matesis
dedas

Tapu İptal ve Tescil Davası

Tapu İptal ve Tescil Davası

Tapu iptal ve tescil davası, hukuka ve usule aykırı bir şekilde düzenlendiği iddia edilen tapu kaydının mahkeme aracılığıyla düzeltilmesi için açılan bir dava türüdür. Söz konusu davada hukuki açıdan geçerli olmayan, gerçek olmayan veya usulsüz sebeplerle yapılan tapu kayıtlarının kaldırılması ve gerçek hak sahibi veya sahiplerinin üzerine tapu kaydının yapılması talep edilir.

Mülkiyet haklarının korunması için tapu iptal tescil davası hukukta önemli bir yer tutmaktadır. Mülkiyet hakları, Anayasa tarafından korunan yegâne temel haklardan biridir ve halihazırda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi Protokolünde yer alan kararlarla düzenlenmektedir.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 1 nolu Ek Protokol, sözleşmeye tara tüm ülkelerin kendi vatandaşlarının mülkiyet haklarını korumakla sorumlu olduğunu belirtmiştir. Mülkiyet hakkının ihlal edildiği durumlarda iç hukuk yollarına başvurulur. İç hukuk yollarının tüketilmesi sonucunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de müracaat edilebilir.

Tapu İptal Davasının Açılma Sebepleri

Tapu iptal ve tescil davasının açılmasının çeşitli sebepleri bulunmaktadır.

Uygulamada sıklıkla karşılaşılan sebepler ise şunlardır;

  • Sahte belgeye dayalı tapu tescili,
  • Vekalet görevinin kötüye kullanılması,
  • Hukuki ehliyetsizlik,
  • Muris muvazaası,
  • Aile konutunda ortaya çıkan uyuşmazlıklar,
  • Zilyetlik ve Olağanüstü Kazandırıcı Zamanaşımı Sebebi İle,vb.

gibi farklı türde tapu iptali ve tescil davaları da bulunmaktadır.

Tapu İptal Davasının Tarafları Kimlerdir

Tapı kayıtları aleni olup herkes tarafından incelenebilen bir belgedir.

Bir tapu kaydında usule ve hukuka aykırı bir durumun oluşması durumunda ve işbu yolsuz tescil sebebiyle hak kaybına uğrayan tüm ilgililer tarafından söz konusu taşınmazın malikine karşı taşınmazın tapusunu iptal ettirmek için dava açabilir.

Tapu İptali Davası Nerede ve Nasıl Açılır

Tapu iptal ve tescil davalarına bakmakla görevli mahkeme aksine bir düzenleme bulunmadıkça hukuk muhakemeleri kanunu 2. Madde gereği Asliye Hukuk mahkemesidir. Bu tür davalarda yetki bakımından kanunda kesin yetki düzenlenmiştir. Hukuk muhakemeleri kanunu 12. Madde uyarınca yetkili mahkeme davaya konu taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir.

Örnek vermek gerekirse Mardin ili, Artuklu ilçesinde bulunan bir taşınmaz için açılacak tapu iptali ve tescil davasında yetkili ve görevli mahkeme Mardin Asliye Hukuk Mahkemesi olacaktır.

Tapu iptal ve tescil davası, taşınmaz mülkiyetini değiştiren ve taraflar açısından büyük ekonomik riskler taşıyan bir gayrimenkul davası çeşidi olduğu için mutlaka bir gayrimenkul avukatı aracılığıyla takip edilmelidir.

Detaylı bilgi ve destek için [email protected] mail adresi üzerinde iletişime geçebilirsiniz..

Yorum Yaz