matesis
dedas

Miroğlu: Bakanlar kurulu'ndan müjdeli haberi bekleyeceğiz!

Ankara'da AK Parti Genel Merkezi'nde Cumhurbaşkanlığı Erdoğan'ın başkanlık ettiği AK Parti (MKYK) Merkez Karar Yürütme Kurulu Toplantısı'nda Mardin Artuklu, Kızıltepe ve Derik ilçelerinde son iki aydır yaşanan tarımsal sulamadan kaynaklı elektrik sorununu bir kez daha gündeme getiren AK Parti 25 ve 26. Dönem Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu, toplantıda söz alarak daha önceki MKYK toplantısında gündeme getirdiği sulama kaynaklı elektrik sorununun çözüme kavuşmadığını, sorunun çözümü için Mardinli çiftçilerin Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gelecek müjdeli haberi beklediğini ifade etti.
  • 13.07.2020 22:20
Miroğlu: Bakanlar kurulu'ndan müjdeli haberi bekleyeceğiz!

Mardin'de son iki aydır şehrin değişmez gündemi olan tarımsal sulamadan kaynaklı yaşanan elektrik sorununun çözümü için Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Tarım Orman Bakanı ve Enerji Bakanı ile ayrı ayrı görüşmelerde bulunan AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, bugün Ankara'da gerçekleştirilen AK Parti MKYK Toplantısında; sorunun çözümü için konuyu gündeme bir kez daha getirerek, sorunun çözümünün habercisi olan kararın yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığı'nda gerçekleştirilecek olan Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda gündem konusu olarak görüşülmesini sağlamış oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tarım - Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'e çözüm için ilgili talimatı verdiğini hatırlatan AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, Geçen süre zarfında her iki bakanla yaptığı görüşmelerde çözüme dayalı belli bir noktaya gelindiğini, ilgili görüşmelerin neticesinde hazırlanan çözüm odaklı bilgiler ve bölge çiftçisi ile bölgedeki gıda üretiminin durumunu anlatan kendi el yazısıyla yazdığı mektubu bugün gerçekleştirilen toplantıda Sayın Cumhurbaşkanına ilettiğini kaydederek, konunun yarın gerçekleştirilecek olan Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda gündeme gelmesini sağladıklarının müjdesini verdi.

Mardin çiftçisine İkinci ürün ekimi için Ankara'da yaptığı girişimleri özetleyen girişimleri sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan Miroğlu, konuya ilişkin paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"İkinci ürün ekimi sürecinde çeşitli sebepler ve zorluklar nedeniyle Kızıltepe Ovasına, Derik ve Artuklu’nun bazı mahallerine düzenli elektrik verilmediğinden, çiftçilerimiz ekim zamanının epey daralmış olmasına rağmen, ürününü ekememiş, konutlardaki elektrik ve su kesintisi büyük mağduriyetlere yol açmış ve yurttaşlarımız, sorunun çözümü için iki aydır umutlu ama biraz da tedirgin bir beklenti içine girmişlerdir.

8 Haziran’da Cumhurbaşkanımızla MKYK toplantımızda konuyu görüşmüş ve bu çerçevede vekillerimizin il başkanımızın ve ziraat odası başkanlarımızın da katıldığı bir toplantıyı Tarım Bakanlığında yapmış, bu toplantıda kısa, orta ve uzun vadede hayata geçmesi mümkün olan çözüm önerilerinde bir mutabakat sağlamıştık.

Sonrasında da hem Tarım Bakanımız hem Enerji Bakanımızla bir araya geldik.

Kanaatimce çözüm için büyük oranda bir ortaklaşma sağladık.

Bu çözüm önerilerimizi bugün Cumhurbaşkanımıza yazılmış bir rica mektubu ve bir dosyayla beraber takdim edip, destek talep ettik.

Konu yarın bakanlar kurulunda görüşülecek.

İnşallah Cumhurbaşkanımızın tensip ve talimatları doğrultusunda, artık yakıcı hale gelmiş, ve pandemi sürecinde de doğrudan halk sağlığını tehdit eden bu soruna bir çözüm yolu bulunur.

Aklıselimin egemen olacağına inanıyor, gelişmeleri çiftçilerimizle paylaşmaya devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum."

AK Parti 25 ve 26. Dönem Mardin Milletvekili MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, sorunun çözümü için Bölge'de sorundan muzdarip olan çiftçilerin durumunu ve gıda üretiminde büyük bir sıkıntıya neden olan sorunun çözümü için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilettiği mektubunda ise şu ifadelere yer verdi:

Sayın Cumhurbaşkanım,

8 Haziran 2020 günü gerçekleşen MKYK toplantısında, Mardin- Kızıltepe Ovası sulama konusunu size arz etmiştim.

İlk olarak Tarım Bakanlığı ile Enerji Bakanlığı bürokrasisi; sonrasında da Tarım Bakanımız ve Enerji Bakanımızla birer görüşme gerçekleştirdik.

Çözüm için talepler noktasında bir ortaklaşma sağladık ki buna ilişkin olarak Tarım Bakanlığımız tarafından hazırlanan dosyayı size takdim ediyorum.

Sayın Cumhurbaşkanım,

Enerji problemlerinden ve bu alandaki yatırım eksikliğinden kaynaklı, sulama ve konut elektrik hatlarının ortak olması sonucu, 800 bin nüfuslu Mardin’in yaklaşık yarısına iki ayı aşkın bir zamandır düzenli olarak su ve elektrik verilemiyor.

Elektrik şirketi çalışmalarını durdurmuş vaziyette. Mahallere ancak jandarma eşliğinde gidilebiliyor.

Açlık grevi yapmak isteyen, yol kesmek isteyen ama bir şekilde bu taşkın hareketlerden vazgeçmeleri için ikna ettiğimiz muhtarlarımız, varandaşlarımız var.

Kızıltepe Ovası, malumunuz ülkemizin beşinci büyük ovası.

Üretim kapasitesi açısından, GAP sulama projeleri bittiğinde bir buçuk Çukurova demek.

Bugün, yaklaşık bir milyon 200 dekar toprağın, elektrik verilir, sorun çözülür umuduyla ancak % 30’una ikinci ürün olarak mısır ekilebilmiş durumda. Kalan %70’lik kısmını ekmek için üretici elektrik sorununun çözümünü bekliyor.

Ve İkinci ürün ekimi için kalan süre bu hafta bitiyor.

Ovaya elektrik verilemezse, ekilen ürün tarlada yanacak ve binlerce dönüm arazi ekilemeyecek.

GAP bizim en büyük milli projelerimizdendir. Ama bugün yapımı devam eden veya yapım aşamasında olan projelere ayrılan ödenek çok az. Bu yetersiz ödeneklerle GAP’ın 10-15 yılda bile tamamlanması mümkün olmayacaktır.

Tarım Bakanlığımızda hazırlanan rapor durumu bütün ayrıntılarıyla açıklamaktadır.

Pandemi sonrası dünyada, ‘dünya gıda krizi’ çok sık konuşulur oldu.

Sizin liderliğinizde, ülkemizin böyle bir krizi yaşamayacağına dair inancımız tamdır.

Tensip buyurmanız ve gerekli ödeneklerin ayrılması halinde Milli Projemiz olan GAP’ın 2023’de ve Cumhuriyetimizin yüzüncü kuruluş yıldönümünde bitirilmesi yoluyla soruna kesin çözüm sağlamak mümkün olacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanım,

Vatandaşın tarım dışında ciddi bir geçim kaynağı yok.

Mardin Sanayi Bölgesindeki mal üretimi ve ihracatımız da büyük oranda tarıma bağlıdır.

Sorun üzülerek söylemek isterim ki, bir güvenlik ve asayiş sorununa dönüşmek üzere.

Bırakalım tarımı bir yana, Pandemi sürecinde, su ve elektrik hizmeti alamayan halkın sağlığı ciddi tehdit altında.

Köylere hijyenik koşullara haiz olmayan tankerlerle ve çok yetersiz miktarlarda su verilebiliyor.

İlgili Bakanlarımızla yaptığımız görüşmelerde, sorunu çözmek için bir girişim başlatma imkanı elde edemedik.

Görebildiğimiz kadarıyla sizin tensip ve talimatlarınızı beklemektedirler.

Vatandaşın umudu ve beklentisi kalmadı.

Umudu sizsiniz.

İlgili Bakanlarımıza tensip ve talimatlarınızı rica ediyor, hayatını tarımla sağlayan vatandaşlarımız ve kendi adıma içten saygılar sunuyoruz. 13/7/2020

Orhan Miroğlu

MKYK üyesi, Tanıtım-Medya Başkan Yrd.

25. Ve 26. Dönem Mardin Milletvekili.

Yorumlar

Image
vatandaş
14.07.2020 / 01:29

ben sadece yardımı allahtan isterim.

Yorum Yaz