matesis
dedas

Neler Oluyor?

3 dakikada 5 vahşet haberi okuyoruz. Neden oldu? Nasıl oldu? Bu cesaret nereden geliyor? Biz nerede hata yapıyoruz? Demeden, konuyu yine alelacele idam gelsin meselesine bağladı büyüklerimiz. .. Asalım bitsin der gibi. Biter mi? Şu adalet sisteminde idam… Temeli atmadan betonu dökmek gibi. Sonrası meçhul
Neler Oluyor?

Türkiye Cumhuriyeti'nde ölüm cezası, 1984'ten bu yana uygulanmamaktadır ve 2004'te kaldırılmıştır. Ölüm cezası önce 2001'de savaş tehdidi ve terör suçları hâlleri dışındaki suçlar için kaldırılmış, 3 Ağustos 2002'de "savaş ve çok yakın savaş tehdidi hâllerinde işlenmiş suçlar hariç" şartı ile kaldırılmıştır.

Türkiye'de idam edilenler listesi, ülkede mahkemelerce ölüm cezası almış ve cezası TBMM ya da diğer yetkili organlarca onaylanarak infaz edilmiş insanların listesidir. Türkiye'de ölüm cezası en son 1984'te uygulanmış, 2004'te hukuk sisteminden tamamen çıkarılmıştır.

Türkiye'de o kadar alışmışız ki bir cinayet haberi görmeye okumaya ve duymaya. Peki neden bunların kendi uyguladığı çözümler yanınlarında kalıyor. Neden ifadelerinde ; "Bir anlık sinir. Kendimi kaybettim . Hiçbir şey hatırlamıyorum. Cinnet hali . Beni delirti. " gibi ifadelerden kılpayı kaçmayı başarıyorlar . Bunlara direk kısasa kısas uygulansın demiyorum. Suçuna karşı hakketiği cezayı almasını  bu yetmezmiş gibi başkalrına cesaret vermesin istiyorum ! Bunun çözümü temelli olmayan bir idam meselesiyle çözmek değil tabi. Türkiye Cumhuryeti Anayasasının çerçevesi doğrultusunda hareket etmeli. Yoksa alışılmış bir sistemden aşina olmadığımız bir sisteme geçis absürt durur.

Temenimiz yapılan suçların artmaması, yayılmaması için alternatif çözümler uygulanmalı .Mesela bireysel silahlanma kalkmalı. Kolluk dışında hiç kimsede silah bulunmazsa kimse silah ruhsatı almak zorunda kalmaz. İzinsiz bulundurmak 20 sene hapis ve 10 milyon para cezası olsun bakalım kim ruhsatsız silah taşır o zaman!!

Amerikan polisinin yaptıklarına bakıyoruz yıllardır. Polisler aynı şekilde  eğitimini aldıkları gibi uyguluyor ve  yapıyorlar hiç geri adım atmadı ülke. Cezalar caydırıcı olmalı. Suç işlemeyi düşünen sonucuna katlanıcak uzun yıllar hapis! İdam değil caydırıcı ağır ceza olmalı! 

İdam gelse ne olur bilmiyorum ama tek isteğimiz suç işleyenin alması gereken cezayı alması! Masumların kanı dökülmemesi.

Mardin Life \ Gülten Akgül

Editör: Gülten Akgül

Yorum Yaz