tatlidede

Muharrem İnce Kürtçe Eğitim İçin Ne Dedi?

Muharrem İnce Kürtçe eğitim, ana dilde eğitim için ne dedi? Muharrem İnce Kürtçe eğitim için pedagoji tabirini kullanmasının nedeni nedir? İşte Muharrem İnce'nin Kürtçe eğitim ile ilgili söyledikleri...
  • 05.06.2021 22:57
Muharrem İnce Kürtçe Eğitim İçin Ne Dedi?

Muharrem İnce, ana dilde eğitimin pedagojik olarak tartışılması gerektiğini ve Kürtçe ana dilde eğitimin pedagojiye uygun olmadığını söyledi.



Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin geçtiğimiz günlerde Habertürk canlı yayınında yaptığı açıklamalari,  yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.

PEDAGOJİ NEDİR?

İnceleme alanı çocuklar olan; çocukların duygusal, zihinsel ve sosyal gelişimleri için araştırma yapan bilim dalına pedagoji denir. Pedagoji alanında uzmanlaşmış kişilere ise pedagog denir.

Bir ülkenin geleceği adına en önemli noktalardan birini teşkil eden çocuklar, bir ülkenin gelecekte kalkınabilmesi ve gelişebilmesi adına oldukça önemlidir. Ülke ve toplum geleceği adına bu denli bir öneme sahip olan çocukların, toplum içerisinde ruhsal, fiziksel ve de duygusal durumları incelenmektedir. Pedagoji bilimi de bu durumdan doğmuş olan bir bilim dalıdır. Pedagoji bilimi, çocukların duygusal, zihinsel ve de sosyal gelişimlerini inceleyerek ruh sağlığı hakkında bilgiler edinmeye çalışan bir bilimdir.

MUHARREM İNCE KÜRTÇE EĞİTİM İÇİN NE DEDİ?

Nagehan Alçı'nın HDP tabanının önemli bir kısmının ana dilde eğitim talep ettiğini hatırlatması üzerine Muharrem İnce, "Ana dilde eğitim talebi siyasetçilerin konuşacağı bir iş değil. Herkes haddini bilsin. Ana dilde eğitim konusu önce eğitimcilerin konuşacağı bir iş. Onlara oy kazandırmak için Kürt çocuklarına ziyan ettirmeyeceğiz. Pedagojik tartışacağız.

Bu ana dilde eğitim, gazetecilerin siyasetçilerin konuşacağı bir konu değil. Kürt çocuğu benim de çocuğum. Onlar bu memleketin evladı. Önce pedagojik tartışacağız. Pedagojiye uygunsa, bilin ki üniter devlete de uygundur. Ama pedagojiye uygun değildir.

Neden değildir? Şöyle; fiziği, matematiği Kürtçe anlatalım demek, 'Ey Kürt kızı, delikanlısı, sen doktor ol ama İzmir'de görev yapama, Hakkari'de kal' demektir. Bunu o çocuklara yapamayız." ifadelerini kullandı.

Bu sözler üzerinden başlayan tartışmalar, sosyal medyada lince dönüştü.

MUHARREM İNCE TEPKİLERE CEVAP VERDİ

Tepkiler üzerine Muharrem İnce bir açıklama daha yaptı.

İnce, "Anadilde eğitim tartışması siyasetçilerin değil, eğitimcilerin işidir.” Dediğim bundan ibarettir. Çekin ellerinizi çocukların üzerinden." dedi.

EĞİTİM PEDAGOJİSİ NEDİR?

Eğitim Pedagojisi: Eğitim kavramı, doğumdan itibaren başlayan bir kavramdır. Bu kavram ilk olarak aile tarafından yürütülürken, daha sonra okullar ve çeşitli eğitim kurumları tarafından devam ettirilir. Eğitim pedagojisi ise, çocukların çeşitli dönemlerde aldığı eğitimlerde uygulanması gereken politikaların ve eğitim yöntemlerinin belirlenmesini sağlar.

Yorum Yaz