tatlidede

Nusaybin'de STK'lar Polisin Tavrını Kınadı

Mardin'in Nusaybin ilçesinde bir araya gelen 15 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri ortak basın açıklaması yaptı.
  • 24.03.2011 23:39
Nusaybin'de STK'lar Polisin Tavrını Kınadı
Mardin'in Nusaybin ilçesinde bir araya gelen 15 Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri ortak basın açıklaması yaptı. STK temsilcileri, ilçede meydana gelen gösterilere müdahale eden ve Atatürk Lisesinde 3 öğrencinin darp edilmesi olayıyla ilgili Polisin tavrını kınadı.


Mitanni Kültür Merkezi'nde kurulan Demokratik Çözüm Çadırı önünde STK'lar adına açıklama yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-sen) Baş Temsilcisi Abdullah Gökçe, açıklama yapma sebeplerinin bir haftadan beri kurulan demokratik çözüm çadırlarına olan halkın yoğun ilgisi, demokratik talepleri ve iktidarın bu demokratik talepleri karşısında tahammülsüzlüğü ile kontrol dışı şiddete başvurması olduğunu bildirdi.

STK'ların bir görevi de halkın demokratik yaşam düzeyinin yükselmesine katkıda bulunmak olduğunu kaydeden Gökçe açıklamasını şöyle sürdürdü;

"Bu doğrultuda kurulan demokratik çözüm çadırlarının taleplerini yerinde bulmakla beraber, ülkemizin demokratik yapısına katkıda bulunacağını düşünüyoruz. Kamu oyununda yakından takip ettiği bu yılki Nevruz kutlamaları halkın geniş katılımı, coşkusu ve talepleri bölge halkının demokratik çözümden yana tavrını ortaya koymuştur. Nitekim Nevruz kutlamalarından sonra halkın demokratik çözüm çadırlarına yürüyüşü bu talepleri daha da anlamlı kılmıştır. Ama maalesef AK Parti hükümetinin Kürt sorununa karşı çözümsüz politikaları sonucu demokratik çözüm taleplerine  hala cevap vermemesi  bir yana halkın taleplerine karşılık  polis şiddetine başvurması kabul edilebilir bir durum değildir.
    
Demokratik taleplere ve Nusaybin'e karşı yapılan bu tahammülsüzlük sınırlarını aşan davranışlara anlam vermekte zorluk çekiyoruz. Nusaybin'de pervasızca atılan gaz bombalarından etkilenmeyen insan kalmamıştır. Bunun yanında Atatürk Lisesi bahçesine girip üniformalı 3 öğrenciyi yaralayan polisin bu tavrı biz sivil toplum örgütlerini kaygılandırmaktadır. Buradan emniyet müdürlüğüne sesleniyoruz. Derhal bu tür davranışlardan vazgeçsinler.
    
Tekrardan demokratik çözüm çadırlarına olan müdahaleyi, orantısız polis şiddetini ve Nusaybin halkının temiz havasını gaz bombalarıyla kirleten anlayışı kınadığımızı belirtiyoruz. Biz Nusaybin'deki sivil toplum örgütleri olarak diyoruz ki hükümetin halkın demokratik çözüm taleplerine  kulak vermesi ve bu konuda adım atmasını talep ediyoruz."
    
Açıklamanın sonunda Demokratik çözüm çadırlarının talebi olan; anadilde eğitim hakkı, seçim barajının düşürülmesi ile seçilmiş olan belediye başkanlarının ve siyasetçilerin serbest bırakılması gibi demokratik taleplerini desteklediklerini ve kamuoyuna  deklare ettiklerini ifade etti.

Açıklamaya destek veren kuruluşlar; EĞİTİM SEN, ESNAF SANATKARLAR ODASI, SES, ESNAF KEFALET KREDİ KOOPARATİFİ, TÜMBEL SEN, KENT KONSEYİ SEKRETERYASI, SEYİT DER, ŞOFÖRLER CEMİYETİ, GENEL İŞ, KUYUMCULAR DER, PETROL İŞ, NUKAY DER, MUHTARLAR DER, KURDİ DER, BES

ARİF ALTUNKAYNAK

Yorum Yaz