tatlidede

VİDEO- Mardin'de bilinçlendirme çalışmaları sonuç verdi: 112'ye yapılan asılsız çağrılarda azalma oldu

Mardin'de hizmet veren 112 Acil Çağrı Merkezi ekiplerince kentte gerçekleştirilen eğitim çalışmaları sonuç verdi. Hem gelen toplam çağrılar da, hem de asılsız çağrı oranında düşüşler yaşanmaya başladı.
  • 13.08.2022 16:02
VİDEO- Mardin'de bilinçlendirme çalışmaları sonuç verdi: 112'ye yapılan asılsız çağrılarda azalma oldu

İçişleri Bakanlığınca 81 ilde yaygınlaştırılan 112 Acil Çağrı Merkezlerinde Yerli ve milli yazılım imkanlarıyla geliştirilen ve sıhhi imdat, polis, jandarma, orman yangını, sahil güvenlik ve  AFAD'ın acil çağrı hatlarının tek bir numara 112’de hizmet veriyor.

7 gün 24 saat esasına göre çalışan Mardin Acil Çağrı Merkezinde, asılsız çağrıların önüne geçebilmek için kent genelinde her alanda bilinçlendirme çalışmaları yapıldı. Eğitim çalışmaları meyvesini vermeye başladı.

2021'in ilk 7 aylık dönemine göre bu yılın aynı dönemde gelen toplam çağrılarda 131 Bin 683 daha az çağrı geldi. Geçen yıl ilk 7 ayda 726 bin 942 çağrı gelirken, bu yıl aynı dönemde ise 595 bin 259 oldu. 

Yine asılsız çağrı oranında ise geçen sene ilk 7 ayda %85 oranında asılsız çağrı gelirken bu yı yine aynu dönem içinde gelen asılsız çağrıların oranı %81'e düştü.

Mardin 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Hülya Karaboğa,  Acil çağrı merkezi olarak Emniyet, Jandarma ,Sağlık, İtfaiye , Orman ve AFAD tüm acil çağrıları 112 numarası altında hizmet verdiklerini anımsattı.

Karaboğa, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

En önemli avantajımız Acil durumda kalan vatandaşımızın öncelikle hangi numarayı aradığı husustaki tereddütü ortadan kaldırdık. Her türlü Acil durumda 112 numarasının aranması yeterli. Çünkü bütün acil durum ekipleri burda görev yapmaktalar diğer bir avantajı da tek bir çağrıyla tüm kurumlar haberdar olduğu için en kısa sürede olay mahaline tüm ekipler ulaşabiliyor.
Tüm Türkiyede 2021 yılı haziran sonu itibariyle faailiyete geçti ilimizdede 2019 yılı ocak ayından itibaren aktif olarak görevimizi yapıyoruz. Şuan Türkiyenin her yerinden 112 Acil Çağrı numarası tek numara olarak hizmet vermekte.

Örnek verecek olursam Temmuz ayı için 990.000 çağrı geldi günlük 3000-3500 çağrı gelmekte. Ortalama 2022 yılından günümüze kadar Temmuz sonuna kadar gelen çağrı sayımız yaklaşık 600 Bin civarında. Yıl bazlı örnek verirsekte 2021 yılı için yaklaşık Bir milyon çağrı karşıladık. 
Bu gelen çağrıların yaklaşoık %23 ü vakaya dönmekte asıllı çağrı olmakta ve vakaların çoğunluğuda sağlık ve emniyet birimlerini ilgilendirmekteler.

Biz şuan çalışmalarımızı bu yönde çok yoğunlaştırdık her platformu değerlendiriyoruz. Okul ziyaretleri çok yaptık. Öğrencilere anlatıyoruz her bir öğrenciden ailesini anlatmasını istiyoruz. Bu şekilde daha büyük bir kesime ulaşmayı hedefliyoruz. Aynı zamanda STK toplantılarına katılıyoruz. kamu ya açık alanlarda stand açıyoruz, broşür dağıtarak bilgilendirme yapıyoruz. Muhtar toplantılarına katılıyroruz. Bu şekilde bilinçlendirme çalışmaşları devam ediyor. ama daha yapacak çok şeyimiz var ulaşmamız gereken çok vatandaş var çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

Asılsız çağrılar şuan uğraştığımız en önemli sorunlardan biri. Biz faailiyete geçtiğimizde %95 olan asılsız çağrı oranımız şuan %75 seviyesinde. Bu bizim için çok sevindirici çünkü çalışmalarımızın sonucunu görüyoruz tabiki. Vatandaşlarımız 112'nin ne iş yaptığını öğrendikçe bu farkındalık oluştukça bu oran dahada düşecektir. O bilinçteyiz, onu düşünüyoruz. Bizde o kapsamda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. sonuç itibariyle şuan %75 oranında asılsız çağrı oranımız mevcut son olarak ben vatandaşlarımızdan 112 acil çağrı merkezini acil durumlar dışında aramamalarını rica ediyorum. Çünkü insan hayatı bizim için önemli amacımız hayat kurtarmak en kısa sürede ekipleri harekete geçirmek ve olay mahaline ulaştırmak. Ama gereksiz çağrılarla hattı meşgul ederek acil durumda olan kişilerin 112 acil çağrı merkezine ulaşmasına engel oluyorlar bu konuda vatandaşımızdan duyarlılık istiyoruz. Bunun dışında biz 7/24 görevimizin başındayız acil ihbarının alınmasından itibaren yaklaşık 110 saniyede tüm ekipler olay mahaline doğru devreye geçiyorlar bu konudada vatandaşlarımıza bilgi vermek istiyorum. Desteklerini bekliyorum."

Editör: Aydın

Yorum Yaz