tatlidede

VİDEO- Mardin Sıcaktan Kavruluyor: Uzmanlar Uyarılarda Bulundu!

Mardin'de hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte vatandaşlar parklardaki banklarda yerini aldı. Mardin Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Cihat Adın, yılın en sıcak dönemlerini yaşadıklarını belirterek, 'Özellikle aşırı sıcaklar altında riskli bireyleri, evlerinde yalnız yaşayanları, kronik rahatsızlığı olanları sık sık kontrol etmeliyiz. Park eden araçların içinde çocukları ve evcil hayvanları bırakmamamız gerekiyor. Arabalar kapandığı andan itibaren çok hızlı bir şekilde sıcaklık artmaktadır. Sıcaklık 60 dereceyi bulabilmektedir” dedi.
  • 16.08.2022 13:06
VİDEO- Mardin Sıcaktan Kavruluyor: Uzmanlar Uyarılarda Bulundu!

Güneydoğu bölgesinin tamamını etkisi altına alan sıcak hava dalgası, Mardin'i de etkiliyor.

Sıcaktan bulanan vatandaşlar, kendilerini parklara attı. Vatandaşlar, parklardaki ağaçların gölgesinde serinledi.

Uzmanlar, vatandaşlara sıcak havalarla ilgili uyarılar yaptı. Mardin Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzman Doktor Cihat Adın, vatandaşlara uyarılarda bulunarak güneş ışınlarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yılın en sıcak döneminde bulunduklarına değinen Uzman Doktor Adın, Artan aşırı sıcaklar beraberinde bir çok sağlık sorunlarını da getirdiğini ifade etti.

Uzman Doktor Adın, konuşmasında şu ifadelere değindi:

"Güneş ışınları normalde bağışıklık sistemini desteklemektedir. D vitamini sentezini güçlendiren bir faktör olmasıyla birlikte yüksek değerlerde güneş ışınına maruz kalmak ve yüksek sıcaklara maruz kalmak vücudun adaptasyon mekanizmalarının bazen dışına taşmakta ve sağlık sorunlarına sebep olmaktadır.

SICAK HAVALARDAN EN ÇOK KİMLER ETKİLENİR

Kimler en çok etkilenir diye düşündüğümüz zaman, en fazla 4 yaş altındaki bebekler, 65 yaş üstü veya yanlız yaşayan bireyler, engelli, hamile veya bakıma ihtiyaç duyan hastalar, kronik hastalar veya aşırı kilolu bireyler, açık alanlarda çalışmak durumunda olanlar, gündüz güneşi altında evsiz bireyler aşırı sıcaklardan etkilenmektedir. Ayrıca sokak hayvanları da etkileniyor.

GÜNEŞ IŞINLARI VE AŞIRI SICAKLARDA NELERE DİKKAT ETMELİYİZ

Bu aşırı sıcaklara maruz kaldığımız zaman ortaya çıkacak bir takım kısa dönem ve uzun dönem etkiler var. Güneşe aşırı maruziyetin uzun dönem etkileri ciltte yaşlanma, gözde katarak ve hatta deri kanseri gibi kısa vadede ağırdan hafife doğru sıcak veya güneş çarpması dediğimiz ağır ancak acil tedavi gerektiren bir durum ortaya çıkabilir. Onunda hafif bir formu olarak sıcak bitkinliği yine vücutta aşırı elektrolit kaybına bağlı olarak sıcak krampları, ciltte güneş yanıkları, bebeklerde terleme mekanizmasına bağlı sıcak döküntüsü, isilik dediğimiz halk arasında durum ortaya çıkabilir. Bu sağlık sorunlarıyla karşılaşmaktan koruna bilmek açısından mümkünse gündüz 10/12 saatleri arasında güneş ışınlarının dik durduğu saatlerde güneş ışınlarına çıkmamamız lazım. Evimizi mutlaka havalandırmamız, temiz hava sürkülasyonunu sağlamamız ve biraz serinletmemiz gerekiyor. Kıyafet seçimimizde bol kıyafetler, açık renk kıyafetler, mümkünse hava alan kıyafetler tercih etmemiz gerekiyor. Dışarda çalışmak zorunda olan 10/16 saatler arası çalışmak zorunda olanlar mümkünse dinlenme aralıklarını arttırmalı.

ÇOCUK VE EVCİL HAYVANLARI ARABADA BIRAKMAMAMIZ GEREKİYOR

En az 18/20 bardak su tüketmeleri gerekiyor. Tabi normal bireylerinde günlük su tüketimini susamamış olsalar bile günlük 2/2,5 litreden aşağı olamamak üzere temin etmeleri gerekiyor. Yoğun fiziksel aktivitelerden iş veya efor kaybından kaçınmamız gerekiyor. Özellikle aşırı sıcaklar altında riskli bireyleri evde yanlız yaşayanlara, kronik rahatsızlığı olanları sık sık kontrol etmeliyiz. Çünkü onların aşırı sıcaklara maruziyette bizi uyandırma ve bilgilendirme durumları olmuyor kimi zaman. Park eden araçların içinde mutlaka çocuk ve evcil hayvan bırakmamamız gerekiyor. Arabalar kapandığı andan itibaren çok hızlı bir şekilde sıcaklık tırmanmakta, 50/60 dereceleri bulabilmekte. Kendimiz için de sık sık duş almayı sağlamalıyız. Aşırı sıcak soğuk içeceklerden kaçınmalıyız soğuk içecekler kramplara sebebiyet verebilir. Yağlı yemekler tüketmekten kaçınmalıyız. Güneşe çıkmak zorundaysak mümkünse koruyucu faktörü olan bir güneş kremi kullanmamız gerekiyor ve bol su tüketmemiz gerekiyor."

Editör: Aydın

Yorum Yaz