tatlidede

Psikoteknik Belgesi Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır 2021? Psikoteknik Belgesi Fiyat 2021

Bugün ve yarın psikoteknik belgesi almak için son günler. 1 Temmuz 2021 itibariyle psikoteknik belgesi olmayan sürücüler 1181 Tl ceza ödeyecekler. Peki psikoteknik nedir? Psikoteknik belgesi nedir? Psikoteknik belgesi nasıl ve nereden alınır? Psikoteknik belgesi 2021 yılı fiyatları ne kadar? E devlet psikoteknik belgesi sorgulama ve alma linki beraberinde Psikoteknik belgesi ile ilgili tüm merak edilenler...
  • 29.06.2021 15:39
Psikoteknik Belgesi Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır 2021? Psikoteknik Belgesi Fiyat 2021

Ticari araç sürücülerinin psikoteknik belgesi bulundurma zorunluluğu 1 Temmuz 2021 'de başlıyor. Raporu olmayan sürücüler araç kullanamayacak, 1180 lira cezai işlem uygulanacak. Peki, psikoteknik belgesi nasıl alınır? Psikoteknik testi nedir?

"Psikoteknik Muayene ve Değerlendirme Raporu", toplu taşıma ve ticari yük taşımacılığı yapan sürücüler için artık bir zorunluluk...

Raporu olmayan sürücü araç kullanamayacak.



İçişleri Bakanlığı genelgesi gereği, psikoteknik raporu bulunmayan sürücüler 1 Ocak'tan itibaren araç kullanamayacak. Ayrıca 1180 lira cezai işlem uygulanacak.

PSİKOTEKNİK NEDİR? NE DEMEK?

Psikoteknik özel cihazlar kullanarak kişinin zihinsel ve fiziksel yetenek düzeylerinin ölçülmesi demektir. Psikoteknik değerlendirme, sürücülerin sahip oldukları güvenli araç kullanmalarını sağlayan zihinsel ve fiziksel yetenek düzeylerinin; bu yetenek alanlarında tanımlanan bilgisayar destekli testler aracılığı ile ölçülmesidir.

PSİKOTEKNİK BELGESİ NEDİR?

Psikoteknik belgesi, İl Sağlık Müdürlüklerince yetki verilen merkezlerde ehliyet almak ve alanların bu belgeyi yenilenmesini isteyen kişilere yapılan testler sonucu verilen belgedir. Belgenin verilebilmesi için sürücü adayının bu testlerden istenilen düzeyde basarılı olarak geçmesi gerekir. Fiziksel olarak ve ruhsal yönden testlere tabi tutulan kişiler bu testlerden basarılı geçmelidir. Bu belgenin yasalarca belirten mevzuata da uygun olarak düzenlenmiş hali Resmi Gazetede yayınlanmıştır. Buna göre bu belgeyi almaya bedenen ve ruhen hak kazanmış kişiler şoförlük mesleğini icra edebilirler. Ancak belgenin her beş yılda bir kurumlar tarafından yenilenmesi gerekir.

PSİKOTEKNİK TESTİ NE KADAR SÜRÜYOR?

Sürücülere uygulanacak psikoteknik değerlendirmenin asgari süresi 1 saat.

PSİKOTEKNİK BELGESİ NEREDEN VE NASIL ALINIR?

Psikoteknik test belgesi almak isteyenlerin, İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yetkilendirilen merkezlerde 1 saat süren ve bir dizi testten oluşan psikoteknik testine girmeleri gerekiyor. Sürücüler test sonrası alınan psikoteknik raporu ile birlikte bir psikiyatri uzmanına muayene oluyorlar. Sonrasında alınan raporlar İl yada İlçe Sağlık Müdürlüklerince onaylanıyor.

PSİKOTEKNİK BELGESİ NASIL VE NEREDEN ALINIR?

Psikoteknik belgesi almak isteyen sürücüler, Psikoteknik merkezlerine giderek 12 farklı test uygulandıktan sonra değerlendirme sonucu olumlu olması halinde psikiyatri doktorunun onayı ile birlikte Psikoteknik belgesine sahip olabilecekler.

Psikoteknik belgesi, E-Nabız ve E-Devlet üzerinden görüntülenebilecek.

e-İmzalı Psikoteknik Değerlendirme Raporları Sorgulama için tıklayınız

Psikoteknik Belgeleri için kart verilmesi kaldırılmıştır. Devlet sistemine kayıt düşülme uygulaması getirilmiştir. Bunun için Psikoteknik Sorgulama sayfasından Detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Psiko-teknik Değerlendirmede İncelenecek Sürücü Özellikleri

Psikoteknik değerlendirmede sürücü özelliklerinden aşağıda belirtilen yetenekler bu amaçla geliştirilmiş bilgisayar destekli testler aracılığı ile ölçülür;

1) Zihinsel Yetenek ve Beceriler

-Dikkat

-Anlama ve Değerlendirme (Muhakeme) Yeteneği 

-Hız ve Mesafe Algılama

-Geniş Görüş Alanı İçinde Uyaran Fark Etme

-Şekil Algılamada Görsel Süreklilik


2) Psikomotor Yetenek ve Beceriler

-Tepki Hızı

-Koordinasyon Düzeyi

PSİKOTEKNİK BELGESİ 2021 FİYATLARI

Özel ve resmi kuruluşlarda sürücüler için uygulanmakta olan psikoteknik değerlendirme asgari ücreti, değerlendirmenin uygulandığı ilin il sağlık müdürlüğü tarafından, o ildeki uygulayıcıların ve ilgili meslek kuruluşunun görüşü alınarak, il umumi hıfzıssıhha kurulu kararı ile belirlenebilir.

E DEVLET'TEN TÜM TESTLERİ ALDIKTAN SONRA PSİKOTEKNİK BELGESİNİ SORGULAMA

e-İmzalı Psikoteknik Değerlendirme Raporları Sorgulama için tıklayınız

Psikoteknik Belgeleri için kart verilmesi kaldırılmıştır. Devlet sistemine kayıt düşülme uygulaması getirilmiştir. Bunun için Psikoteknik Sorgulama sayfasından Detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Yorum Yaz