tatlidede

Veteriner Hekimleri Odasından Kurban Uyarısı

Mardin Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası yaklaşan kurban bayramı öncesi yaptığı yazılı açıklama ile vatandaşları uyardı
  • 29.07.2020 10:59
Veteriner Hekimleri Odasından Kurban Uyarısı

Mardin Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Muharrem Çakar yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Kurban bayramına az bir zaman kaldı. Covid19 un gölgesinde Vatandaşlarımız kurbanlık alırken, kurban kesimi sırasında ve kurban sonrasında et tüketimi konusunda uyarmak istiyoruz.

Halkımız kurbanlıklarını belediyelerin belirlediği kurbanlık satış yerlerinden almalı, yine belediyelerin belirlediği kesim yerlerinde kesmelidir. Buralarda hem hekimlerimiz görev alıyor hem de valiliğimiz Covid e karşı önlemler almış bulunmaktadır.

Kurbanlık Alınırken Dikkat Edilecekler

Vatandaşlarımızın Kurbanlık hayvan seçerken Din’en ve sağlık açısından uygun olmasına dikkat etmesi gerekmektedir. Dini olarak; koyun- keçilerin 1 yaşını, sığır-mandanın 2 yaşını doldurmuş olmasını gerekmektedir. Bunun tespiti için en pratik yöntem alt çenede iki (2) orta ön dişin kalıcı olarak oturmuş olmasıdır. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığımızın yeni faaliyete geçirdiği Vetsag mobil programı ile telefonunuzdan hayvanın küpe numarasını girerek ırkını, cinsini, yaşını rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Sağlık açısından ise; Kurbanlık alırken hayvanların kulaklarının küpeli, büyükbaş hayvanların pasaportu ve küpeli ayrıca bütün hayvanların veteriner sağlık raporu ile il içinden gelen hayvanların ise nakil belgesinin olduğuna dikkat edilmelidir. Çünkü Veteriner sağlık raporunun olması o hayvanın veteriner hekim tarafından muayene edildiği ve sağlıklı olduğunun göstergesidir.

Dışarıdan bakılarak ta hayvanın sağlıklı olduğunu az çok anlayabiliriz. Sağlıklı hayvanların Tüyleri düzgün ve parlak olur. Göz, burun ve ağızdan herhangi bir akıntı olmamalıdır. Öksürmüyor olmalıdır. Canlı görünen ve çevreye duyarlı olan hayvanları sağlıklı kabul edebiliriz.

KESİM VE SONRASI

Kesimin belediyelerce belirlenmiş kesim yerlerinde yapılması sağlık açısından çok önemlidir. Çünkü bazı hastalıklar dışarıdan belirti göstermiyor bunun içindir ki, anormal bir durumda iç organların Veteriner Hekimlerimizce muayenesinin yapılması şarttır. Covid ile mücadele ettiğimiz bu süreçte Hijyen koşullarına dikkat etmeden, ehil olmayan kişilerce yapılan kesimler bir takım kazalara neden olabileceği gibi ete mikrop, virüsün bulaşmasına ve havaların sıcaklığı da dikkate alınırsa etin çok çabuk bozulmasına neden olabilir. Kesimden sonra etin buzdolabında saklanması, daha uzun sürede tüketilecekse -17 C de derin dondurucularda saklanması gerekmektedir.

Ayrıca kurbanlık alırken adettendir düşüncesiyle el sıkışmayalım. Bu bayramda ellerde değil gönüllerde buluşalım. Kurbanımızı ilk gün kesmek zorunda değiliz, önlem olarak 2. Ve ya 3. Gün kesmemiz bizi ilk günün yoğunluğundan dolayısıyla virüsten koruyacaktır.

Tüm vatandaşlarımızın ve müslüman aleminin bayramını en içten dileklerimizle kutlarız."

Yorum Yaz