tatlidede

VİDEO- Bilali Şenliği Yeniden Canlanıyor

Mardin Artuklu Belediyesi tarafından bu yıl 5.’si düzenlenecek olan Bilâli Şenliği ile unutulmaya yüz tutmuş bir kültürel miras yeniden canlandırılıyor. Şenlik kapsamında Mardin’de 60 yıl aradan sonra bir köy, yarım asırlık geleneğine tekrar kavuşuyor.
  • 06.05.2022 10:57
VİDEO- Bilali Şenliği Yeniden Canlanıyor

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Mardin Artuklu Belediye Başkanı Abdülkadir Tutaşı,” Artuklu Belediyesi ve GAP İdaresi Başkanlığı'nın desteğiyle bu yıl 5.’si düzenlenecek olan Bilâli Şenliği ile unutulmaya yüz tutmuş bir kültürel mirasın yeniden canlandırılacağını söyledi.

Bilâli (Alımlı) Köyü’nde, 1958 yılına kadar arpaların sararmasıyla birlikte hasat döneminin başladığını müjdeleyen bir halk şenliği olarak kutlandığını belirten Başkan Tutaşı,” Geçmişte köyün karşısındaki tepede yer alan ve halk arasında Ziyareta Ceh Zera (Sarı Arpalar Ziyareti) olarak bilinen bu mekânda, her yıl Mayıs ayının ilk hafta sonunda hasadın bereketlenmesi için kurbanlar kesilir, yemekler pişirilir ve dostlarla, akrabalarla paylaşılırdı. Bereket dualarının yanı sıra hastalara şifa bulmak için de bu tepeye çıkılır ve burada dualar edilirdi. Şenlikte büyük bir pazar yeri kurulur, Mardin’den gelen leblebici ve çerçilerden alışveriş yapılırdı. Alana gelen dengbejler, davul-zurnacılar ve rebabiler müzikleriyle şenliğe renk katarken, birlikte halaylar çekilir, çeşitli oyunlar ve eğlenceler düzenlenirdi. ”dedi

KÜLTÜREL MİRASI YENİDEN CANLANDIRIYORUZ

Başkan Tutaşı, Bilali şenliğinin önemine değinerek açıklamasına şöyle devam etti: “Belediyemiz tarafından her yıl geleneksel olarak düzelecek Bilâli Şenliği ile bölgenin somut olmayan kültürel mirasları arasında olan bir ritüelin köylülerle birlikle tekrar düzenlenerek yaşatılmasını sağlayacağız. Bu kültürün sürdürülebilirliğinin sağlanması ve koruma altına alınan Bilâli Köyü’nün, kültür turizm destinasyonlarından biri olmasını hedefliyoruz. Bu yıl, 8 Mayıs Pazar günü yapılacak olan Bilâli Şenliği’ne bütün vatandaşlarımızı festival şenliğine bekliyoruz."

Editör: Aydın

Yorum Yaz