tatlidede

Medrese ve Camilerdeki Mankenli Çekimlere Tepki

Mardin'deki dini ibadetlerin yapıldığı tarihi medrese ve camilerde çekilen yarı çıplak fotoğraf, klip ve defile çekimlerine vatandaşlardan tepki geldi.
  • 12.07.2021 19:07
Medrese ve Camilerdeki Mankenli Çekimlere Tepki

Tarihi yapıları ile yüzlerce yıl dini, ibadet ve ilim merkezi olarak kullanılan tarihi medrese ve camilerde kenti ziyarete gelen turistler tarafından İslami giyim ve kuşama yakışmayan yarı çıplak fotoğraf, klip ve çekimlere tepki gösteren vatandaşlar yetkililerden bu konuda bir çözüm bulmasını istedi. 

Son olarak Zinciriye Medresesinde bir manken tarafından medrese içinde ve kubbesinde çekimi yapılarak paylaşılan fotoğrafara tepki gösteren vatandaşlardan Muhammed Öncel, "Bu tür paylaşımlarda bir kasıt arıyorum. Daha önce Kasımiye Medresesinde bunu yaparak toplum sinir uçları ile oynamak isteyenler şimdi de Zinciriye Medresesinde yapmak istiyorlar. Onca konak, mekan, tarihi bina, müzeler, kasr, olmasına rağmen gidip bir medresede yapılması çok manidar. Bu tür çekimlerin kilise ve manastrılarda çekilmesine de karşıyız. İbadethaneler her dinde kutsaldır."dedi.

Hüda Par İl Başkanı İsmail Çevik de "Yüzlerce yıl İlim tahsil edilen, bir çok alim yetiştiren bölge ve ülkemizin manevi dinamiklerinden, Camii olarak kullanılan Zinciriye Medresesi'nde bu rezalet tablonun paylaşılması ve buna müsaade edilmesi kabul edilemez."dedi.

SOSYAL MEDYADAN DA TEPKİLER GELDİ

Serkan Çel isimli vatandaş da sosyal medya hesabından "Mardinde başka mekan kalmamış gibi Zinciriye Medresesi'nde yapılan bu fotoğraf çekimleri ne demek oluyor. Sahipsiz memleket Mardin. Medrese podyuma çevriliyor hocalar ve yetkililer uyuyormu" tepkisini gösterdi.

Cefa Öğet de "Biz dolaşmaya çıkmak istedik yasak dediler...adamına göre muamele diye buna denir işte. Rezilliğin taaa dibine vurduk."paylaşımını yaptı.

Hasan Çelik de "Kaç saat sürmüş acaba çekim. Nasıl ve kimizin vermiş. Başka damekan yokmuş. Bilinçli yapılan işler bunlar. O medresenin kimse sahibi yok mu? Mardin sokakları dolmuş zaten bunun gibilerle bari Medreseler girmesinler bu şekilde"

Müzeyyen Yücesoy ise "Bu ne edepsizlik memleketimizi bu tür şeylerle basitlestirmeyin yazık."

İbrahim Yüksel, "Bu provakasyonu Mardin'de Zinciriye Medresesinde başlattılar, Kadıköy'de sūrdūrūyorlar. Önū alınması gereken sinsi provakasyonlar, içinden geçtiğimiz hassas sūreçle alakalı olsa gerek."

Memur-Sen İl Başkanı Eyüp Değer de twitter hesabından "Yüzlerce yıl ilim tahsil edilen, bölgemizde çok saygın ulema yetiştiren ve içinde hala Camii olan ve ibadet edilen Zinciriye Medresesi'nde bu rezalet tablo kabul edilemez."tepkisini verdi.

AYASOFYA'DA FOTOĞRAF ÇEKİLEN MANKENE CEZA VERİLMİŞTİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Papen'in 2018'de Türkiye'ye gelerek Ayasofya Camisi'nde çıplak fotoğraf çektirmesi üzerine başlattığı soruşturmayı tamamlandı.

Başsavcılıkça hazırlanan iddianamede, şüpheli Papen hakkında "Hayasızca hareketler" ve "Müstehcenlik" suçlarından 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.

Hazırlanan iddianame İstanbul Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilmiş ve Başsavcılıkça yürütülen soruşturma kapsamında, Türkiye'den ayrıldığı için ifadesi alınamayan Papen hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı.

Manken Papen, Kudüs ve Mısır'da verdiği pozlardan dolayı tutuklanmış ve para cezasıyla serbest kalmıştı.

KİLİSE DUVARINDA DANS EDEN 3 ŞAHIS GÖZALTINA ALINDI

Kadıköy Surp Takavor Kilisesi’nin giriş kapısındaki duvarın üzerinde dans eden 3 şüpheli polis merkezindeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Kadıköy Surp Takavor Kilisesi’nin giriş kapısındaki duvarın üzerine çıkan 3 kişinin müzik eşliğinde dans ettiği görüntüler sosyal medyada tepki çekmişti. Konuya ilişkin Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturma kapsamında 3 kişi gözaltına alındı. Kadıköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından şüpheliler adliyeye sevk edildi.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz