matesis
dedas

Mardin'e kayyum atanıyor iddiası

Hürriyet yazarı Nedim Şener, DEM Partili 27 belediyeye kayyum atanması “yolda” diye yazdı. Şener, Ahmet Türk’ün de aralarında olduğu 27 belediye başkanı hakkında terör soruşturmalarının devam etmesi nedeniyle kayyum atanmasının zorunluluk olduğunu söyledi: “Kesinleşmiş hüküm olmadığı için seçime girme hakkı bulunan bu 27 belediye başkanının hakkında soruşturma ve yargılama devam ettiğinden dolayı İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanması yasal zorunluluk.”
  • 06.05.2024 13:11
Mardin'e kayyum atanıyor iddiası

Hürriyet yazarı Nedim Şener’in “Hakkında terör soruşturma ve yargılaması olan PKK/DEM’li 27 belediye başkanına kayyum yolda” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

DEM Parti, 31 Mart seçimlerinde 78 belediye başkanlığı kazandı. Göreve başlayan belediye başkanlarından 27’si hakkında soruşturma ve kovuşturma bulunuyor. Hakkında seçimden önce terör örgütü üyeliği, yardım yataklık veya terör propagandası yapma gibi suçlardan soruşturma ve yargılaması devam eden belediye başkanları şunlar:

* Batman-Gülistan Sonuk,

* Diyarbakır Yenişehir-Safiye Akdağ,

* Diyarbakır Lice-Dilek Diyar Özer,

* Hakkari Yüksekova-Şadiye Kırmızıgül,

* Kars Kağızman-Mehmet Alkan,

* Mersin Akdeniz-Hoşyar Sarıyıldız,

* Şanlıurfa Halfeti-Mehmet Karayılan,

* Şanlıurfa Suruç-Ayten Kaya,

* Şırnak Cizre-Güler Yerbasan,

* Tunceli-Cevdet Konak,

* Elazığ Karakoçan-Cafer Oğuz,

* Ağrı-Hazal Aras,

* Diyarbakır Kayapınar-Gülşan Sincar,

* Diyarbakır Kulp-Fatma Ay,

* Hakkari-Mehmet Sıddık Akış,

* Iğdır -Mehmet Nuri Güneş,

* Mardin-Ahmet Türk,

* Mardin Artuklu-Mehmet Ali Amak,

* Siirt-Sofya Alağaş,

* Siirt Kurtalan-Ali Riza Bingöl,

* Şırnak Silopi-Jiyan Ormanlı,

* Van-Abdullah Zeydan,

* Van İpekyolu-Cevdet Altındağ,

* Van Başkale-Şengül Polat,

* Van Tuşba-Hanım Akkoş,

* Van Özalp-Sakine Kutpınar,

* Van Bahçesaray-Ayvaz Hazir

Adli sicil temiz çıktığı için

Halen haklarında kesinleşmiş hüküm bulunmayan yani soruşturma ve kovuşturma devam eden bu kişiler Adli Sicil Belgesi temiz çıktığı için seçime girebildiler. Ancak seçime girmelerinde yasal engel olmamasına rağmen haklarında terör örgütü suçlarından dolayı soruşturma ve kovuşturma devam ettiği için bu durum Anayasa’nın 127. maddesi ve Belediye Kanunu’nun 45 ve 46. maddesince İçişleri Bakanlığı’nca kayyum atanmasını zorunlu hale getiriyor

Anayasa’nın 127. maddesi İçişleri Bakanı’na şu yetkiyi veriyor: “…Ancak, görevleri ile ilgili bir suç sebebi ile hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idare organları veya bu organların üyelerini, İçişleri Bakanı, geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar uzaklaştırabilir.”

Belediye Kanunu’nun 45’inci maddesinin, “Belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesinin terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık suçları sebebiyle görevden uzaklaştırılması veya tutuklanması ya da kamu hizmetinden yasaklanması veya başkanlık sıfatı veya meclis üyeliğinin sona ermesi hallerinde 46. maddedeki makamlarca belediye başkanı veya başkan vekili ya da meclis üyesi görevlendirilir” hükmüne göre bunlara kayyum atanıyor. Atama işleminin yapılması ise Belediye Kanunu’nun 46. maddesine göre şöyle gerçekleşiyor: “Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması ve yeni belediye başkanı veya başkan vekili seçiminin yapılamaması durumunda, seçim yapılıncaya kadar belediye başkanlığına büyükşehir ve il belediyelerinde İçişleri Bakanı, diğer belediyelerde vali tarafından görevlendirme yapılır.”

Kısacası, kesinleşmiş hüküm olmadığı için seçime girme hakkı bulunan bu 27  belediye başkanının hakkında soruşturma ve yargılama devam ettiğinden dolayı İçişleri Bakanlığı tarafından Anayasa ve Belediye Kanunu’na göre kayyum atanması yasal zorunluluk. Bakanlığın çalışmaları da devam ediyor.”

Editör: Aslan Alpergin

Yorumlar

Image
Ziyaretçi
07.05.2024 / 10:01

eğer şüpheliyse sorunluysa ysk yasaklasın böyle adayları. saçma sapan iş yapılıyor... ya aday yaptırmayın ya da bırakın seçilenler düzgün yapsın işlerini.

Image
Ziyaretçi
06.05.2024 / 17:29

Admin sen çok beklersin

Yorum Yaz