Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğiyle düzenlenen ve 3 gün süren çalıştaya, Vali Yardımcıları Gürsel Temurci ve Abdullah Demirdağ, Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkan Vekili Hacire Öncü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zeki Eryarsoy, İş-kur Müdürü Mehmet Akın, jandarma ve müftülük personeli, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Kadına yönelik şiddetle mücadelede mevzuatın etkin uygulanması, mağdur kadınların adalete erişimlerinin kolaylaştırılması, şiddete sıfır tolerans anlayışının tüm plan, program ve politikalara yerleştirilmesi, koruyucu ve önleyici hizmetlerin etkili sunulmasına yönelik kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, şiddetle mücadelede toplumsal farkındalığın arttırılması ve önlenmesi konuları Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı Çalıştayında konuşuldu. Öncü, yaptığı konuşmada, kadına yönelik şiddetin bu çağda ciddi bir problem olarak karşılarına çıktığını ifade ederek, kadına yönelik şiddetin toplum üzerinde de olumsuz etkilerinin olduğunu belirtti.
Kadına yönelik şiddetin kadınları olumsuz yönde etkilemekle kalmayıp, çocuklar, aileler ve toplum üzerinde de olumsuz etkiler oluşturduğuna işaret eden Öncü, "Milli ve manevi değerler çerçevesinde kadınlarımızı şiddete karşı korumak, bilinçlendirilmelerini sağlamak, kadına değer verilmesi yönünde farkındalık çalışmaları yapmaktayız. Eğitim, meslek edindirme ve istihdama katılmaya yönelik projelerimizle kadınlarımızın her anlamda gelişmelerine katkı sağlamak adına çalışmalarımızı sürdürmekteyiz" diye konuştu.
Çalıştayda bir konuşma yapan Aile ve Sosyal Hizmetler il müdür Zeki Eryarsoy ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:
"Ülkemizde ve ilimizde kadına yönelik şiddetle mücadele alanında çeşitli yasal düzenlemeler düzenlenmiş olup, şiddetin her şekliyle etkin bir mücadele sürdürülmektedir. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele alanında 2007 yılından bu yana 3 ulusal eylem planı yürürlüğe girmiş ve uygulanmıştır. 2021 / 2025 yılını kapsayacak olan 4. ulusal eylem planı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından 1 Temmuz 2021 tarihinde kamuoyuna şu veciz cümlelerle tanıtıldı.Bu Cümleleri sunmak istiyorum. 'Kadına karşı şiddeti sıradanlaştıran özellikle bu yaklaşımları insani ve ahlaki değerleri güçlendirerek ortadan kaldıracağız. Unutulmamalıdır ki, kadına yönelik şiddetle mücadele, aynı zamanda her bir canımızdan bir parça olan annemizin, eşimizin, kızımızın hakkını, hukukunu, onurunu korumanın da mücadelesidir.' 4.Ulusal Eylem planı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız koordinasyonunda, kamu kurumları , Sivil Toplum Kuruluşları, Üniversiteler, Sendika ve Medya Temsilcilerinin katılımıyla Hazırlandı.Şiddete Sıfır Tolerans ilkesi ile hazırlanan şiddetle mücadele yol haritasında, 5 ana Hedef, 28 strateji ve 227 faaliyet yapılandırıldı. ilimiz Mardin için Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 1. Il eylem planı 27 Aralık 2018'de onaylanarak yürürlüğe girdi. 3 gün olarak planladığımız kadına yönelik şiddetle mücadele ikinci il eylem planı çalıştayımızda oluşacak Hedef ve stratejiler 25 Kasım kadına yönelik şiddetle mücadale il koordinasyon toplantısında şekillenecek ve bakanlığımızın onayıyla Ocak 2022 de yürürlüğe girecektir."
Çalıştay, grup çalışmaları, sunumlar, alınan kararların değerlendirilmesi ve paylaşılması ile sona erdi.
Yorumlar
0 yorum