, Bizlerin meslek alanına girilmesine katiyen karşıyız. Yanlışlara yeni yanlışlar eklenmesine izin vermeyecek, yargı yolu dâhil haklı mücadelemizi sonuna kadar sürdürmeye devam edeceğiz,’’ dedi.

Yorum Yaz