matesis
dedas

TOKİ Sosyal Konut Projesi ile ilgili kritik detay! İşte il il ev sayıları, fiyatlar ve taksit tutarları...

TOKİ Sosyal Konut Projesi ile ilgili son dakika gelişmeleri yaşanmaya devam ediyor. Ev sahibi olmak isteyen milyonlarca vatandaşa, TOKİ’den müjdeli haber geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu ‘İlk Evim İlk İş Yerim’ isimli dev sosyal konut projesine başvurular rekor seviyelere ulaştı. Konutlardan 50 bininin İstanbul'da, 18 bininin Ankara'da, 12 bin 500'ünün İzmir'de inşa edileceği açıklandı. Buna göre; 2+1 konutların aylık taksiti 2 bin 280 lira, 850 bin fiyata sahip 3+1 konutlar ise 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle alınabilecek. Peki hangi ilde ne kadar konut inşa edilecek? TOKİ sosyal konut taksit tutarları ve fiyatları ne kadar olacak? İşte il il sosyal konut sayıları ve tüm detaylar....
  • 17.09.2022 17:46
TOKİ Sosyal Konut Projesi ile ilgili kritik detay! İşte il il ev sayıları, fiyatlar ve taksit tutarları...

Sosyal konut projesi ile ilgili gelişmeler tüm vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. 81 ilde Ucuz fiyata ev sahibi olmak isteyen milyonlarca kişi, e-Devlet üzerinden başvuru yapmaya başladı. Gençlere özel bir kontenjan ayrıldı, örnek daireler de ortaya çıktı. En geç 2 sene içinde tamamlanması planlanan projede başvurular 31 Ekim'e kadar devam edecek.

Peki, TOKİ peşinatı ne kadar, ev taksitleri ne zaman başlayacak ve ne kadar ödenecek? Hangi ilde ne kadar ev inşa edilecek? hangi il ve ilçede kaç konut yapılacak?

İşte, sosyal konut projesi ile ilgili son dakika gelişmeleri...

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi sayesinde düşük ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olma hayali gerçek oluyor. Delice Belediye Başkanı Turgut Özdem, sosyal konutlara yoğun talebin olduğunu belirterek, "Vatandaş çok mutlu ve hevesli. Yoğun bir talep ve yoğun bir ilgi var. Gençler yetişiyor, düğün yapacaklar ve bunlara bir yaşam alanı lazım" dedi.

EV SAHİBİ OLMA HAYALİ GERÇEK OLUYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu sosyal konut projesine başvurular hızla devam ediyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi sayesinde, düşük ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olma hayali gerçek oluyor.

TOKİ aracılığıyla inşa edilecek 2+1 konutların aylık taksiti 2 bin 280 lira, 850 bin fiyata sahip 3+1 konutlar ise 3 bin 187 liradan başlayan taksitlerle alınabilecek. Ödeme, toplam hane gelirinin yüzde 30'unu aşmayacak, 240 aya kadar vade imkanı getirilecek. Yeni sosyal konutlarda gençler, emekliler, şehit yakınları ve gaziler ile engellilere kontenjan ayrılacak. Genç kategorisine 1991 Eylül ayından sonra doğanlar müracaat edebilecek.

Kırıkkale’de en az 1 yıl ikamet eden veya il nüfusuna kayıtlı olan vatandaşlar da bu projeden faydalanabilecek. TOKİ’den yapılan açıklamaya göre merkez ilçeye 200, Bahşılı’ya 53, Delice’ye 126, Çerikli’ye 201, Karakeçili’ye 123, Keskin’e 79 ve Sulakyurt’a 74 konut yapılacak.

Delice Belediye Başkanı Turgut Özdem, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, TOKİ aracılığıyla ilçesine yapılacak "sosyal konut" projesine vatandaşların yoğun talep gösterdiğini söyledi.

"CUMHURBAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Cumhuriyet tarihinin en büyük projesi olduğunu ifade eden Özdem, "Sayın Cumhurbaşkanımıza bu projeden dolayı hem Deliceli olarak hem partisinin mensubu olarak hem de bir vatandaş olarak teşekkür ediyorum. Cumhuriyet tarihinin görülmemiş en büyük sosyal konut projesi.

Bildiğim kadarıyla da müracaatlar 2 milyonu aşmış durumda. Delice’de de 126 tane sosyal konut yapılacak. 3’üncü etap olarak yapıyoruz biz bunu. Daha önce 100 tane yaptık sattık. 400 yaptık sattık" diye konuştu.

"YOĞUN BİR TALEP VE YOĞUN BİR İLGİ VAR"

Daha önceden yapılan 1’inci ve 2’nci toplu konut sayesinde ilçenin güzelleştiğini ve evli gençlerin de yaşam merkezi olduğunu belirten Özdem, şunları kaydetti:

"Şimdi de 126 tane de sosyal konut projesi Delice ilçesine de çıktı. Onlarda şuan da satılmış durumda talepte çok yoğun. Bu manada da sayın Cumhurbaşkanımız garibin yanında olduğunu bir kez daha milletine göstermiş durumda. Hem TOKİ’nin hem de Delice’nin vizyonu açısından TOKİ konutlarını biz bilerek Samsun yolunu Karadeniz yolunun sağı ve solu olmak üzere konuşlandırdık. Hem ilçemize güzel bir görüntü oldu.

Hem de TOKİ’nin yaptığı evleri yoldan geçen vatandaşlar görüyor ve ilçeye bir güzellik kattı. TOKİ evleri çok kaliteli yapıyor. Piyasadaki en kaliteli işi yapıyor. Ben bu vesileyle de TOKİ’ye ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Vatandaş çok mutlu ve hevesli. ’Ben de alabilir miyim?’ diye düşünüyor bakıyor. Yoğun bir talep ve yoğun bir ilgi var. Çünkü; gençler yetişiyor, düğün yapacaklar ve bunlara bir yaşam alanı lazım."

İlçe konumunun Samsun yolu üzerinde olması sebebiyle çevre ilçelerden de yapılacak sosyal konutlara yoğun bir talebin olduğunu aktaran Özdem, vatandaşların uygun taksitlerle ev sahibi olmayı heyecanla beklediğini sözlerine ekledi.

BÜYÜKŞEHİRLERDE EV FİYATLARI NE KADAR OLACAK?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal konut projesiyle ilgili şunları söyledi: İstanbul, Bursa, Antalya ve İzmir'de 3+1'ler en düşük 950 bin lira olacak aylık taksiti 3 bin 562 lira olacak. İstanbul, Bursa, İzmir ve Antalya'da 2+1'ler en düşük 679 bin lira olacak. Bu iller dışında diğer yerlerde fiyatlar açıklandığı gibi olacak. Bu fiyatlara vatandaşımız konut alabiliyor.

Özel sektör tabi ki bu fiyata veremez. Biz bu projeyi sunarak hem ekonomiye destek olacağız, hem de konutlardaki fiyatları aşağı çekeceğiz. Biz TOKİ ile yüzde 8 ila yüzde 10 yapardık. 2009'da bunu artırdık, fiyatlarda hareketlenme gördüğümüz için. Yılda sosyal konut bazında 125 bin konut yapıyorsunuz. Ve bu oranı yüzde 20'ye çıkartıyoruz.

Konut ve kira fiyatları aşağı gelecek. Tabii ki inşaat malzemelerindeki artış ve pandemiden dolayı tedarik söz konusu. Biz sabit tutsak bile bu vatandaşımız için önemli bir kazanımdır. Yüzde 20 arzı sunarak vatandaşlarımızın alma şansını biraz da artıracağız.

İLLERE GÖRE KONUT SAYILARI

Ülke genelinde ilk etapta planlanan 250 bin konutun 50 bini İstanbul'da yapılacak. Bu ili 18 bin konutla Ankara, 12 bin 400 ile İzmir izleyecek.

"İlk Evim İlk İş Yerim" sosyal konut projesinde başvuru sayısı 1,7 milyona yaklaştı. TOKİ'nin resmi internet sitesinde yayınlanan sosyal konut projelerinin nerede yapılacağına yönelik listeye güncelleme geldi.

İlk etapta 250 bin konut olarak planlanan projede yüzde 40 indirimli satışa sunulacak evlerin fiyatları metrekareye ve bulunduğu ile göre değişecek.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nca (TOKİ) inşa edilecek Sosyal Konut Projesine başvurular 14 Eylül'de gece saatlerinde e-Devlet üzerinden başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın detaylarını açıkladığı ve adı "İlk Evim, İlk İş Yerim" olarak belirlenen kampanyaya başvurular, Halk Bankası, Ziraat Bankası ve e-Devlet aracılığıyla yapılıyor. Evlerin fiyatları bulunduğu ile ve metrekareye göre değişecek.

İlk etapta 250 bin konut olarak planlanan projede yüzde 40 indirimli satışa sunulacak evlerin fiyatları metrekareye ve bulunduğu ile göre değişecek.

İŞTE TOKİ ÖRNEK DAİRELERİ

Öte yandan sosyal konutta örnek ev gösterildi. TOKİ Başkan Yardımcısı Levent Sungur, CNN TÜRK Muhabiri Burçak Bozkuş ile birlikte örnek TOKİ evini gezdi. Sungur, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi kapsamında yapılacak evlere dair merak edilenleri cevapladı.

İstanbul'da 3 noktada çalışmalar sürdüğünü söyleyen TOKİ Başkan Yardımcısı, yüzde 10'luk peşinat ödenip sözleşme imzalanacağını belirtti.

ÖRNEK DAİRELER GEZİLEBİLECEK

"Gençlere özel bir kontenjan ayırdık" diyen Sungur "Vatandaş örnek daireleri gezebilir" dedi. En geç 2 sene içinde tamamlanması planlanan projede başvurular 31 Ekim'e kadar devam edecek.

UZUN VE GENİŞ KORİDOR

Vatandaşların ihtiyaçlarını gözeterek inşa edilen dairelerde her şey düşünülmüş durumda. Vatandaşların güvenlik şekilde yaşamayı için dizayn edilen konutlarda çelik kapı kullanılıyor. Kapıdan girişte uzun ve geniş bir koridor uzanıyor.

GENİŞ SALON KULLANIŞLI MUTFAK

Sabah Gazetesi'nin haberine göre Türk aile yapısını baz alan TOKİ, inşa ettiği konutların ortak kullanım alanları olan salonları oldukça geniş inşa ediyor. Büyük pencerelerle salonların havadan ve ferah olması sağlanıyor. Salon ile mutfaktan girilebilen balkon vatandaşlara eşsiz bir yaşam alanı sunuyor.

Ev hanımlarının rahatça kullanabileceği mutfak tasarlayan TOKİ, dörtlü bölümden ve üçlü raflardan oluşan mutfak dolapları, beyaz eşyaların rahatlıkla yerleştirileceği bölmeler tasarlamış durumda. Oda ve yatak odalarının da havadar ve ferah olması konusunda hassas davranan TOKİ, odalarda geniş pencere kullandı. Doğalgaz petekleri, ısıyı tüm alana dağıtacak şekilde kuruldu. Vatandaşların rahat etmesi için tüm detayları düşünen TOKİ, yatak odalarında ebeveynler için ayrı bir banyo ve tuvalet koydu. Depreme dayanıklı, otopark sorunu olmayan destinasyon alanlarıyla birlikte 2+1 ve 3+1 konutlar inşa eden TOKİ, projelerini anahtar teslim şekilde yapıyor. Hak sahibi anahtarını teslim aldıktan sonra kısa süre içinde dairesine taşınabiliyor.

ÖRNEK ÖDEME PLANI

ÖRNEK ÖDEME PLANI

İşte il il güncel liste...

GAZETE VATAN

Yorum Yaz