matesis
dedas

Patara neresidir, hangi ilde? Patara haritada nerede yer alıyor? Patara meselesi nedir? Patara’dan ne alındı?

Son günlerde fotoğrafları sosyal medyada gündem olan Okluk Devlet Konuk Evi ile ilgili yeni iddialar gündeme atıldı. Sosyal medyada yapılan paylaşımlara göre yapımı 2019 yılında tamamlanan Cumhurbaşkanlığı Okluk Devlet Konuk evinin plaj kumlarının Patara ve Salda plajlarından kamyonlarla çalındığı iddia edildi. Peki, Patara nerede, neresidir? Patara haritada nerede yer alıyor? Patara nerede bulunuyor, hangi ilde? Patara meselesi nedir? Patara’dan ne alındı? Sorularının yanıtları aranmaya başladı…
  • 06.07.2021 12:57
Patara neresidir, hangi ilde? Patara haritada nerede yer alıyor? Patara meselesi nedir? Patara’dan ne alındı?

Marmaris’te inşa edilen ve kamuoyu tarafından 'Yazlık Saray' olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Devlet Konuk Evi 2019 yılında tamamlandı. ‘Yazlık saray’ olarak bilinen Muğla’nın Marmaris ilçesindeki Okluk Devlet Konuk Evi’nin üzerindeki sır perdesi aralandı.

O tarihten bu yana gizemini koruyan yerleşkenin mimarı Şefik Birkiye projenin görsellerini kendi internet sitesinden paylaşması üzerine sosyal medyada yeni gündemler oluşmaya başladı. Sosyal medyada #Salda ve #Patara olarak paylaşımlar yapılmaya başladı.

İşte herkesin merak ettiği Yazlık Saray

Yazlık Saray ne zaman ve nasıl yapıldı?

Cumhurbaşkanlığı bütçesinden 2018-2021 yılları arasında 640 milyon lira harcanarak inşa edilen projenin mimarı Şefik Birkiye görselleri web sitesinden paylaştı.

Muğla’nın Marmaris ilçesi Okluk Koyu’ndaki 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın yaz tatillerini geçirdiği mütevazı konut yıkılarak yerine inşa edilen Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi 92 dönümlük arazi üzerine kuruldu.

Farklı büyüklükte 5 yapının yer aldığı Yazlık Saray’ın hemen yakınında ise üç bloktan personel lojmanları inşa edilirken 10 bin 966 metrekarelik dolgu alanı ise özel kum ve çakılla doldurulup plaj haline getirildi.

Plaj içerisinde güneşlenme ve dinlenme amaçlı bungalovlar yer alıyor. Bungalovların ucunda ise denize girmek için iskeleler bulunuyor.

Rönesans tarafından yapımı üstlenen projenin inşaatı büyük bir gizlilik içerisinde tamamlanmıştı.

Yazlık Saray’da bugüne kadar bazı devlet başkanlarının misafir olarak kaldığı biliniyor.  Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile Azerbaycan Cuhurbaşkanı İlhan Aliyev’i Marmaris’te ağırlamıştı.

BÖYLEYDİ BÖYLE OLDU

İçerisinde üç adet helikopter pistinin de yer aldığı Okluk Devlet Konuk Evi’nin bulunduğu bölgenin eski hali ise şöyleydi:

Okluk Koyu’ndaki Cumhurbaşkanlığı yerleşkesinin son hali ise böyle:

Patara isminin anlamı nedir?

Patara, Likçe: Pttara; Yunanca: Πάταρα olarak yazılmakta. Antalya'nın Kaş ilçesinin Kalkan beldesi yakınlarındaki bir Likya kentidir ve Likya Birliği'nin başkentliğini yapmıştır. Likya Birliği'nin üç oy hakkına sahip altı kentinden biri ve belki de en önemlisidir. Likya birliği toplantıları kentte bulunan birliğin meclis binasında yapılmaktaydı. Likya birliği toplantıları kentte bulunan birliğin meclis binasında yapılmaktaydı.

Patara’nın Tarihi

Hititçe'de Patar, Likya dilinde Pttara olarak anılan kentin MÖ 8. yüzyıl'dan bu yana var olduğu yapılan kazılar sonucu ele geçen somut verilerle anlaşılmıştır. İskender'in kuşattığı kentler arasında yer aldığı bilinir. Patara, Roma döneminde de çok önemli bir kent olmuş ve Likya-Pamphilya eyaletlerinin başkentliğini yapmıştır. Patara limanı, hububat deposu ve sevki açısından önem taşımıştır, Doğu Akdeniz'de bulunan 3 önemli hububat deposundan biri (Granarium) Patara'da bulunmaktadır. Bizans döneminde de gelişmesini sürdüren kent, hristiyanlarca önemli sayılmıştır. Noel Baba olarak bilinen Saint Nicholas'ın da Patara'lı olduğu söylenir.

400 metre genişliğinde ve 1600 metre derinliğindeki Patara limanının kumla dolmaya başlaması ve teknelerin yanaşmakta güçlük çekmeleri, Patara’nın giderek önemini yitirmesine neden olur. Rüzgarın savurduğu kumlar zamanla limanı doldurur ve kenti büyük ölçüde örter. Bugün kentte görülebilecek kalıntıların bir bölümü, kumlar altından iyi korunmuş vaziyette ortaya çıkarılmıştır.

Ayrıca Patara antik kent yapısı olan meclis binasına 750 metre yakınında bulunan Anadolu'nun ilk telsiz istasyon kalıntıları bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu dönemi içinde iletişim ağı olarak 7 yıl hizmet veren Patara telsiz telgraf istasyonu 1911 yılında Osmanlı ve İtalya savaşı sırasında İtalyan donanması tarafından bonbalanması sırasında büyük zarar gördüğü istasyon harabe kalıntılarından anlaşılmaktadır.

Xanthos Vadisinde denize açılan yer olmasıyla birlikte Patara Antik Kenti İ.Ö 13.YY’a ait hitit metinleri üzerinden Patara olarak adlandırılmıştır. Kent civarlarında seramik parçalarının bulunmasından dolayı tunç çağı özellikleri olduğu görülür.

Coğrafya

Patara uzantısı Antalya’nın Kaş İlçesi’nin Kalkan beldesi yakınlarında bulunuyor olsa da, antik kent Antalya İline komşu olan Muğla’nın sınırları içine de girmektedir. Gelemiş köyünden 2 km sonra yol kenarında Patara'daki kalıntıların en görkemlilerinden Roma Zafer Takı görülür (Metius Modestus). Zafer takı, MS 1. yüzyıl sonlarında yaptırılmıştır. Tepeye doğru görülebilecek kalıntılar arasında Bizans bazilikası ve kutsal alanlar bulunmaktadır. Tiyatro tepenin yamacındadır. Tiyatronun yaslandığı tepede büyük bir sarnıç ile bir anıt mezar bulunmaktadır. Eski liman şimdi sulak alan durumundadır.

Restorasyon

Ayakta kalan en eski demokratik meclis binası bu şehirdedir. 2010'da TBMM tarafından restore edilmiştir.

2020 yılı Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Patara Yılı olarak ilan edilmiş olup, kent kapısının restorasyonu tamamlanmıştır. Şu anda günümüz itibarıyla insanlık tarihinin ayakta kalan tek Antik Çağ deniz feneri olan Patara Feneri ve ana cadde sütunların restorasyon çalışmalarına başlanmıştır.

Yorum Yaz