tatlidede

Süryanilerin Mor Gabriel'in 1500 yıllık Şahro Gününe 5 bin kişi katıldı

Mardin'in Midyat ilçesinde, Süryaniler, İkinci Kudüsleri Mor Gabriel Manastırında 1500 Yıldır Kutladıkları Kutsal Bayramları Şahro İçin Buluştu.
  • 02.09.2023 10:48
Süryanilerin Mor Gabriel'in 1500 yıllık Şahro Gününe 5 bin kişi katıldı

Dünya'nın farklı ülkelerinde yaşayan yaklaşık 5 bin Süryani, Mardin'in Midyat İlçesi'nde bulunan ve İkinci Kudüsleri olarak gördükleri 1700 yıllık tarihi Mor Gabriel Manastırı'nda kutsal bayram Şahro için bir araya geldiler.

Süryanilerin en önemli merkezlerinden biri olan ve Süryanilerin "İkinci Kudüs"ü sayılan Turabdin bölgesinde bulunan Mor Gabriel Manastırı'nda, dünyanın çeşitli kentlerinden yaklaşık 5 bin Süryani Şahro Bayramı için toplandı.

Mor Gabriel Manastırı, dünyanın ayakta duran en eski Süryani Ortodoks manastırı. Büyük bir alana kurulu olan manastır Süryanilerin anayurdu olarak bilinen Turabdin platosunda, Midyat'ta bulunuyor.

7 BİN YILLIK İNANÇ

Yaklaşık 7 bin yıldır bu topraklar üzerinde varlığını sürdüren Süryaniler için güneşin doğduğu topraklarda bulunan Mor Gabriel manastırı çok önem taşıyor. İkinci Kudüs olarak da adlandırılan Mor Gabriel Manastırı, Süryani'lerin en önemli merkezlerinden biri. Hıristiyanlığı ilk kabul eden kavim olan Süryaniler, yaklaşık 7 bin yıldır bu topraklar üzerinde varlığını sürdürüyorlar.

1200 AZİZİN MEZARINA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Manastırın 5. ve 6.yy'dan kalma tarihi geçmişi olan kısmı turistik ziyarete açık. Theodora Kubbesi ve Meryem Ana Kilisesi'nin yanında Azizler Evi diye adlandırılan ve farklı dönemlerde vefat etmiş 1200 azizin mezarına ev sahipliği yapan mezar da Mor Gabriel Manastırında bulunuyor. Süryaniler hem bu azizler hemde Manastıra adı verilen Mor Gabriel'i, vefatının 1355'inci yıldönümünde görkemli bir Şahro Bayramı ayin töreniyle andı.

5 BİN SÜRYANİ MOR GABRİEL’DE

Etkinliğe, Almanya, Fransa, Belçika, İsveç, İsviçre, Hollanda, Avusturya ve Amerika gibi  dünyanın dört bir yanından Midyat’a gelen 5 bin Süryani katıldı. Yaşadığı dönemde metropolitlik mertebesine yükselen Süryani Aziz Mor Gabriel için kendi ismini taşıyan ve dünyanın en eski manastırlarından biri olarak kabul edilen Deyrulumur Manastırı’nda ayin düzenlendi.

Süryani Ortodoks cemaatine din adamı yetiştiren, Süryanice’nin yaşatılmasına da öncülük eden Deyrulumur Manastırı’nda, Midyat Turabdin Metropoliti Timetheos Samuel Aktaş'ın önderliğinde, papaz ve rahiplerin katılımıyla yaklaşık 3 saat süren bir ayin düzenlendi.

Kutsal gün ayini için özel kıyafetlerini giyen Süryani din adamları, Şemmas rütbesindeki çocuklar ve vatandaşlarda ayinde ilahiler ve İncil'den bölümler okuyup, dua ve ibadet ettiler. Ayin için yurt için ve yurt dışından gelenler ise, ritüellerine göre ayinin çeşitli bölümlerine eşlik edip dua ettiler. Ayinin ardından tüm misafirlere kavurma, pilav ve fasulyeden oluşan yemek ikramında bulunuldu.

"SÜRYANİLER İÇİN İKİNCİ KUDÜS"

Ayine katılan Süryani Papaz İshak Ergün, "Mor Gabriel Manastırı Süryaniler için ikinci Kudüs olarak biliniyor. Buraya, bu manastıra 7 defa imanlı biri gelip ziyaret ettiği zaman Kudüs’e gitmiş gibi sayılıyor. Onun için insanlar buraya imanla, hararetle ziyaretlerini gerçekleştiriyorlar. Bugün burada Amerika’dan,  Avustralya'dan, Avrupa’dan, Türkiye’nin değişik İstanbul, Mardin ve Turabdin'den gördüğünüz gibi binlerce insan burada toplandı. Bu büyük Aziz Mor Gabriel'in gününü ve onun bereketini almak için burada toplanmışlar." dedi.

"1500 YILDAN BERİ DEVAM EDİYOR"

Düzenlenen kutsal gün için açıklama yapan Mor Gabriel Vakfı Başkanı Kuryakos Ergün, "Şuanda manastırımızın 1700. yılındayız. Manastırımızın bu geleneği 1500 yıldan beri devam ediyor. her zaman, bugün de dünyanın değişik yerlerinden genellikle memleketten, ülkemizde Türkiye’den binlerce insan akın akın geliyorlar. burada bugün de dualarını yapıyorlar, hastaları olan hastaları için, dilekleri olan dilekleri için. Yapılan ayinden sonra herkes sevgi içerisinde, refah içerisinde yemeklerini yiyip dağılıyorlar. Bize bu imkanı tanıyan devlet yetkililerimize, başta Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımızı sunuyoruz. bu geleneğimizin devam etmesi için temennimiz odur." dedi.

"BİZİM İÇİN ÇOK KUTSAL BİR GÜN"

Almanya'dan Şahro'ya katılan Ferman Yaramış, "Bugün bizim için çok kutsal bir gün. Mor Gabriel'in açılışı bugün, yılda bir kere oluyor. Bizim tüm Süryani, Keldani toplumu buraya toplanıyor. Dualarıyla güzel bir gün oluyor bizim için, kutsal bir gün. Mor Gabriel için geldik. Burada gördüğünüz tüm toplum hepsi Almanya’dan, Belçika'dan, İngiltere'den, İsveç'ten kardeşlerimiz gelmiş. Yani güzel, bir araya gelip böyle birbirimizi de görüyoruz." dedi.

"40 YIL SONRA İLK DEFA GELİYORUM"

Almanya'dan Şahro'ya katılan Nisan Arı Gök de, "Bu tören için bugün ilk defa geldim akşam. 40 yıl sonra ilk defa geliyorum, ama çok beğendim, çok seviyorum. bütün insanlarımızı görüyorum, çok mutluyum." dedi.

"50 SENE SONRA İSVİÇRE'DEN GELDİM"

İsviçre'den Şahro'ya katılan Yusuf Teber ise, "Bizim için kutsal bir gündür. Mor Gabriel‘in günüdür bugün. Bütün ondan dilenlere, inanıyoruz ki onlara Allah’tan şifa verilecek ve hepimiz inancımız yerinde ve şükrediyoruz bugün için. Ben küçüklüğünden beri geliyordum buraya, şimdi de büyüdük 50 sene sonra İsviçre’de kaldığımız takdirde yine burayı özleyip bu mukaddes günü kutlamaya geliyoruz." dedi.

 

Editör: Gülten Akgül

Yorum Yaz