matesis
dedas

Tuzla’dan Gazze yolculuğuna çıkmaya hazırlanan Özgürlük Filosu’na bir engel daha

İHH’nın başını çektiği, 12 farklı ülkeden STK ve yardım kuruluşlarının olduğu Özgürlük Filosu’nun yola çıkması bir kez daha ertelendi.
  • 28.04.2024 14:00
Tuzla’dan Gazze yolculuğuna çıkmaya hazırlanan Özgürlük Filosu’na bir engel daha

 

Mardin’den de üç gönüllü aktivistin yer aldığı filonun 4 gemisinden ikisinin bayrak ülkesi olan Gine-Bissau, gemilerden bayraklarını çekme kararı alması üzerine ertelenmek zorunda kaldı.

Filonun ertelenmesi üzerine SultanAhmet Camisi avlusunda yapılan açıklamaya Mardin’den yola çıkan aktivistler Memursen İl başkanı Abdulselam Demir, İHH görevlisi Hamdullah Aşar ve Gazeteci NEZİR Güneş de katıldı.

Burada bir açıklama yapan Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Mardin İl Başkanı Abdulselam Demir, Özgürlük Filosunun gönüllü katılımcıları olarak 2 gündür gemilerinin yola çıkması için İstanbul'da beklediklerini söyledi.

Hiçbir sebep, hiçbir uluslararası problem olmamasına rağmen sadece zorbalıkla silahlı ve ekonomik güçlerini kullanarak zalim Amerika ve İsrail devletlerinin gemilerin çıkmasına mani olduklarını belirten Demir, İstanbul'da dünyanın 40 ülkesindeki aktivistlerle beraber beklediklerini ifade etti.

Demir, "Bu gemimizin çıkmasını engellemeye çalışıyorlar. Bugün olmasa bile ne zaman olursa olsun bu gemi çıkacak ve mazlum gazzenin, mazlum gazze halkının imdadına yetişilecek. Gıdalar götürülecek ve onların avrupalı aktivistlerle beraber onların sesine ses olmaya, feryatlarını bütün dünyaya iletmeye devam edeceğiz." dedi

Ayrıca Özgürlük Filosu’ndan “İsrail baskısıyla, Gine-Bissau filo bayraklarını geri çekme kararı aldı” başlıklı şu açıklama yapıldı:

“Perşembe öğleden sonra, Özgürlük Filosu Koalisyonu, Gine-Bissau Uluslararası Gemi Sicili tarafından gemimiz Akdeniz’in denetlenmesi talebiyle iletişime geçildi. Gemimiz zaten gereken tüm denetimleri geçmiş olduğu için bu son derece olağandışı bir talepti; yine de kabul ettik. Denetçi perşembe günü geldi. Cuma öğleden sonra, denetleme tamamlanmadan önce, Guinea-Bissau Uluslararası Gemi Sicili (GBISR), açıkça siyasi bir hamle yaparak Özgürlük Filosu Koalisyonu’na Guinea-Bissau bayrağını iki filo gemisinden çektiğini bildirdi. Bunlardan biri, Filistinli Gazze halkı için hayati önem taşıyan 5000 tondan fazla yardım malzemesiyle yüklenmiş olan kargo gemimizdi.

Bu iptal hakkında bizi bilgilendiren GBISR, planlanan Gazze misyonumuza özel olarak atıfta bulundu. Ayrıca, gemilerin varış limanı, potansiyel ek liman ziyaretleri, insani yardımın tahliye limanı ve tahmini varış tarihleri ve saatleri konularında bir dizi olağanüstü bilgi talep etti. Ayrıca, insani yardım taşımacılığını onaylayan resmi bir mektubu ve yükün tam bir manifestosunu talep etti.

Yine de, bu bayraklandırma otoritesi için son derece olağandışı bir harekettir. Normalde, ulusal bayraklandırma otoriteleri, bayrağını taşıyan gemilerde sadece güvenlik ve ilgili standartlarla ilgilenirken, varış yeri, rota, kargo manifestoları veya belirli bir seyahatin doğasıyla ilgilenmezler. Arabanızı kaydettirdiğinizde yetkililerin nereye gittiğinizi ayrıntılı olarak talep etmemeleri gibi. Ne yazık ki, Guinea-Bissau, İsrail’in Gazze’deki Filistinlileri kasıtlı olarak açlıkla, yasadışı ablukayla ve soykırımla suçladığı İsrail’in suçlarına yardımcı olmak için kendisini suçlu kılmıştır. İsrail, Uluslararası İnsancıl Hukuk, BM Güvenlik Konseyi kararları ve Uluslararası Adalet Divanı’nın iki kararına açıkça aykırı olarak, Filistinlilere hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları yardımı vermeyi reddetmek için ne kadar ileri gideceğini dünyaya göstermektedir. İsrail, yalnızca gücün hak olduğu bir uluslararası düzende bunu başarabilir. ABD, uluslararası hukuku gasp edip İsrail’i her adımda korumak için kendi yasalarını ihlal ediyor.”

Image description

Image description

Image description

Image description

Image description

Image description

Editör: Beşir Şavur

Yorumlar

Image
Ziyaretçi
28.04.2024 / 18:23

İnanılır gibi değil

Yorum Yaz