tatlidede

Nazım Hikmet nasıl ve nerede öldü? Ölüm nedeni nedir? Neden vatandaşlıktan çıkarıldı?

Vefatının 58. yılında anılan Hazım Hikmet Ran nasıl öldü? Ölüm sebebi neydi? Nazım Hikmet neden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı?
  • 04.06.2021 15:11
Nazım Hikmet nasıl ve nerede öldü? Ölüm nedeni nedir? Neden vatandaşlıktan çıkarıldı?

Nazım Hikmet 58 yıl önce bugün vefat etti. Ardında ise unutulmayan pek çok şiir bıraktı. Yaşadığı yıllarda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından dahi çıkarılan Nazım Hikmet'in yazdığı şiirler bugün Cumhurbaşkanı tarafından meydanlarda dile getiriliyor. Nazım Hikmet'in yaşadığı yıllarda büyük sıkıntılar çekmesi, çoğunlukla onun komünist siyasi görüşlerinden kaynaklanmıştır. Türkiye'de siyasetçiler komünist fikre uzun bir süre soğuk yaklaştı ve devletin bekası için bir tehdit unsuru olarak gördü.

Türkiye'nin komünist fikirleri bir tehdit olarak algılaması neredeyse Cumhuriyet'in kurulduğu günden bu yana var olan bir gerçekliktir. Atatürk her ne kadar komünist fikirlere baskıcı bir yaklaşım sergilemese de onların örgütlenmelerine ve fikirlerini açık bir şekilde ifade etmelerine olanak sağlıyordu.

Türkiye'nin İkinci Dünya Savaşı'nda sonra tercihini batılı olmaktan yana kullanması Türkiye'de komünist fikirlere karşı gelişen reaksiyonları giderek radikalleştirmiştir. Bu nedenle komünizm fikrini savunan yazarlar baskı görmüş, cezaevine atılmış ve yargılanmıştır.

Nazım Hikmet kimdir?

Nâzım Hikmet Ran ya da Türkiye'den ayrıldıktan sonraki soyadı ile Nâzım Hikmet Borzecki (15 Ocak 1902; Selanik, Osmanlı İmparatorluğu - 3 Haziran 1963; Moskova, SSCB), Türk şair ve yazardır. Komünist siyasi düşünceleri yüzünden defalarca tutuklanmış ve yetişkin yaşamının büyük bölümünü hapiste ya da sürgünde geçirmiştir.

Şiirleri pek çok dile çevrilen Nazım Hikmet yazdığı eserlerle birçok ödülün sahibi olmuştur. Yasaklı olduğu yıllarda Orhan Selim, Ahmet Oğuz, Mümtaz Osman ve Ercüment Er adlarını da kullanmıştır. İt Ürür Kervan Yürür kitabı Orhan Selim imzasıyla çıkmıştır. Türkiye'de serbest nazımın ilk uygulayıcısı ve çağdaş Türk şiirinin en önemli isimlerindendir. Uluslararası bir üne ulaşmıştır ve dünyada 20. yüzyılın en gözde şairleri arasında gösterilmektedir.

Şiirleri yasaklanan ve yaşamı boyunca yazdıkları yüzünden 11 ayrı davadan yargılanan Nazım Hikmet, İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa cezaevlerinde 12 yılı aşkın süre yattı. 1951 yılında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarıldı; ölümünden 46 yıl sonra, 5 Ocak 2009 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile bu işlem iptal edildi. Mezarı Moskova'da bulunmaktadır.

Nazım Hikmet nasıl ve nerede öldü?

Nazım Hikmet 3 Haziran 1963 tarihinde Moskova'da hayatını kaybetti. Nazım Hikmet bundan tam 100 yıl önce, henüz 19 yaşında olduğu sırada Batum üzerinden Moskova'ya gitmişti. Komünist fikirleri benimsemesi de bu öğrencilik yıllarına tekabül etmektedir. 25 Temmuz 1951'de Bakanlar Kurulu kararıyla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkarılan Nazım Hikmet büyük dedesi Mustafa Celâleddin Paşa'nın memleketi olan Polonya'nın vatandaşlığına geçerek Borzecki soyadını almıştır.

Editör: Muhammed Gülhan

Yorum Yaz