Mardin İHH'nın Arakan yararına düzenlemiş olduğu kahvaltı programı yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi. Kahvaltı programında Mardin İHH Gönüllülerinin kendi elleriyle yaptığı yemekler de ikram edildi.

SERGİ AÇILIŞI YAPILDI
Başta AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Vali Mustafa Yaman'ın eşi Gülseren Yaman ve AK Parti İl Başkanı Ali Dündar'ın eşi Esra Dündar olmak üzere ilde görev yapan kaymakam ve belediye başkanlarının eşleri, çok sayıda kadın STK temsilcisi ve yöneticisinin katıldığı kahvaltılı program salon girişinde Arakan'daki durumu göz önüne seren fotoğraf sergisinin açılması ile başladı.
Öğretmenevinde düzenlenen kahvaltı programı Arakan'da yaşanan vahşet ve kamplardaki durumu gösteren sinevizyon gösterileri ile başladı. Programda açılış konuşması yapan Mardin İHH Komisyon Başkanı Sümeyye Güneş, Arakan'da yaşanan vahşetin son dönemde gündeme girdiğini ancak 100 yıldır bunun yaşandığını hatırlattı.

MÜSLÜMAN YETİMLERİ MİSYONERLERE KAPTIRMAMALIYIZ
Myanmar hükümetinin 1982'den beri bölgedeki bu insanları vatandaşlıktan attığını, bütün haklarını ellerinden aldığı bilgisini veren Güneş, Arakanlı Müslümanların yarınlarının olmadığını ve vatandaşlıkları bulunmadığı için ülkelerinde mülteci olduğunu bildirdi. Güneş, bu konunun uluslararası alanda çözülmesi gerektiğini aktararak, "Allah razı olsun Türkiye, Cumhurbaşkanımız ve eşinin konuyla ilgili gayretlerde bulundu ve bu insanlara Bangladeş kapılarını açtı. Emin olun ilk gelen insanlar kabul edilmedikleri için günlerce denizlerde, sularda kaldı. Şu anda en azından Bangladeş'e geçebiliyorlar. Türkiye olarak bu krizle ilgili masada konuşulacak şeylerin başında bu insanların insan olarak haklarının elde edilmesidir. Bölge bugün itibariyle çok büyük bir kriz yaşıyor. Yaklaşık 4 milyona yakın olan Rohingyalılar, bugün itibariyle kendi topraklarında 500-600 bin civarında kaldılar. Bangladeş'e göç eden 700 binin 350 bini çocuk, bu 350 çocuk içerisinde 30 bine yakını yetim, bu 30 binin içinde 15 bine yakını hiç kimsesiz. Bu yetimlerle ilgilenmemiz gerekiyor. Bu tip krizlerde en hızlı çalışan teşkilatlar, maalesef organ kaçakçıları ve fuhuş çeteleri. Şu anda bu bölgede çalışma yapan misyoner kuruluşları biliyoruz. Bu yetimleri almak için uğraşan, onlar için özel kamplar oluşturan ve bunun için resmi kılıflarla bunları yapan çeteler var. Yetimlere, bu insanlara sahip çıkmalıyız. Bizim buna gücümüz var."
Güneş konuşmasında dernek yönetimi olarak programa katılarak Arakanlı Müslümanlara yardım elini uzatan başta AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Vali Mustafa Yaman'ın eşi Gülseren Yaman ve AK Parti İl Başkanı Ali Dündar'ın eşi Esra Dündar olmak üzere tüm Mardin halkına katkı ve katılımlarından dolayı teşekkürlerini iletti.

TÜRKİYE HER ZAMAN MAZLUMLARIN YANINDA
Programda bir konuşma yapan AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı da, sırf inançlarından dolayı kendi yurtlarından, doğup büyüdükleri topraklarından çıkarılan, sürgün edilen, işkenceye maruz kalan, ölümle karşı karşıya bırakılan Müslümanlara yönelik gerçekleştirilen zulmü şiddetle kınadığını söyledi. Bölünmez Çankırı, Myanmar yönetiminin Arakanlı Müslümanları katletmesine ilişkin, "Srebrenitsa katliamında kötü bir sınav veren dünya kamuoyu şimdi de Arakanlıların maruz kaldığı soykırımı hatırlatan şiddetle sınanmaktadır. Gönüllerimiz ve dualarımız Arakan'da zulüm gören mazlum kardeşlerimiz için. Mardin'deki gönül elçileri olarak STK'larımız olarak zulme sessiz kalmadık, kalmayacağız. Mazlumların umudu aziz milletimizle Türkiye olarak dün olduğu gibi bugün de yarın da Arakan'ın ve dünya mazlumlarının yanında olacağız. Tarihimizden ve medeniyetimizden gelen değerlerimizden taviz vermeden yolumuza devam ediyoruz. Türkiye mazlumların yılmaz savunucusudur ve olmaya da devam edecektir."dedi.
Kahvaltılı programda toplanan 20 bin TL'ye yakın para da Arakan'da kullanılmak üzere İHH Genel Merkezine gönderildi.