tatlidede

Süveyş Kanalı gemi trafiğine tekrar açıldı mı? Bir haftadır gündemde! Kazanın maliyeti ne kadar?

Süveyş Kanalı'nı kapatan Evergreen gemisi yedinci günde kurtarıldı, kanalda trafik yeniden başladı. Bir haftadır gündemde olan kaza nihayet çözüldü! Peki kazanın maliyeti ne kadar?
  • 29.03.2021 17:22
Süveyş Kanalı gemi trafiğine tekrar açıldı mı? Bir haftadır gündemde! Kazanın maliyeti ne kadar?

Mısır'daki Süveyş Kanalı’nda Salı günü karaya oturan ve kanalı geçişe tıkayan konteyner gemisi Evergreen gemisi tamamen hareket ettirildi. Mısır Cumhurbaşkanı es-Sisi ise, konuya ilişkin açıklamasında, “Bu krizin çözümüne katkı sağlayan bütün Mısırlılara teşekkür ederim.” dedi.

Süveyş Kanalı'nda karaya oturan ve Salı gününden kanalda geçişi engellen 200 bin tonluk konteyner gemisi Evergreen'in kurtarılması için bir haftadır süren çabalar başarıyla sonuçlandı. Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Korgeneral Usame Rabie, çalışmalar sonucu geminin başarılı bir şekilde ve tamamen yüzdürüldüğünü ifade ederek geminin yüzde 80 normal yönüne döndüğünü açıkladı. Evergreen'ın hareket ettirilmesi ile kanalda bekleyen 367 gemi için iyi bir haber gelirken, kanaldaki nakliye işlemlerinin ne zaman başlayacağı henüz açıklanmadı.

SİSİ TEŞEKKÜR ETTİ

Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fattah es-Sisi ise sosyal medya hesabında konteyner gemisinin yeniden hareket etmesini kutladı. Sisi, “Bu krizin sona ermesinde teknik ve pratik destek sağlayan bütün Mısırlılara teşekkür ederim. Bugün, Mısırlıların her zaman sorumluluk sahibi olduklarını kanıtladı. Mısırlıların büyükbabaları tarafından inşa edildi. Mısırlıların kendi geleceklerine kendi karar verecek” ifadelerini kullandı.

Es-Sisi, “Mısırlılar, bu süreçte teknik zorluluklara rağmen Süveyş Kanalı’ndaki geminin krizine son vermeyi başardı” dedi.

Öte yandan, hafta sonu yoğunlaşan kurtarma çalışmaları kapsamında 60 fit derinlikte toplam 27 bin ton kum kazılmıştı. Gemiyi yerinden hareket ettirmek için 14 römorkör kullanılmıştı.

KAZANIN MALİYETİ

Bu arada geminin kanalı tıkamasından dolayı dünya deniz ticaretinin %10'unun geçtiği Süveyş Kanalı'nın günlük zararının 10 milyon dolar olduğu değerlendiriliyor.

Editör: Mustafa Kardaş

Yorum Yaz