tatlidede

VİDEO- Mardin'de İlk Defa Ekilen Karabuğdayın Hasadı Yapıldı

Mardin'in Artuklu ilçesinde çölyak hastaları için ilk kez ekilen karabuğdayın hasadı yapıldı.
  • 29.06.2022 12:39
VİDEO- Mardin'de İlk Defa Ekilen Karabuğdayın Hasadı Yapıldı

10 dönümlük alana deneme amaçlı karabuğday ekimi yapıldı. Kentte çölyak hastalarının protein değeri yüksek ürünlere ulaşmasını kolaylaştıracağı karabuğday üretiminde, 650 kilogram verim alındı.

Mardin ovasına ilk defa ekilen Karabuğday´dan olumlu sonuçlar alındı. Normalde yaklaşık 90 günde yetişen karabuğday, Mardin ovasında 65 gün sonra hasadına başlandı.

Daha kısa sürede ürünün hasat edilmesi, ikinci ve hatta üçüncü ürün ekimi yapılmasına da imkan sağlıyor.

Kentte açılacak üretim tesisinde de karabuğdaydan yapılacak ürünlerle çölyak hastalarının talebini ücretsiz karşılayacak.

Deneme amaçlı ekilen karabuğday´ın hasadında iyi bir verim alınması ile farklı arazilerde de ekilmeye başlanacak.

Hasadı yapılan karabuğday arazisini inceleyen ve çiftçilerle bir araya gelen Mardin Valisi Mahmut Demirtaş şunları söyledi:

"Mardin'imizde yaklaşık olarak bin vatandaşımız çölyak hastalığından yakalanmış ve bu hastalığı hakikaten çok ciddi bir şekilde yaşıyorlar. Tabi bunların en büyük problemleri glutensiz ekmek bulamamalarıdır. Biz bu sene inşallah Mardin'de ilk defa bir karabuğday ekimi yaptık sözleşmeli olarak ve bugün hasadını yaptık. 10 dekarlık bir alan üzerine yaklaşık 600 kilo civarında karabuğday aldık. Allah kısmet ederse bundan sonra bu ekimimiz de devam edecek. Aynı zamanda büyükşehir belediyesi olarak bir fırın alacağız ve bu fırında karabuğday öğüttükten sonra karabuğday ekmeği yapacağız. Glutensiz ekmek üretimi yapacağız ve bunu bizim memleketimizde bulunan çölyak hastası vatandaşlarımıza, özellikle maddi durumu iyi olmayanlara ücretsiz bir şekilde dağıtmayı düşünüyoruz. Bu yıl 600 kilo civarında bir üretim yapıldı. Tabi bu ilk denemeydi. Yani bir demoydu. İnşallah yılda 2-3 defa rahat ürün alabilme imkanımız var. Aynı zamanda Orta Anadolu'da mesela bu karabuğday yaklaşık 90 gün içerisinde yetişiyorken bizim Mardin’imizde 60 gün içerisinde bunun yetişme imkanı oldu. Bu da buranın coğrafyasından kaynaklı inşallah bir yılda 2-3 tane ürün almayı düşünüyoruz. Bundan sonra çölyak hastalarımızın da bu problemlerini çözmüş olacağız."

Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünde görevli ziraat mühendisi Dr. Ahmet Güneş ise karabuğday üzerine yaklaşık 20 yıldır çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Uluslararası ticarete konu olan ve dünyada önemli bir ticarete sahip karabuğdayın ülkede üretiminin arttığını, 2014'te güneş ve aktaş çeşitlerinin tescilini aldıklarını kaydeden Güneş, Türkiye'de yerli ve milli tohumlarla 2014 yılından bu yana hem tohumluk hem de buğday üretiminin yapıldığını bildirdi.

Mardin'de sulu alanlarda yılda 3 ürün alma imkanı bulunduğunu aktaran Güneş, şöyle konuştu:

"Mardin'de ilk deneme ile başladık. Bunun potansiyelinin çok artacağını düşünüyoruz. Karabuğdayın şu anda uluslararası ticarette çok büyük bir önemi var. Türkiye'yi de biz rekabetçi bir pozisyonda görüyoruz. İhraç potansiyeli olan bir ürün ve alıcısı da bulunmakta."

- "30 dönüme daha ekeceğim"

Tarlasında ekim ve hasat yapılan çiftçi Mehmet Keleş ise daha önce buğday ektikleri tarlasında şimdi karabuğday üretimi yaptıklarını aktardı.

Keleş, "Karabuğdayı az bir enerji tüketimiyle sulayabiliyoruz. Deneme amaçlı ektik. Bu yılın 8. ayında 30 dönüme daha ekeceğim. Çiftçilere de örnek olacağız, onlar da inşallah yaparlar." diye konuştu.

Editör: Aydın

Yorum Yaz