matesis
dedas

Sağlıklı bir yaşamda PROTEİN'in rolü

Sağlıklı bir yaşamda PROTEİN'in rolü

İnsanların sağlıklı bir beslenme için alması gereken 6 besin grubu vardır. Bunlar: yağlar, vitaminler, karbonhidrat, mineraller, su ve protein grubudur.

Protein grubunu ele alacağımız bu yazımıza, öncelikle herkesin duyduğu fakat tam olarak ne anlama geldiğini bilmediği proteini açıklayarak başlayalım.

Amino asitlerin zincir halinde birbirlerine bağlanması sonucu oluşan büyük organik bileşiklerdir. Bu tanımı pek çok kişi anlamıyor olabilir. Okuyucularımı ilgilendiren ise proteinin tanımından ziyade insanlara faydalarının neler olduğudur.

Protein içeren besinler sağlığımız için neden önemlidir?

Protein; kasların oluşumunu sağlayan temel yapı taşıdır. Hücrelerin yenilenmesinde ve onarılmasında da oldukça etkilidir. Vücudun ihtiyacı olan enerjinin neredeyse %15’ini karşılar. Bilindiği gibi canlılar hücre veya hücreler topluluğundan oluşmaktadır. Bu yüzden öteki besin maddelerinin yanı sarı proteinsel kaynaklı besinlerin de düzenli tüketilmesi gerekir. İnsan aç kaldığı zaman en son tükettiği besin grubu proteinlerdir.

Proteinlerin faydalarını kısaca özetlersek; Kasların büyümesi, gelişmesi ve yıpranan kaslarını yenilenmesine, Hücre büyüme ve bölünmesine, Bağışıklık sistemini kuvvetlenmesine, Yaraların iyileşmesine, Vücut dokularının oluşumu ve tamir edilmesine sebep olur.

Ayrıca, şunu da iyi bilmeliyiz ki, proteinler insan vücudu tarafından üretilmediği için dışarıdan alınması yani yiyeceklerden temin edilmesi gerekir. Günlük alınması gereken protein miktarı DSÖ verilerine göre yaklaşık olarak kilo başına 0,8–1 gramdır. 70 kg bir kişi için günlük protein ihtiyacı ortalama 56–70 gram olabilir. Aşırı protein alımı kalbin yorulmasına, kalsiyum boşalması etkisiyle kemiklerin zayıflamasına, karaciğerin gereğinden fazla çalışmasına ve gut hastalığına yol açabilir.

Herhangi bir sağlık problemi olmayıp diğer besinlerin yanı sıra düzenli bir şekilde proteinli gıdaları yiyen insanlarda kansızlığı önlemeye ve vücut direncinin yüksek tutmaya sebep olur.

Karaciğerde ayrıştırılan besinlerden proteinler insan vücudunda gerekli yerlere gönderilir. Saçın, tırnakların beslenmesi ve sağlıklı uzaması, insanoğlu fark etmeden dökülen derisinin yerine yenisinin gelmesi için proteinler karaciğerden bu yerlere kan yoluyla ulaştırılır.

Proteinler en çok; yumurta, et, tavuk, balık ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda ve mercimek, fasulye ve nohut gibi baklagillerde mevcuttur. İnsan sağlığı açısından oldukça yararlı olan ceviz, antep fıstığı, badem, fındık ve kestane başta olmak üzere pek çok meyvede de değişik oranlarda protein bulunduğunu ve sağlıklı beslenmede bunların da mutlak surette tüketilmesi gerekir.

Bu nedenle sağlıklı ve uzun bir yaşama sebep olan besinlerden biri olan proteinli besinleri soframızda devamlı bulunduralım. 

Sağlıklı bir yaşam için proteinli besinleri düzenli tüketmek her insanın hakkıdır...

Editör: Şilan Ecevit

Yorum Yaz